Helsingfors klassiska restauranger

Ravintola Savoyn pääruokasali katettuna
Lead text
Varje stad har restauranger där du känner historiens vingslag i luften och den nostalgi som utandas ur varje detalj. De är restauranger där traditionerna respekteras och där du känner att du utgör en del av ett långt kontinuum som inte avbryts av trender. Dessa restauranger har förblivit så gott som oförändrade i årtionden och ingen vill heller att de ska förändras. Välkommen till Helsingfors matkulturs rötter, på en tidsresa till stadens mest älskade klassiska restauranger.

Laxsoppa, vorschmack, lever med lingonsås och potatismos, pyttipanna, fläsksås, oscarschnitzel, jägarschnitzel, skagenröra och andra traditionella maträtter. Och strömming, härliga, stekta strömmingar. Och alla tycks ha sin bestämda åsikt om vilken restaurang som serverar de bästa strömmingarna. Som efterrätt finns naturligtvis både bondost med hjortronsylt och tranbär med kolasås. Och om maten inte är den mest traditionellt finländska, har de klassiska restaurangerna genuin kunskap i det klassiska franska köket samt till och med köksmästare som prisbelönats med Michelin-stjärnor. Men gemensamt för alla dessa restauranger är att de har en lång historia och att de under årens lopp har förtjänat sin bestående plats i helsingforsarnas hjärtan.

Running down the center of the photo away from the camera is a dark wood bar with dozens of empty glasses in a recess behind it, champagne bucket and a vase of pink flowers standing at the bar's end. The walls are salmon pink, with several small, framed paintings on the wall alongside a circular stained glass mural beneath which, small, round tables, chairs and an orange sofa sit.
Show in landscape format
Off

Utöver mat som respekterar traditioner har många restauranger på ett beundransvärt sätt lyckats bevara sin ursprungliga interiör. I restaurangerna kan du få beundra armaturer av Paavo Tynell och gamla Artek-möbler. Samtidigt kan du göra en tidsresa i finländsk design och inredningsplanering från art nouveau- och jugendtiden. Den prisbelönade helhet i Savoy som Alvar Aalto ritade är redan i sig en sevärdhet. Men även Meiccu, Elite, Kosmos, Palace och Brasserie Kämp utandas en särskild värdighet. En stämning som påminner mer om kvartersrestauranger kan du få uppleva till exempel i Sea Horse, Kannas, Cella, Konstan Möljä och Wellamo.

Restaurangernas väggar har säkert hunnit se och höra många intressanta händelser och berättelser när restauranggästerna under åren har njutit av livet, ätit (och druckit) – såväl landets politiska och kulturella elit som vanligt folk och även dagdrömmare. Det är alltså inte konstigt att nästan varje helsingforsare har starka känslomässiga band och minnen till dessa restauranger. Minnen som har bevarats från far till son och från mor till dotter.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Varje stad har restauranger där du känner historiens vingslag i luften och den nostalgi som utandas ur varje detalj. De är restauranger där traditionerna respekteras och där du känner att du utgör en del av ett långt kontinuum som inte avbryts av trender. Dessa restauranger har förblivit så gott som oförändrade i årtionden och ingen vill heller att de ska förändras. Välkommen till Helsingfors matkulturs rötter, på en tidsresa till stadens mest älskade klassiska restauranger.