Helsingfors årsrytm: Våren

A view looking up at a part of Linnanmäki's ferris wheel through a blooming tree in spring.
Swedish

Under den sörjiga och krossade isen avslöjar sig en tovig gräsmatta och hundratals stadsbor går upp för Domkyrkans trappor och sätter sig på dem för att njuta av solen. Välkommen att göra observationer om våren i Helsingfors.

Meiju Niskala
Författare & konstnär
Meiju Niskala

I den månbelysta vårnatten vilar stadsuvarna på antennerna i stadskärnan. Deras dovt ekande hohoande når deras artfränder som skulpterats som utsmyckningar i sten på jugendhusens fönsterbrädor, men till de kärlekskranka kattdjuren på Högholmen når deras budskap inte.

Under den sörjiga och krossade isen avslöjar sig en tovig gräsmatta och daggmaskar på gården betraktar världen bakom cykelställningarna. Bland det raspande ljudet från makadam blandar sig klapper från klackskor, då hundratals stadsbor går upp för Domkyrkans trappor för att njuta av solen som skymtar ovanför taken.

Fåglar som till våren flyttar norrut trillar ner på telefonlinjer, gårdsträd och rosenbuskar. Sakta men säkert överträffar fågelsången bilarnas brummande, då en fågel åt gången ansluter sig till kören.

Tusentals änder samlas kring Tölöviken för blinddejting. Isbrytarna Urho, Otso, Sisu, Kontio, Voima och Polaris är parkerade vi Skatuddens kaj och ljuden från urban kultur, skrammel från skateboards, fyller torget vid Kiasma.

Tuomiokirkon portailla kevätsäästä nauttien.
Show in landscape format
Off
Swedish

Vårobservationer

✔️ islossning vid Vanta å

✔️ en småfågels friarsång

✔️ vitsippa som pryder brinken

✔️ soldyrkare på Domkyrkans trappor

✔️ picknick på varm klippa

✔️ segelbåt till sjöss

✔️ ett leende av en okänd

✔️ cykelutfärd med en stadscykel

✔️ kaffe vid kepskiosk

✔️ gröna fingrar i koloniträdgården

✔️ gårdsloppis

✔️ fiskhandlare i Kolerabassängen

Valborgsmässoafton inleds med en nästan hundraårig tradition, då Havis Amanda som badar bland sjölejon får en studentmössa på sina lockar. Övergångsställena runt Salutorget försvinner i ett serpentinhav, och de ballonger på himlen som flytt från sina ägare kan vid gynnsamma vindar färdas ända till Centraleuropa. (Havis Amanda är under renovering och området omkring är inhägnat som byggarbetsplats. Renoveringsarbetet beräknas pågå till augusti 2024.)

På valborgsmorgonen smakar det med årets första pinne av spunnet socker som kladdar sig fast i fingrar och glada pappors yviga hår då sommarsäsongen invigs på Borgbacken. Arbetarnas marsch börjar vid Hagnäs torg och fortsätter över Långa bron. I Kajsaniemiparken sjunger de svenskspråkiga studenterna sin traditionella vårsång för restaurangägaren Kaisa Wahlund som är begraven på Sandudds begravningsplats. Vårens mest populära ceremoni för att fira våren är en picknicktradition som inleddes under förbudstiden och som samlar till de kalla gräsmattorna i Brunnsparken tiotals tusen studenter som glatt skålar för våren.

Mer årsrytmer och tips för upptäcktsresande i vardagen kan du läsa i Meijus bok Olet tässä (Helsinki), utgivare Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Under den sörjiga och krossade isen avslöjar sig en tovig gräsmatta och hundratals stadsbor går upp för Domkyrkans trappor och sätter sig på dem för att njuta av solen.