Höst: Så här åter du säsongens mat i Helsingfors

Underneath an orange market stall canopy, a woman dressed in a black coat, hat and looking to the right of the photo stands behind her sales counter, which is raised at a slight angle, and is packed full of cranberries and Chanterelle mushrooms.
Lead text
Taste the seasons on your plate. If you want to enjoy delicious seasonal food in Helsinki, here is a quick guide to autumn.

Vad äta

Vilt- och svamprätter, bärpiroger, kräftor, färskt renkött.

Säsongaktuellt

  • Kantarell, kål och rotsaker (svartrot, rödbeta, kålrot, rova), pumpa, korn, svarta bönor, blomkål, svamp, majs, fenkol, spenat, sallader, frukt (äpple, päron, plommon, krikon, bär-aronia), bär (lingon, tranbär, hjortron).
  • Då jaktsäsongen börjar älg, rådjur, and och hjort.
  • Av fiskar flundra, vildsvin, mört, siklöja, gös, abborre och strömming.
  • Kräftsäsongen börjar i slutet av juli och upphör i början av oktober (signal- och flodkräftor).

Var äta

Bäst hittar du höstens läckerheter, såsom kött och fisk på torgen och i saluhallarna. Du kan också äta säsongens mat i många restauranger i Helsingfors där menyn uppdateras efter säsongen med jämna mellanrum. 

Källor: Satokausikalenteri (Skördekalendern), Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos)

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Smaka på årstiderna på en tallrik. Om du vill äta säsongens mat ska du välja bland följande.