Motionplatser från pumpbana till rumpträning

Liikuntapaikka Kalasatamassa
Lead text
Tölöviksområdet är en utmärkt plats för både lättare eller svettigare träning. Likadana motionsplatser finns runt om i Helsingfors i olika slags landskap. Utöver motionsslingor, cykelleder, simplatser, fotvandringsutrustning och konditionsträningsplatser bjuder staden på många möjligheter till att träna andra avgiftsfria grenar. Vi listade sju platser som det lönar sig att testa.

Stenböle idrottsparks hinderbana

Stensböle idrottsparks hinderbana ska du besöka med din mest tävlingssinnade kompis. På friluftslederna intill kan ni i lugn och ro värma upp er och småprata för att sedan tävla på allvar på hinderbanorna. Banorna finns jämsides och på dem kan du testa din och kompisens vighet: vem kommer över, kryper under eller passerar hindren snabbast? Slalomkäppar, bommar, klätternät, kryphinder och repbana får pulsen att stiga – och om ni inte är för allvarligt lagda får skrattmusklerna troligen också hård träning.

I Stensböle finns också många manicker för barn, konstgräsplan för fotboll, frisbeegolfbana och en BMX-bana som fyller internationella mått. 

Kasbergets näridrottsplats pumtrack-bana

I Kasberget böljar Helsingfors första pumptrack-bana i betong, dvs. en pumpbana. Banan kan du testa med terrängcykel, bmx-cykel eller mormors gamla Crescent – idén är att du trampar upp din fart, åker över den första kullen och sedan fortsätter du utan att trampa. Farten får du genom de cirka halvmeterhöga vågorna eller de förhöjda kurvorna genom att pumpa. Åtminstone dagtid finns det gott om utrymme att träna. 

Svetten får du att rinna också med utomhuskonditionsredskapen som finns intill banan. 

Djurgårdens skejtpark eller Micropolis

Intill Djurgårdens idrottsplan finns en skejtpark som är ett utmärkt ställe om du vill skejta eller åka rullbräden – eller bara sitta och titta på grenen, vilket också kan vara spännande. Micropolis har en yta på 3 600 m2 och har fasta konstruktioner med material av natursten och betong. Parken har ett gatuskejtområde, snake run-ränna, ledges samt olika slags hinder, höjdskillnader och trappor. Här finns utövare i alla åldrar och klasser, från nybörjare till skejtare som siktar på OS i Tokyo 2020. 

På Djurgårdsplanen intill kan du träna mer traditionella idrottsgrenar – där finns allt som behövs för att utöva friidrottsgrenar, inklusive en 400 lång löpbana.

Trapporna vid Malmgårdstoppen

Rumpstryk, baksidans tempel, benpärsen – de trappor som leder till Malmgårdstoppen, som byggts av utfyllnadsjord, har många namn. De 426 trappstegen lämpar sig för motion men också för seriös träning: somliga springer, andra hoppar och en del promenerar. Här finns folk i alla åldrar och med varierande kondition, på kvällar och veckoslut kan det till och med förekomma rusning.
Malmgårdstoppen byggdes 1976–1996 och hit transporterades cirka 8 miljoner kubikmeter jord. Toppen höjer sig 90 meter över havsytan och är för närvarande den högsta punkten i Helsingfors. Om du inte vill försöka slå det gällande hastighetsrekordet i trapplöpning uppåt (enligt våra uppgifter 52,53 sekunder), så lämpar sig Malmgårdstoppen med sin fina utsikt också utmärkt för en picknick.

Det finns också andra ställen i Helsingfors med trappor där du kan trimma din bak och förbättra din puls. En annan populär plats är exempelvis trapporna med 182 steg vid Bävervägen i Helsingfors.

Tennisplanerna vid Degerö idrottspark

De hobbyutövare som tar tennis på allvar anser att de avgiftsfria tennisplanerna vid Degerö idrottspark hör till de bästa i Helsingfors. På området finns fyra bra planer av sandkonstgräs och en bollvägg, där de som ensamma slår bollar ofta lockas med i dubbelspel. Vindskydd finns från två håll. Men förbered dig också för bänkidrott, eftersom planerna vid bra väder kan vara upptagna redan från klockan nio på morgonen.

I närheten finns också en lekplats för barn, dit du kan sända eventuella barn att leka. Här bjuds också på basketplan och en bra fotbollsplan. Blir dagen alltför svettig, finns på kort avstånd också Degerö badstrand.

Pingisborden vid Banan

Banan är en led för cyklister och fotgängare som sträcker sig genom Helsingfors innerstad.  Banan är emellertid mer än en punkt från A till B. Längs Banan finns utöver gatukonst och viloplatser också ställen där du kan höja pulsen. Intill Maria sjukhus finns spelbord där du kan ordna t.ex. bordtennisspel för grupper. Längs Banan finns också basket- och petanqueplaner samt en skejtbar skulptur. 

Talis frisbeegolf

Flygande discar svischar förbi, korgar klingar till och det hörs jubelrop eller besvikna ljud från buskar. Talitoppens frisbeegolfpark är varierande och krävande och lockar många utövare av grenen till delvis skogsbevuxna kastvägar. Banan fyller standarderna för internationella tävlingar och består av te olika slags länkar. Banan med 18 kastvägar utvecklas fortlöpande.

På området finns också många friluftsleder, och vid dem finns mycket som är intressant att betrakta. Träningsplan för tjänstehundar, hundpark och Vermo travbana som finns i närheten borgar för att det nästan hela tiden finns fyrbenta vänner inom synhåll. Längs friluftsstigarna finns också en miniatyr av Jupiter som ingår i en modell av vårt solsystem. Modellerna som har de rätta dimensionerna och avstånden finns inom en diameter på fem kilometer, men vill du se hela solsystemet rekommenderar vi att du använder en cykel.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tölöviksområdet är en utmärkt plats för både lättare eller svettigare träning. Likadana motionsplatser finns runt om i Helsingfors i olika slags landskap. Utöver motionsslingor, cykelleder, simplatser, fotvandringsutrustning och konditionsträningsplatser bjuder staden på många möjligheter till att träna andra avgiftsfria grenar. Vi listade sju platser som det lönar sig att testa.