Rör dig i Helsingfors

Viewing from Kaivokatu to Simonkatu, a small crowd of people cross the street with trams in the distance and to the left. It's a bright, sunny day and large trees are in full bloom on the edge of Lasipalatsi to the right.
Lead text
Helsingfors hemlighet är att du kan ta dig vart som helst i stan även om du inte har bil. Du kan åka kollektivt till dina smultronställen. På ändhållplatsen för många busslinjer möter du den blå himlen. Ta med dig matsäck, stig på bussen, åk till ändhållplatsen och ge dig ut på vandring.
Banner text
Watch out for thin ice!
Mobile link text
Beware of thin ice!
Viewed from the side, a woman with long red hair, dressed in a red scarf and black coat is purchasing a ticket from an indoor HSL ticket machine.
Show in landscape format
Off

Helsingfors har ett välfungerande system för kollektivtrafik (HRT). Här åker du spårvagn, buss, metro, närtåg och färjan till Sveaborg med samma biljett. Under biljettens giltighetstid kan du dessutom stiga om till ett annat kollektivt trafikmedel. Enkelbiljetten köper du med HRT:s app, i HRT:s biljettautomater, på R-kiosken och på HRT:s andra försäljningsställen

Dygnsbiljetten är ett behändigt alternativ för dig som gör många resor i kollektivtrafiken. Du kan välja biljettens giltighetstid mellan 1 och 13 dygn. Du köper dygnsbiljetten med HRT:s app, i HRT:sbiljettautomater, på HRT:s serviceställe på Järnvägsstationen eller på andra försäljningsställen, t.ex. på R-kiosker och i många butiker. I automaterna för enkelbiljetter kan du köpa en biljett som gäller ett dygn. Biljetten skrivs ut på papper och gäller från och med köpögonblicket.

HRT-området är indelat i fyra zoner som betecknas med bokstäverna A, B, D och D. Zonerna börjar med zon A, som omfattar Helsingfors centrum. Köp en biljett till alla de zoner inom vilka du reser. I zonerna A, B och C ska du alltid köpa minst en AB-, BC- eller ABC-biljett eftersom biljetter inte säljs till de enskilda zonerna A, B eller C. När du söker tidtabeller i Reseplaneraren, visar tjänsten också vilken biljett du behöver. De som har Helsingforskortet har rätt till fria resor i zonerna A och B.

As a cyclist rides towards the camera on Yliopistonkatu, a woman inside Helsinki University's Think Corner points something out to her dog as it leans on a bench looking out the window.
Show in landscape format
Off

Till fots

Helsingfors är en underbar stad för resenärer, då en stor del av stadens sevärdheter ligger bara en kort promenad från varandra. Även om du står mitt i människovimlet i centrum är det aldrig långt till en park, ett friluftsområde eller till havsstranden. På turistinformationsbyrån får du olika temakartan som du kan använda för att planera promenader runt om i stan. 

Cykel

På cykel tar du dig enkelt och snabbt fram i stan. Ett populärt val är Banan, en led för fotgängare och cyklister som byggts i ett gammalt järnvägsschakt som går genom staden. Banan är en del av det 1 200 kilometer långa nätverket av cykelvägar i Helsingfors. Längs Banan kan du färdas från Centralparken till Helsingfors hamnar, från stadens centrum till tystnaden vid åkerrenar och i skogar. Varför inte göra en tur i Helsingfors närmaste skärgård på cykel?

Stadscyklarna

Stadscyklarna är ett populärt sätt att röra sig i Helsingfors på sommaren. Sommaren 2023 hade stadsbor och resenärer i Helsingfors och Esbo tillgång till hela 4 600 gula stadscyklar. Där är stationerna placerade i sydöstra Esbo och Alberga. År 2023 fortsätter stadscykelsäsongen fram till den 31 oktober.

A tram rolls through a residential street in Käpylä, beside the road are tall trees in full bloom and just behind the trees, traditional wooden-style houses stand.
Show in landscape format
Off

Spårvagn

Med spårvagn färdas du behändigt i centrum. Linje 2 är ett bra val för dig som vill titta på staden, då många av Helsingfors sevärdheter ligger vid linjen. Du kan också byta till spårvagn 3 på hållplatsen Aurora sjukhus eller Djurgården och åka tillbaka till centrum. Tvåan är inte den enda spårvagnslinjen som bjuder på mycket intressant att se. För arkitekturvänner är spårvagn 4 det rätta alternativet och du som är intresserad av design ska absolut åka med linje 6. Ta med dig en linjekarta som gör det lättare för dig att hitta de mest intressanta sevärdheterna och de rätta hållplatserna.

Du kan köpa enkelbiljetter och dygnsbiljetter med HRT-appen, i HRT:s biljettautomater, på R-kioskerna och på många andra HRT:s försäljningsställen runt om i staden. Det är inte möjligt att köpa biljetter på spårvagnarna. Spårvagnsresorna ingår i Helsingforskortet, precis som resorna i den övriga kollektivtrafiken.

Show in landscape format
Off

Metro

Metrolinjen i Helsingfors går från centrum till Esbo (M1 Svensvik/M2 Hagalund) och till Östra Helsingfors (M1 Nordsjö/M2 Mellungsbacka). Metrofärden från Stensvik till världens nordligaste metrostation i Mellungsbacka tar cirka 49 minuter. Du kan resa överallt på metrolinjen med en ABC-biljett. Metron är också ett behändigt sätt att åka från vimlet i stadens centrum ut i naturen.

Du kan köpa enkelbiljetter och dygnsbiljetter med HRT-appen, i HRT:s biljettautomater, på R-kioskerna och på många andra försäljningsställen runt om i staden. Metro ingår i Helsingforskortet, precis som resorna i den övriga kollektivtrafiken.

Show in landscape format
Off

Tåg

Helsingforsregionens trafiks (HRT) närtåg går i Helsingforsregionen. Närtågen avgår från huvudjärnvägsstationen i Helsingfors och anländer på samma ställe. Med närtåg åker du behändigt till exempel till Böle i Helsingfors, där bl.a. Hartwall Arenan och Mässcentrum finns. Från centrum kan du snabbt åka närtåg (A, E, U och P) för att njuta till exempel av lugnet i Alprosparken i Haga. 

Du kan köpa enkelbiljetter och dygnsbiljetter med HRT-appen, i HRT:s biljettautomater, på R-kioskerna och på många andra försäljningsställen runt om i staden. Det är inte möjligt att köpa biljetter på närtågen. Närtågsresorna ingår i Helsingforskortet, precis som resorna i den övriga kollektivtrafiken.

Flygplatståget

Flygplatståget (I/P) är ett snabbt och bekvämt sätt att röra sig mellan centrum och flygplatsen. Resan tar cirka 30 minuter. Från tågstationen på flygplatsen kommer du dig inomhus direkt till terminalen. För resor från Helsingfors till flygplatsen eller från flygplatsen till Helsingfors behöver du en ABC-biljett.

Show in landscape format
Off

Kollektivtrafikförbindelserna till flygplatsen och terminalerna

Dagtid kör närtågen I och P kör var tionde minut från huvudjärnvägsstationen i Helsingfors till flygplatsen. I-tågen går via Dickursby och P-tågen via Hoplax.

Busslinjerna 415 (N) kör till Helsingfors-Vanda flygplats. Dessutom stannar många fjärrbusslinjer på flygstationen.

Terminalerna för passagerarbåtarna i Helsingfors centrum kan behändigt nås med spårvagn:
Västra terminalen, spårvagnslinje 7 och 9
Olympiaterminalen, spårvagnslinjerna 2 och 3
Skatuddens terminal, spårvagnslinje 4 och 5
 
Fler nyttiga länkar:

Bussissa
Show in landscape format
Off

Buss

Helsingforsregionens trafiks (HRT) närverk av busslinjer täcker hela Helsingforsregionen. Titta på linjerna och tidtabellerna i Reseplaneraren. Du kan köpa enkelbiljetter och dygnsbiljetter med HRT-appen, i HRT:s biljettautomater, på R-kioskerna och på många andra försäljningsställen runt om i staden.  Bussfärderna ingår i Helsingforskortet, precis som resorna i den övriga kollektivtrafiken. Bussarna inom fjärrtrafiken avgår från bussterminalen i Kampen.

Flygplatsbussen

Från flygplatsen avgår HRT:s busslinjer 615 (Flygplatsen–Järnvägstorget) och 415/415N (Flygplatsen–Elielplatsen). För resor från flygplatsen till Helsingfors och från Helsingfors till flygplatsen behöver du en ABC-biljett som du kan köpa i HRT:s biljettautomater, med HRT-appen och på HRT:s försäljningsställen och R-kioskerna.

Du kan också åka med HRT:s närtåg (I/P) från flygplatsen till Helsingfors och tvärtom.

Ferries to Suomenlinna leaving from the Market Square with Pohjoisesplanadi in the background under cloudy skies.
Show in landscape format
Off

Skärgårdstrafik

Havet omger Helsingfors i söder, öster och väster. Utanför Helsingfors finns cirka 330 öar och holmar, och många av dem är i rekreationsanvändning. Du kan enkelt göra en utfärd i Helsingfors skärgård och havsnära omgivning på en skärgårdskryssning eller med egen båt

Färjan till Sveaborg är i trafik året om. Du åker från Salutorget och sjöfästningen Sveaborg och tillbaka med HRT:s färja. Färjan avgår från Salutorgets östra kaj framför Presidentens slott. På Sveaborgsfärjan kan du använda HRT:s biljetter och Helsingforskortet. Enkel- och dygnsbiljetter kan du köpa till exempel från Salutorgets biljettautomat eller med HRT-appen.

Keväinen Huvilakatu auringonpaisteessa
Show in landscape format
Off

Taxi

Du kan beställa taxi per telefon, stiga på vid en taxistation eller stoppa en taxi i trafiken. I Helsingfors centrum finns det taxistationer bl.a. på Stationsplatsen, Järnvägstorget, Senatstorget, Norra Esplanaden och vid hamnterminalerna. När det gula ljuset på taxins tak är tänt är taxin ledig. Taxiresan från Helsingfors-Vanda flygplats till Helsingfors centrum tar ca 20 minuter och kostar cirka 45 €. 

Bil

De rekommenderade sätten att röra sig i Helsingfors centrum är att gå eller åka kollektivt. Om du kommer till Helsingfors med bil är anslutningsparkeringarna vid infarterna ett behändigt sätt att undvika trafikrusningarna i Helsingfors centrum. Områdena för anslutningsparkering ligger nära hållplatser och stationer från vilka du fortsätter färden behändigt med metro, buss, spårvagn eller närtåg.

Parkering i Helsingfors centrum är avgiftsbelagd och priserna varierar beroende på avgiftszonen. Parkeringsområdena och reglerna för parkering i stadskärnan finns på denna karta. Parkering är gratis på lördagar i zon 3 och på söndagar och helger i alla zoner, med några undantag. Med parkeringstecknet för personer med rörelsehinder är det tillåtet att parkera bland annat på parkeringsplatser som märkts ut med rullstolsmärket och på avgiftsbelagda parkeringsplatser utan avgift. Parkeringsplatserna för personer med rörelsehinder i Helsingfors har märkts ut på den vidstående kartan

I Helsingfors finns många avgiftsbelagda parkeringshallar, bland annat EuroPark och Q-park. Parkeringsområden finns också i hamnområdena .

Banner text
Lisää autoilusta ja pysäköinnistä Helsingissä
Mobile link text
Lisää autoilusta ja pysäköinnistä
Icon type
Random
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors hemlighet är att du kan ta dig vart som helst i stan även om du inte har bil. Du kan åka kollektivt till dina smultronställen. På ändhållplatsen för många busslinjer möter du den blå himlen. Ta med dig matsäck, stig på bussen, åk till ändhållplatsen och ge dig ut på vandring.