Vad äta
Gröna sallader, fisk och fisksoppa med säsongens grönsaker, grillmat, bäriga efterrätter, grönsaker och vegetabilier som rå, nypotatis och sill.
Säsongaktuellt
Nypotatis, nykål, ärter, sommarlök, sommarmorot, blomkål, bladsallad, örter såsom mynta och dill, gräslök, jordgubba, brännässla.
På sensommaren svarta och röda vinbär, krusbär, blåbär, hjortron, körsbär, kantarell, soppar, abborre, vandringssik, flundra, gädda, brännässla.
Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).
Var äta
Bär och svamp hittar du bäst på torg och stora matbutiker eller plocka dem själv med någon som känner till bra ställen. Till sommaren i Helsingfors hör också idylliska skärgårdsrestauranger, som utgör en viktig del av stadens restaurangkultur. På menyerna finns såväl traditionella skärgårdsläckerheter som gourmeträtter och restaurangerna prioriterar säsongens råvaror. Då kräftsäsongen börjar i slutet av juli har skärgårdsrestaurangerna också en separat kräftmeny, i vilken ingår exempelvis på traditionellt sätt serverade flod- eller signalkräftor med rostbröd, smör och dill. Förbindelsebåtarna trafikerar till skärgårdsrestaurangerna från valborg till slutet av september.
Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)