Helsingfors årsrytm: hösten

A woman sits in the rigging of a large sailing ship docked at the Herring Market as two mean cook muikku on a large skillet.
Swedish

Under en observerande utfärd i det höstliga Helsingfors får du uppleva höstens färgprakt, fyrverkerier, stormvindar och stadskultur. Välkommen med.

Meiju Niskala
Författare & konstnär
Meiju Niskala

På den turkosblåa septemberhimlen sveper flockar av flyttfåglar. Svajande pilspetsar glider över Sveaborg söderut i plogar som formas av tranor [krik], vitkindade gäss [hau-hau], prutgäss [pröt] och kanadagäss [honk-a-honk].

De mörknande kvällarna lockar stadsbor ut på klipporna för att beundra stjärnbomber, trådar, ringar och strålar som exploderar på himlen. Av höstens stora fyrverkerier känner de flesta till åtminstone fyrverkeriet då Borgbacken firar avslutningen av sommarsäsongen.

Efter tillräckligt många kalla och varma, klara och regniga dagar börjar växterna med antocyanfärger klä om sig i gula, orangea och röda färger. I samma nyanser surrar också getingarna på uteserveringarna där de störtdyker mot bottnen av kaffekoppen eller bullens fyllning.

Båtarna lyfts upp från vågorna och läggs upp för vintern. På de tomma på förtöjningsbojarna balanserar stora havstrutar. Om man mellan bojarna fantiserar ett notsystem, skulle strandens ode för hösten se ut som ett jämnt gnolande.

Vinden kastar trädens sommarkostym ut på stigar och i hörnen av spårvagnsskenorna. De återkommande lågtrycken ser många emot med spänning. Tidigare har ovädersgästerna på Aarnos, Mauris, Mantas och Allis namnsdag rivit upp takplåtarna, men vem kommer i år att skölja omgivningen kring Kolera-bassängen och slänga skummande vågor över Salutorget?

Gråa dagar fäller himlen ner sina fållar till hushöjd, du kan kanske högst med lite fantasi se den ortodoxa kyrkans gyllene kupoler. I oktober hittar vi ändå av gammal vana fram till den traditionella strömmingsmarknaden, för höstmarknaden vid Salutorget har ordnats sedan 1700-talet.

Det är ingen idé längre att köra längs motorvägarna västerut i hopp om att hitta den svunna sommaren. Årets mörkaste tid lyses upp av de tusentals fladdrande ljus som på alla helgons dag tänds på begravningsplatserna samt av spelningar, uppträdanden, utställningar och andra evenemang, som får oss att tänka i nya banor.

Swedish

Observationer:
✔️ höststorm
✔️ löv som fallit till marken
✔️ träd som bytt färg
✔️ rimfrost
✔️ trädgårdsmästare som krattar gården
✔️ fyrverkeri på stadskärnans himmel
✔️ dimmig dag
✔️ soppar vid vägkanten
✔️ gyttjepöl som frusit
✔️ snöfall


 

Mer årsrytmer och tips för upptäcktsresande i vardagen kan du läsa i Meijus bok Olet tässä (Helsinki), utgivare Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Under en observerande utfärd i det höstliga Helsingfors får du uppleva höstens färgprakt, fyrverkerier, stormvindar och stadskultur. Välkommen med.