Matrunda för foodies: Saluhallar, torg och delikatessbutiker

A view from above inside Hietalahti's Market Hall. Below customers sit on high stools, eating at the bar of a Ramen restaurant, whilst other customers sit in an open seating area directly above the restaurant itself.
Lead text
Finns det något bättre sätt att börja dagen i en främmande stad än att promenera från ett torg till nästa?

Under promenaden får du motion och luft, ser människor och bekantar dig med olika stadsdelar. Samtidigt kan du se tvättade grönsaks- och salladsrader, nyfångad fisk på isbäddar samt rotfrukter såsom kålrötter, morötter, rovor och palsternackor. Rotfrukter anses nu runt om i världen vara trendmat, men hos oss i Finland är de vanlig husmanskost. Finländska barn äter ofta också som mellanmål råa, styckade och skivade rotfrukter, t.ex. kålrötter och rovor. 

Helsingfors saluhallar och torg är en älskad del av stadsbornas vardag. Många lokala invånare stiger tidigt upp också på veckoslut och går med en korg till torget. På torget köper de färska råvaror, ofta fisk men lika viktigt är det nästan att jämföra utbudet i de olika stånden. Ibland tar de en paus och avnjuter bryggmalet kaffe ur en pappmugg. På torgen märker du att där finns sinsemellan bekanta kaffegäng, ofta äldre herrar. Det här är Finlands version av italienska espressobarer! 

Matredaktör Hanna Jensen planerade för kulinarister ett dagsprogram, som besöker de viktigaste torgen och hallarna i staden. 

Inside the Old Market Hall, a spacious area with large windows covering the far wall holds a cafe where some people are sitting while others are browsing what's on offer. Behind the counter stands a tall block of shelves as wide as the counter, that holds a variety of products, including baked goods. Two blackboards hang in front of the shelves listing the menu.
Show in landscape format
Off

Morgonprogram: Hagnäs torg och Hagnäs saluhall

Friluftsrundan för matvänner inleds från kullerstensbelagda Hagnäs torg. Här kan du dricka morgonkaffet och äta morgongröten vid Kahvisiskots stånd, njuta av morgonsolen över torget och samtidigt betrakta förbipasserande på väg till sina arbeten. På Hagnäs torg kan du ibland få se en minigris i koppel promenera med sin ägare.

Det bästa med Hagnäs torg är förmånliga grönsaker, nyttoväxter och örter. Intill finns Hagnäs saluhall, där helsingforsborna köper färsk fisk och kött av bra kvalitet (Reinin liha är redan legendarisk) och kanske den bästa fetan i staden (Maustekeidas har allt från gurkmeja till feta och inlagda citroner) samt läcka ostar (framför ostbutiken Lentävä lehmä är det alltid kö).

Hagnäs hall kommer snart att renoveras, men vi gillar den också i det skick som den nu är – genuin och på ett trevligt sätt lite sjabbig. Ett besök i hallen ger en bra bild av de lokala invånarnas vardagsmorgnar: på plats tidigt på morgonen är endast de som vill undvika rusning. De promenerar inte från en disk till en annan, utan de köper mat. 

Det är intressant att följa med vad den äldre generationen köper i hallen. Dessa är de verkliga foodies, de godkänner endast det som är färskt och bäst. De köper också säsongens mat.

Shot from above, a pair of hands gently hold a strawberry above pile of strawberries that fills the frame.
Show in landscape format
Off

Lunchtid: Salutorget och Gamla saluhallen

I Hagnäs går snabbt ett par timmar. Därifrån promenerar du i lugn takt på 15–20 minuter mot centrum eller så tar du spårvagn 7, där ditt mål är Salutorget. Spårvagnen till centrum går intill Hagnäs torg.

Nu blir det mer havsstämning och sommartid lönar det sig att se upp med fräcka måsar som försöker stjäla din mat. 

De som besöker Salutorget brukar äta sen frukost och vid lunchtid ser du här också folk i fina kostymer och dräkter från kontoren i centrum. Vi trängs bredvid varandra i tälten eller utanför dem och väljer antingen en skål gräddig laxsoppa eller stekta mujkor, dvs. siklöjor. 
 

Swedish

Det bästa med Salutorget är på sommaren ändå bären och grönsakerna.  

På Salutorget finns också stånd som säljer finländska souvenirer. Dofta på bestick som tillverkats av björk eller masurbjörk. Säljaren kanske berättar för dig att kåsan inte får tvättas med diskmedel, för diskmedel tar bort den goda turen…

Lunch ska du äta i Gamla saluhallen, som finns intill. Där ska du gärna prova på kallrökt lax och fiskbröd, som köpmännen lagt ut i lockande rader. Smaka exempelvis på tunnskuren, rosépepparkryddad lax med rågbröd.

Här inhandlar vi också god utfärdsmat för ön Sveaborg, färjan dit avgår helt intill, från kajen bredvid Salutorget. Populär utfärdsmat är baguetter, hummus, gravad lax, frukt, en bit god ost och mörk choklad.

I Gamla saluhallen hittar du en amerikansk och spansk butik, delikatesser från Mellanöstern, finskt bröd och finska bakverk, naturligtvis fisk och kött men också vegetariska läckerheter. I hallen finns också en liten Alko-butik.

Hakaniemen kauppahallissa
Show in landscape format
Off

Eftermiddag: Tölö torg

Utfärden för foodies fortsätter med spårvagn. Vid spårvagnshållplatsen intill Salutorget (hållplats nr 0430) tar du spårvagn nummer 2 och fortsätter med den cirka 15–20 minuter till hållplats Tölö torg (hållplats nr 0210). Om du rör dig med cykel eller till fots, är sträckan några kilometer i vacker stadsmiljö.

Tölö torg är ett litet stadsdelstorg där lokala invånare gör sina små inköp. Här finns grönsaker, fisk och blommor, och om du vill kan du avnjuta dagens tredje eller rentav fjärde kaffe – finländarna dricker själva 4–5 koppar om dagen.

Vid Tölö torg sitter alltid äldre herrar och diskuterar. Smaka här på finländska specialiteter såsom en grismunk. Den är som en större munk med formen av en gris, grismunken har till sist rullats i socker.

A view from above, one man is standing behind a counter full of different raw and cooked meats waiting for customers, while the other two are cleaning and preparing more products.
Show in landscape format
Off

Förkväll: Sandvikens saluhall

Färden fortsätter ytterligare till Sandvikens saluhall, där vi äter främst etniska läckerheter, såsom kimch, ramen och mexikanska smårätter. Här finns också en av de mest populära hamburgarna i staden, Roslunds burgare.

I Sandvikens saluhall ordnas lördagar kl. 17–22 barnvänliga kvällar med Musik & provsmakningar. Du kan promenera runt i hallen, lyssna på musik, köpa småportioner till ett fördelaktigt pris och sätta dig var som helst för att avnjuta portionerna. Stämningen är lugn, inte fartfylld, och hit kan du också komma utan sällskap. I Finland är det inte tillåtet att promenera runt med vinglas, men det har du inte heller behov av, om du sätter dig ner i någon kaférestaurangen och där avnjuter ett glas rosévin.

Swedish

Vildmatskurser och -utfärder är ett trevligt sätt att se och äta i den vackra natur som omger Helsingfors. På mindre än en timme kommer du till nationalparken Noux, där du får uppleva en fullkomlig ro och får se naturen med nya ögon, dvs. hur du hittar vild mat i den.

Kom ihåg också dessa delikatessbutiker:

Om du i Helsingfors vill besöka matbutiker för matvänner, ska du åtminstone prova på följande tre butiker.

1.    Ruohonjuuri
Ekobutik som specialiserat sig på ekologisk och närproducerad mat.
ruohonjuuri.fi

2.    Stockmann Delikatessen
Stockmann är Helsingfors mittpunkt, och Delikatessen är kanske den matbutik som har det bästa urvalet.
Alexandersgatan 52

3.    Anton & Anton
En liten men högklassig matbutik. I Anton&Anton kan du också köpa praktiska vardagsmatkassar, med ingredienser och recept för tre dagars hemlagad mat.
antonanton.fi

Tips: Prova på vild mat! 

Vildmatskurser och -utfärder är ett trevligt sätt att se och äta i den vackra natur som omger Helsingfors. På mindre än en timme kommer du till nationalparken Noux, där du får uppleva en fullkomlig ro och får se naturen med nya ögon, dvs. hur du hittar vild mat i den.

Om du vill se skogen med en toppkock som specialiserat sig på vild mat, kontakta kocken Sami Tallberg.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingfors saluhallar och torg är en älskad del av stadsbornas vardag. Matredaktör Hanna Jensen planerade en matresa för kulinarister.