Vintern: Så här åter du säsongens mat i Helsingfors

A huge spread of traditional Finnish Christmas food covers a long table with a red table cloth. The view is a close up of a plate full of food with water glasses and bowls of various foods arranged across the table.
Lead text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.

Vad äta

Mättande soppor, kött- och kycklinggryta, ugnsrotsaker, blinier.

Säsongaktuellt

  • Rotsaker (jordärtskocka, rova, morot, kålrot, rotselleri)
  • kikärter och bönor
  • citrusfrukter (apelsin, mandarin, blodapelsin)
  • nötter, sesam- och solrosfrön
  • russin och torkade plommon 
  • korn, bovete
  • gös, abborre, siklöja, lake.

Var äta 

Smaka på en vintrig fisksoppa i Gamla saluhallen. I Funkisrestaurangen Elite kan du välja en gräddig eller klar laxsoppa. Helsingforsrestaurangen Juuri har specialiserat sig på rotsaker och fått helsingforsarna intresserade av sapas eller finländska tapas: exempelvis tunt skurna skivor av rovor på vilka strötts olja, torkad lavendel och rosmarin, kungsmynta och linfrön.

Blinisäsongen börjar i januari och då firas i många restauranger i Helsingfors bliniveckor. Blinierna kommer ursprungligen från Ryssland och serveras bland annat med rom och smetana. Prova exempelvis på bliniurvalet i Helsingfors äldsta ryska restaurang Bellevue eller på Restaurang Lasipalatsis stora blinier med sex olika tillbehör.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du under ditt besök i Helsingfors vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.