Offentliga skulpturer: Konstnärliga picknickplatser

Sibelius-puisto Töölössä
Lead text
Det här är din guide till en konstnärlig picknickutfärd. Oberoende av om det är vinter eller sommar eller om ditt sällskap består av vänner eller din älskade, hjälper HAM Helsingfors konstmuseums tipsar dig att hitta en plats där mat, dryck och konst förenas till livselixir. Samtidigt som du skämmer bort dig med picknicken hoppas vi att du också värnar om skulpturerna och omgivningen.
Bjarne Lönnroos: Rakkauden temppeli, 2003
Show in landscape format
Off

Kärlekens tempel

”Sinä rakas sydämessäni, jokainen päivä vierelläsi, emme erkane milloinkaan, miten olenkaan Sinua rakastanut.” (Du, älskade i mitt hjärta, varje dag vid din sida, vi skall aldrig skiljas, hur högt har jag inte älskat Dig). Bjarne Lönnroos (1959–), skapar verk där texten gör helheten komplett. Kärlekens tempel skimrar likt en liten fyr i mörkret och styr oss vänligt i rätt riktning.

I samband med picknicken vid det här verket föreslår vi en rannsakan av ditt hjärta. Tänk på människor som är viktiga för dig själv – förhoppningsvis har du lyckats locka en sådan med dig, kanske med hjälp av läckra smörgåsar. Vi ger dig ett gott svepskäl att viska din tillgivenhet och uppskattning högt. Den här stunden kommer ni sannolikt att minnas länge.

Vad: Bjarne Lönnroos: Kärlekens tempel, 2003
Var: Kälkbacken, Gårdsbacka

Nikki Bell, Ben Langlands: Fifty Cities, 1999
Show in landscape format
Off

Fifty Cities

LHR, CGN, VIE samt 47 andra flygplatsbeteckningar för olika storstäder pryder den här bänken i Hertonäs, intill Torsnäsparkens badstrand. Varför inte komponera menyn för din matsäck till exempel enligt olika länder och försjunka i drömmar om kommande resor?

Verket självt har rest till östra Helsingfors från en park för samtidskonst i West Sussex i England. Det brittiska konstnärsparet Ben Langlands och Nikki Bell hoppades att verket ska inspirera till tankar som kretsar kring resor. Den ljusa, graverade stenbänken kan beundras på nära håll, liggandes på gräsmattan eller varför inte simmandes i havet?

Vad: Nikki Bell, Ben Langlands: Fifty Cities, 1999
Var: Torsnäsparken, Hertonäs

Kagalens minnessten ligger nära Aino Acktés villa.
Show in landscape format
Off

Kagalens minnessten

Turholm är en grön oas i östra Helsingfors. Den är en av Finlands bäst bevarade landskapsparker och som skapt för somriga utflykter. Områdets kanske bäst kända invånare var den ytterst populära operastjärnan Aino Ackté (1876–1944), som också har en villa uppkallad efter sig i parken.

Nära Aino Acktés villa ligger Kagalens minnessten, som restes till äran av en motståndsrörelse som grundades under den första förtycksperioden (1899–1905) i Finland. Inskriptionens datum, den 3 augusti 1901, hänvisar till ett möte som hölls på Turholms gård, numera Aino Acktés villa.

Vad: Okänd: Kagalens minnessten, 1901
Var: Turholms park, Degerö

Eero Eerikäinen, Oskari Jauhiainen: Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki, 1968
Show in landscape format
Off

Sjöfartens och de drunknades minnesmärke

Vid Havsstranden i Eira kan du blicka ut mot horisonten eller mot kompassen i minnesmärkets mitt. För helsingforsarna är det fyrliknande monumentet som rests för att hedra Finlands sjöfart och sjöfarare också känt som Den eviga elden. Namnet härstammar från eldslågan som brinner på toppen av det 12 meter höga minnesmärket men som tidvis slocknar i hård vind.

Om du vill ha omväxling i sommarpicknickarnas stämning kan du ta med dig en termos med te och söka upp monumentet en dimmig morgon. Ta med dig den som håller din låga vid liv.

Vad: Eero Eerikäinen, Oskari Jauhiainen: Sjöfartens och de drunknades minnesmärke, 1968
Var: Ursins klippa, Merisatamanranta, Eira

Aimo Tukiainen: Soihtu / Miina Sillanpään muistomerkki, 1968
Show in landscape format
Off

Facklan / Miina Sillanpääs minnesmärke

Kan det finnas en konsutställning, där livet är lika närvarande som vid den bohemiska Tokoistranden? Vid det här verket kan du doppa dig i varandets alla skiftningar och du är så gott som förpliktad att stämma upp till en liten sång eller hålla ett spontant anförande om det mest överraskande ämne.

Kvinnan som skänker din picknick en inre glöd är självaste Miina Sillanpää (1866–1952), arbetare, journalist och politiker, som också var Finlands första kvinnliga minister. Det är inte omöjligt att Miinas Facklan får en stark vilja till aktion att sänka sig över ert picknicksällskap – en styrka att göra världen till en allt bättre plats. Det om något är en orsak att sitta kvar lite längre, kanske med hjälp av en smaklig soppa.

Vad: Aimo Tukiainen: Facklan / Miina Sillanpääs minnesmärke, 1968 
Var: Tokoistranden, Kallio

Denise Ziegler: Konsertto Laaksolle
Show in landscape format
Off

Konsert för dalen

Uppe på klippan i parksluttningen öppnar sig en fantastisk utsikt mot både söder och norr – här kan picknicken avnjutas med en konsert av naturens och stadens ljud i bakgrunden.

Uppe på klippan hittar du Denise Zieglers (1965–) Konsert för dalen, en dirigentpult som ger dig tillfälle att agera luftdirigent för fåglarna, de ekande ljuden och stadens brus. Uppe på podiet kan du också hålla ett litet tal för ditt sällskap. Ziegler, född i Schweiz och bosatt i Finland, vill uppmuntra den förbipasserande att kliva upp på dirigentpodiet för att lyssna och se sig omkring.

Vad: Denise Ziegler: Konsert för dalen, 2001
Var: Parksluttningen vid Tölö bollplan, Tölö

Eila Hiltunen: Sibelius-monumentti, 1967
Show in landscape format
Off

Sibeliusmonumentet

Jean Sibelius (1865–1957) var inte bara en stor kompositör utan också en synnerligen intensiv personlighet. Han var en livsnjutare av stora mått som älskade fester och bjudningar och genom både sitt eget exempel och sin livsstil förde han det självständighetsivrande Finland närmare Europa. Hans kärlek till sin begåvade hustru Aino Sibelius (1871–1969) födde en kaskad av öppna och ömsinta kärleksbrev som sedermera har getts ut i bokform.

Duka upp din picknick vid den här ståtliga skulpturen, rikta blicken ut mot havet och läs högt ur Sibbes och Ainos brev med ett gott rödvin på läpparna. Ju längre kvällen lider, desto verkligare blir allt.

Vad: Eila Hiltunen: Sibeliusmonumentet, 1967
Var: Sibeliusparken, Bortre Tölö

Laila Pullinen: Itämeren tytär / Maila Talvion muistomerkki, 1971
Show in landscape format
Off

Östersjöns dotter / Maila Talvios minnesmärke

Fölisön är den givna platsen för en utflykt men redan före bron till holmen kan du breda ut picknickfilten i en tjusig, lugn sänka. På Fölisövägen i Maila Talvios park finns bildkonstnären Laila Pullinens(1933–2015) bronsskulptur Östersjöns dotter. Den är ett minnesmärke över författaren och kulturpersonligheten Maila Talvio (1871–1951).

Pullinens verk har rests på samma plats där Maila Talvios kulturhem en gång stod. Ett stycke av hemmet lever vidare i minnesmärket, för i jordreliefen Östersjön som fogades till minnemärket 1992 använde Laila Pullinen bland annat stenfoten till huset som författaren bodde i.

Vad: Laila Pullinen: Östersjöns dotter / Maila Talvios minnesmärke, 1971
Var: Maila Talvios park, Fölisövägen, Mejlans

Kalle Hamm: Teetä kahdelle, 2004
Show in landscape format
Off

Te för två

I Mejlans kan du sätta dig vid ett nästan dukat bord. På bordet i Kalle Hamms (1969–) verk står två tekoppar, en samovar och en ljusstake. Vattnet som rinner från samovarens kran och ut över bordets kanter skapar illusionen av spetsbordduk.

Te för två är en viloplats för två, där man kan sätta sig för att njuta av den gamla parkmiljön och insupa den tjechovska stämningen”, har konstnären själv sagt. Ta med dig en termos med te och porslinskoppar och överraska en vän med en unik kvällsstund. 

Vad: Kalle Hamm: Te för två, 2004
Var: Ekuddsvägen 6, Mejlans

Pekka Jylhä: Olen itä olen länsi, 1999
Show in landscape format
Off

Jag är öst jag är väst

Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, että joudut elämään kahden erilaisen mielen kanssa? Taiteilija Pekka Jylhällä (1955–) tuo tunne kumpusi kahden voimakkaan uskonlahkon välissä elämisestä lapsuuden Pohjanmaalla.

Ympäristötaideteos on syntynyt elämänkokemuksesta kahden kulttuurin rajalla. Korkealla taivaalla lentävä kultainen lintu (24 karaattia!) ilmentää uutta mahdollisuutta luoda omaa itsenäistä kulttuuria. Tämä onkin loistava eksistentiaalinen piknikpaikka elämän suuriin kysymyksiin sukeltamiseen. Voima olkoon kanssasi.

Mikä: Pekka Jylhä: Jag är öst jag är väst, 1999
Missä: Konvaljeholmsparken, Talistranden

 

HAM har flera and skulpturrutter som till exempel fokuserar på Tove Janssons liv och lockar dig ut hos nya offentliga konstverk.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Det här är din guide till en konstnärlig picknickutfärd. Samtidigt som du skämmer bort dig med picknicken hoppas vi att du också värnar om skulpturerna och omgivningen.