Finsk bastu: 10 sätt och vanor

Women enjoying at the Uusi Sauna in Jätkäsaari
Lead text
Hur gör man bastu på finsk vis? Jaakko Blomberg som står bakom Helsinki Sauna Day delar sina tips.

For Finns a trip to the sauna is a much a revered activity. There are certain etiquettes that must be followed and respected. For the less aware entering a public sauna for the first time can be a daunting social experience.

There are some specific dos and don'ts and not many people may realize what is considered appropriate and inappropriate behaviour. For Finns being nude in saunas is not a big deal which might not feel liberating in first go. Thus it is good to know certain etiquettes and rules that shouldn’t be forgotten so let us clear up a few things.

1. Bastuångan är A och O

Bastun värms med bastuugnen och den ånga som uppstår då du öser vatten på de heta stenarna. Med bastuugnens temperatur kan du reglera värmen i bastun, som i allmänhet är cirka 75–85 °C. Många anser att det bästa bastubadet får du med vedeldade bastuugnar, men i städerna används i allmänhet elvärmda bastuugnar. Även gasugnar har använts, men numera är de mycket sällsynta.

2. Hälsofrämjande

Ett stort antal undersökningar har påvisat bastuns positiva hälsoeffekter, som beror utöver på värmen också på den avkopplande effekten – och naturligtvis också på trevligt sällskap. “Om inte brännvin, tjära och bastu hjälper, så leder sjukdomen till döden”, säger även ett finskt ordspråk.

3. Sociala bastukvällar

Bastubad är också att bekanta sig med andra människor, och gemensamma bastukvällar är vanliga i Finland med vänner, grannar, studerande, hobbyer och kolleger. Också många viktiga beslut i Finland har fattats i bastun. En inbjudan till ett bastubad är ett tecken på förtroende, så kom ihåg att vara värd förtroendet då du besöker bastun.

4. Avkoppling, inte erotik

Bastun är till för att rengöra sig och koppla av, och även om man är naken i bastun, så har sex inget att gör med finsk bastu.

5. Naken eller inte, välj själv

Finländarna badar bastu nakna också med okända och det görs inget nummer av att man är naken. Nakenhet är naturligt och ingen behöver skämmas över sin egen kropp. Du kan också bada bastu i baddräkt eller med handduk och på vissa platser är det också ett krav.

6. Mixed bastu eller bastuturer

Kvinnor och män badar ofta separat, men också mixed bastur är allmänna. Om bastuturerna kommer man i allmänhet överens med de andra bastubadarna.

7. Tystnad är normalt

Till den finska bastun hör inte aromatiska dofter, avkopplande musik eller strikta regler. I bastun får du tala fritt, men på finskt vis är det helt normalt att sitta tyst för sig själv.

8. Avsvalkning förlänger glädjen

Då du badar bastu öser du vatten då du känner för det. Tycker du att bastun är för het, får du också säga det. Under badet tar man ofta små avsvalkningspauser, för att man ska kunna bada bastu längre. Efter bastun lönar det sig också att svalka av sig en stund med handduken på, för att undvika en eftersvettning som följer om du klär på dig för snabbt.

9. Finsk bastupiska

Bastukvasten är ett knippe färska björkkvistar, med vilken du piskar dig lätt runt om på kroppen. Bastukvastar används huvudsakligen på fritidsstugor under sommaren, men kan också köpas som frysta.

10. Kom ihåg att dricka

I bastun svettas du alltid, kom därför ihåg att dricka tillräckligt. De mest populära bastudryckerna är vatten, öl och cider.

Källor: Visit Finland, Finska bastusällskapet, bastukvällar.

Title
Helsinki Sauna Day's bastutips
Show image on the left
Off
Card list
Helsinki Sauna Day's bastutips
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Hur gör man bastu på finsk vis? Jaakko Blomberg som står bakom Helsinki Sauna Day delar sina tips.