Våren: Så här äter du säsongens mat i Helsingfors

A close up from above of various salads and herbs growing through the slats of a pallet.
Lead text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.

Vad äta

Sparris, sallader, vårgrönsaker och rabarberpirog.

Säsongaktuellt

  • rabarber,
  • stenmurkla, champinjon,
  • brännässla, vitlök,
  • tidig kål, purjo, zucchini, ärtskott,
  • speltvete, hirs, bovete,
  • gädda, braxen, strömming, abborre, mört.

Var äta

Vårens jungfruskörd köper du säkrast på torget. Då sparrissäsongen inleds i början av april firar många lokala restauranger sparrisveckor, beroende på restaurang kan de pågå till maj eller rentav till juni. Till en traditionell sparrismeny hör bland annat kokt vit eller grön sparris med hollandaisesås och pocherade ägg. 

Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)

Title
Sparris veckor i Helsingfors restauranger
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.