Höstens slumpmässiga romantik

Hattaransyöntiä Linnanmäellä
Swedish

Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar. 

Meiju Niskala
Författare & Konstnär
Meiju Niskala

Meiju Niskala är en performancekonstnär och författare från Helsingfors. Hennes passioner är växelverkan, offentliga rum samt att på ett annat sätt uppleva och förbättra världen. Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar. 

Om tärningen visar ögontalet 1: Huvudet högt på Borgbacken

Pariserhjulet Rinkeli vaggar par, familjer och drömmare i en handvändning högre upp än de prasslande lövträden. Det första varvet ovanför stadens tak kan gå till att enbart njuta av utsikten, men på det andra varvet måste även den mest buttra personen i den gungande korgen viska i sin kärestas öra: “Du är finast.”

Om tärningen visar ögontalet 2:  En gemensam favorit på Sandudds begravningsplats

På de gamla själarnas åker häckar trastarna på änglastatyers axlar och hermeliner ilar förbi i håligheterna i murarna. Bland kända skulptörers verk vinglar snabbast det djur som helsingforsarna utsett som sitt symboldjur, alltså ekorren (Sciurus vulgaris). Den klättar upp för ditt byxben i hopp om att i byxfickan hitta undangömda nötter. Ge er gemensamma favoritekorre det namn som finns på den gravsten som kurren skuttade först fram bakom.

Om tärningen visar ögontalet 3:  Minst hundra önskningar i Brunnsparken

Sök på det högsta stället i parken som i tiderna byggdes för borgerskapet de stentrappor som är uthuggna i berget, sitt med armarna om varandra och blicka upp mot himlen. Då perseiderna sveper förbi (17.7–24.8) i nordost och orioniderna (2.10–7.11), får du mot rymden skicka minst hundra önskningar i timmen.

Om tärningen visar ögontalet 4:  Färgljusterapi i Gamla kyrkans park

Lönnarna (Acer platanoides) i Gamla kyrkans park är stora och stadiga. Lyft först bland det gula lövhavet den kortare parten upp på en gren och därefter den längre. Då ni på de knotiga grenarna lyssnat tillräckligt länge på hösten, dyk ner i lövhögarna bland gravstenarna efter Gustav IV Adolfs fadder, kommersrådet Segerholm, och den lille herdepojken Regenis gravar, och njut av det faktum att numera behöver ingen dö på grund av tandvärk, tvinsot eller pest.

Om tärningen visar ögontalet 5:  Fladdermusutflykt till Fölisön

Mellan jättegrytan som är känd som jättens dryckesbägare och kopian av Aleksis Kivis hemstuga ska ni välja en mjuk tuva där ni lägger er på rygg sida vid sida. Då kvällen mörknar, spetsa öronen och lyssna på den långörade fladdermusens klick-klingande parningsljud eller se hur den nordiska fladdermusen på låg höjd sveper över buskarna.

Om tärningen visar ögontalet 6:  Framtidens virvlar eller spådom vid Gammelstadens fors

Först styr ni stegen mot den promenadbro som går över ån. Sedan lyssnar ni på ljuden från bisamråttan i strandvassen och forsen som brusar i bakgrunden. Då ni kommit i rätt stämning ska ni börja iaktta forsskummet som glider förbi under era fötter: ett kors = lidande och prövningar, sol = stor lycka, boll = motgångarna upphör, sax = bråk inom familjekretsen, båt = en resa, hjärta = kärlek, katt = något som gäller en flick- eller pojkvän.

Swedish

Totalbedömning om färden

❤︎ Hand i hand
❤︎❤︎ Kramar
❤︎❤︎❤︎ Pussar
❤︎❤︎❤︎❤︎ Kyssar
❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎ Annat hångel

Mer slumpmässig romantik och tips för upptäcktsresande i vardagen kan du läsa i Meijus bok Olet tässä (Helsinki), utgivare Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Inled de romantiska träffarna genom att kasta tärning, se ögontalet och välj ur listan nedan det utfärdsmål som ögontalet visar.