Snabbguide: Att studera i Helsingfors

A view looking down on 4 people using the stairwell of Helsinki University Think Corner. The whole interior is made of light natural wood and the staircase zig-zags across the space of the stairwell as it descends.
Lead text
Snabba svar på frågor som gäller till exempel läroanstalter, studieprogram och studentbostäder och naturligtvis på frågan; hurdant är vädret i Helsingfors? Kommer jag att frysa?

Vad kan jag studera i Helsingfors?

I Finland finns vi två typer av högre utbildningsanstalter: universitet och yrkeshögskolor (UAS).

Helsingfors universitet är ett av världens ledande tvärvetenskapliga forskningsuniversitet och verkar i fyra högskolor i Helsingfors och erbjuder kandidat-, magister- och doktorsexamen inom en rad olika områden, bland annat följande: juridik, pedagogik, biovetenskap, humaniora, samhällsvetenskap, hälsa, jord- och skogsbruk, naturvetenskap, livsmedel, miljö och hållbarhet.

Aalto-universitetet erbjuder kandidat-, magister- och doktorsexamen i sex olika skolor: Högskolan för konst, design och arkitektur, Högskolan för kemiteknik, Handelshögskolan, Högskolan för elektroteknik, Högskolan för ingenjörsvetenskaper och Högskolan för teknikvetenskaper.

Konstuniversitetet (Uniarts Helsinki) rankas bland de bästa konstskolorna i världen och ger den högsta utbildningen inom konst, musik, dans och teater i en inspirerande tvärvetenskaplig miljö. Konstuniversitetet i Helsingfors består av Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan.

Hanken, dvs. Svenska handelshögskolan ger i Finland den högsta ekonomiska utbildningen på svenska.

Yrkeshögskolan Metropolia ägs gemensamt av städerna i Helsingforsregionen. Metropolia ger yrkesutbildning inom kultur och kreativa branscher, näringsliv, hälso- och sjukvård samt tekniska områden.

Andra yrkeshögskolor i Helsingfors är Arcada, Diak, Haaga-Helia, Humak och Laurea.

Vilka studieprogram finns det på engelska i Helsingfors?

Det finns dussintals studieprogram på engelska i Helsingfors. Sammanlagt erbjuder finska högskolor över 400 program på engelska att välja mellan. En högre finländsk högskoleexamen kan erläggas som kandidat-, magister- eller doktorsexamen.

Du kan söka i det engelskspråkiga programmet genom att använda sökfunktionen på webbplatsen Studyinfo.fi.

Hur ansöker jag om en studieplats i Helsingfors?

Ansökan om en studieplats för högre utbildning sker antingen genom den gemensamma ansökan eller genom en separat ansökan. Att ansöka om en studieplats för kandidatexamen görs i allmänhet genom den gemensamma ansökan och ansökan om en studieplats för magisterexamen görs genom separat ansökan. Kontrollera var och när du måste söka till det valda studieprogrammet för att säkerställa att du ansöker på rätt sätt. Mer information finns i sammanställningar om studieprogrammen. Läs mer på webbplatsen Studyinfo.fi.

Hur får jag en studentbostad i Helsingfors?

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (Hoas) är en ideell stiftelse och grundades för att avhjälpa bristen på studentbostäder i huvudstadsområdet.

Du kan ansöka om en Hoas-studiebostad om du är heltidsstuderande eller studerande som avlagt examen, du har rätt till studiestöd och din skola finns i huvudstadsområdet eller närliggande kommuner. Alla skolor och typer av studier uppfyller inte Hoas urvalskriterier för hyresgäster.

Du kan också själv ordna ditt boende genom att söka en hyreslägenhet på den fria marknaden.

Behöver studerande visum eller uppehållstillstånd till Finland?

Beroende på ditt medborgarskap kan du som studerande behöva uppehållstillstånd i Finland. Om du är medborgare i EU/EES behöver du inte visum eller uppehållstillstånd för att bosätta dig i Finland. Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES behöver du vanligtvis visum eller uppehållstillstånd för studerande. Vilket du bör ansöka om beror på hur länge du stannar i Finland.

För mer information, kontakta närmaste finska ambassad.

Klarar man sig på engelska i Helsingfors?

Finland har två officiella språk, finska och svenska. Engelska talas allmänt och de flesta finländare behärskar också ett eller två andra främmande språk.

Det vanligaste utländska modersmålet för invånare i Helsingfors är ryska, sedan kommer antingen estniska, somaliska eller engelska som modersmål. De övriga modersmålen är mycket varierande: i början av 2017 var antalet olika registrerade modersmål i Helsingfors 140.

Engelska är ett officiellt språk i många internationella företag.

Hurdant är vädret i Helsingfors? Kommer jag att frysa?

På sommaren är det ljust i Helsingfors. Dagarna är som längst efter mitten av juni, då solen stannar över horisonten i 19 timmar. Kvällarna blir svalare mot slutet av september, och dagarna blir betydligt kortare när vintern närmar sig.

Vintern börjar oftast i november eller december. Temperaturen varierar kring 0 °C. Medeltemperaturen mellan december och februari är ca -4 °C. Årets kallaste tid infaller vanligtvis i slutet av januari, då kvicksilvret kan sjunka under -15 °C och marken täcks av snö. Havet fryser till vanligtvis under midvintern.

Våren kommer till Helsingfors vanligtvis i april. Dagarna blir snabbt längre och varmare.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Snabba svar på frågor som gäller till exempel läroanstalter, studieprogram och studentbostäder och naturligtvis på frågan; hurdant är vädret i Helsingfors? Kommer jag att frysa?