Vintern: Så här åter du säsongens mat i Helsingfors

A close up of blinis, fish roe, chopped red onion, pickles and soured cream neatly arranged on a plate.
Lead text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.

Vad äta

Mättande soppor, kött- och kycklinggryta, ugnsrotsaker, blinier.

Säsongaktuellt

  • Rotsaker (jordärtskocka, rova, morot, kålrot, rotselleri)
  • kikärter och bönor
  • citrusfrukter (apelsin, mandarin, blodapelsin)
  • nötter, sesam- och solrosfrön
  • russin och torkade plommon 
  • korn, bovete
  • gös, abborre, siklöja, lake.

Var äta 

Smaka på en vintrig fisksoppa i Gamla saluhallen. I Funkisrestaurangen Elite kan du välja en gräddig eller klar laxsoppa. Helsingforsrestaurangen Juuri har specialiserat sig på rotsaker och fått helsingforsarna intresserade av sapas eller finländska tapas: exempelvis tunt skurna skivor av rovor på vilka strötts olja, torkad lavendel och rosmarin, kungsmynta och linfrön.

Blinisäsongen börjar i januari och då firas i många restauranger i Helsingfors bliniveckor. Blinierna kommer ursprungligen från Ryssland och serveras bland annat med rom och smetana. Prova exempelvis på bliniurvalet på Saslik, Troikka, Lasipalatsi eller på många andra restauranger. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.