Ställen med dofter i Helsingfors

Two small girls are smiling and walking towards the camera through a meadow of yellow flowers. There are two rows of trees in full blossom either side of them that stretch into the distance.
Lead text
Dofter och minne har ett nära samband, och utöver synminnen kan det ibland vara bra att fokusera på dofter. I Helsingfors finns det gott om ställen där det lönar sig att stanna, blunda och dofta.

Dofter och minne har ett nära samband, och utöver synminnen kan det ibland vara bra att fokusera på dofter. I Helsingfors finns det gott om ställen där det lönar sig att stanna, blunda och dofta.

I Helsingfors finns många ställen vars dofter har fastnat i både stadsbornas och besökarnas minne. Till sådana dofter i Helsingfors hör doften av färska bröd och bullar, rökt fisk och andra produkter som säljs i stadens saluhallar. För andra kan till exempel dofter från träd och naturen vara det tydligaste doftminnet från Helsingfors.

En av de mest älskade dofterna för många i Helsingfors är doften av nyklippt gräs. Det lönar sig därför att följa upp när gräsklippare rör sig till exempel i Sinebrychoffparken och planera sina morgonpromenader till samma tidpunkter. I Centralparken kan man upptäcka alla skogsdofter under en kvällspromenad. Vid mattvättställen doftar det ofta av tallsåpa, och lukten av tjära kan sväva i luften på både Sveaborg och kring andra skeppsvarv i staden under våren.

Doften av havsvatten är en viktig del av Helsingfors. Barndomssomrarna, picknickar, den soluppvärmda huden och havsvattnet kan du känna i näsan, till exempel på Blåbärslandet. En av Helsingforsbornas favoritdofter finns på Borgbacken, den legendariska berg-och-dal-banan av trä är inte bara känd för sina kurvor och den fina utsikten, utan också för sin speciella doft. Trädofter kan du också förnimma, till exempel i den allmänna bastun och restaurangen Löyly.

Du kan till exempel fortsätta att forska i stadsdofter vid Café Regattas brasa och njuta av färska kanelbullar. Eller beundra en stund rosorna i parken vid Helsingfors vinterträdgård. Kulinaristers och andras näsor känner säkert doften av kakaobönor och chokladtryffel i Chjoko eller doften av färskt bröd i Primo i Lappviken. Sedan finns naturligtvis doften av kaffe, elixiret för många finländare, som ibland väller över hela den östra huvudstaden direkt från Meiras kafferosteri. Ett säkert ställe om du vill känna av gott kaffe är Helsingfors Kafferosteris Päiväkahvibaari Teurastamo
 

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Dofter och minne har ett nära samband, och utöver synminnen kan det ibland vara bra att fokusera på dofter.