
Så här åter du säsongens mat i Helsingfors


Sommar
Vad äta: Gröna sallader, fisk och fisksoppa med säsongens grönsaker, grillmat, bäriga efterrätter, grönsaker och vegetabilier som råd, nypotatis och sill.
Säsongaktuellt: Nypotatis, nykål, ärter, sommarlök, sommarmorot, blomkål, bladsallad, örter såsom mynta och dill, gräslök, jordgubba, brännässla. På sensommaren svarta och röda vinbär, krusbär, blåbär, hjortron, körsbär, kantarell, soppar, abborre, vandringssik, flundra, gädda, brännässla. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).
Var äta: Bär och svamp hittar du bäst på torg och stora matbutiker eller plocka dem själv med någon som känner till bra ställen. Modern vegetarisk mat med färggranna grönsakssallader bjuds exempelvis på restaurang MAT med snabb servering eller den vegetariska restaurangen Silvoplee. Finlands gastronomiska sällskap valde Grön till årets restaurang 2017 och restaurangen använder rikligt med säsongens råvaror, såsom vilda grönsaker.

Höst
Vad äta: Vilt- och svamprätter, bärpiroger, kräftor, färskt renkött.
Säsongaktuellt: Kantarell, kål och rotsaker (svartrot, rödbeta, kålrot, rova), pumpa, korn, svarta bönor, blomkål, svamp, majs, fenkol, spenat, sallader, frukt (äpple, päron, plommon, krikon, bär-aronia), bär (lingon, tranbär, hjortron). Då jaktsäsongen börjar älg, rådjur, and och hjort. Av fiskar flundra, vildsvin, mört, siklöja, gös, abborre och strömming. Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).
Var äta: Bäst hittar du höstens läckerheter, såsom kött och fisk på torgen och i saluhallarna. Ät kräftor i en havsnära, skärgårdsrestaurang med klassisk stämning utanför Helsingfors, såsom restaurang Särkänlinna. Kring en helt ny säsongfilosofi har skapats den nya restaurangen Egg, vars meny uppdateras efter säsongen med två månaders mellanrum.

Vintern
Vad äta: Mättande soppor, kött- och kycklinggryta, ugnsrotsaker, blinier.
Säsongaktuellt: Rotsaker (jordärtskocka, rova, morot, kålrot, rotselleri), kikärter och bönor, citrusfrukter från södern (apelsin, mandarin, blodapelsin), nötter, sesam- och solrosfrön, russin och torkade plommon, korn, bovete, gös, abborre, siklöja, lake
Var äta: Under vintern finns grönsaker och torkade frukter i välförsedda matbutiker. Smaka på en vintrig fisksoppa i Gamla saluhallen eller Hagnäs saluhall. I Funkisrestaurangen Elite kan du välja en gräddig eller klar laxsoppa. Restaurang Werner lagar all sin mat över öppen eld och glödstekt hel sik samt jordärtskocka som ingår i rätten är finsk mat när den är som bäst. Helsingforsrestaurangen Juuri har specialiserat sig på rotsaker och fått helsingforsarna intresserade av sapas eller finländska tapas: exempelvis tunt skurna skivor av rovor på vilka strötts olja, torkad lavendel och rosmarin, kungsmynta och linfrön.

Våren
Vad äta: Rabarberpirog, sparris, sallader, vårgrönsaker.
Säsongaktuellt: Vitlök, rabarber, stenmurkla, champinjon, brännässla, tidig kål, nötter, purjo, zucchini, ärtskott, speltvete, hirs, bovete, gädda, braxen, strömming, abborre, mört
Var äta: Vårens jungfruskörd köper du säkrast på torget. Köp en lunch direkt från de båtar som parkerats vid Salutorget, och som säljer exempelvis strömmingsbiffar. Om din budget tillåter det kan du njuta av säsongens första vita sparris i den klassiska restaurangen Savoy.
Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)