3 x 5 ölställen i Helsingfors

Bier-Bier valikoimaa
Lead text
I Helsingfors finns ett rikligt utbud av öl såväl för verkliga ölfantaster, sporadiska öldrickare som noviser.

Ölens ställning i den finländska dryckeskulturen har förändrats mycket under de senaste två decennierna. Vågen av nya småbryggerier producerar öl som är mycket välsmakande och som experimenterar med nya smaker. Ibland struntar småbryggerierna också i alla traditionella regler och slutresultatet blir lite som i den tecknade skämtserien Fok it ”Imperial Rosolli Barrel Aged Double Green Ball Hopper Triple Gluhwein Pale Ale” eller något annat lika märkvärdigt.

I Helsingfors har traditionella pubar fått konkurrens av trendigt inredda brewhouses och taprooms. Samtidigt har också kombinationen av öl och mat fått den respekt den förtjänar: till och med uppskattade Michelin-belönade restauranger har börjat servera öl som dryck till sina rätter. Det finns också allt fler restauranger som satsar på att matcha öl och mat.

 

Ravintola Nollan ruoka-annos
Show in landscape format
Off

Matställen

Nolla – 10 kranar 

I Nolla tror man på hållbar utveckling och restaurangen strävar efter att inte orsaka spill. I restaurangens lokaler finns också ett eget mikrobryggeri, Mamu Brewing. Mamus öl är ärliga och stilrena. Nolla fokuserar dock inte enbart på öl, utan med maten serveras den dryck som smakar bäst till den beställda maten. Så till den här restaurangen kan du också ta med en kompis som föredrar vin.
Fredriksgatan 22, Kampen

Viisi Penniä/Mad Hopper Brewing Co. – 20 kranar 

Tölö fick ett eget bryggeri när Mad Hopper Brewing Co. inledde sin verksamhet i Viisi Penniäs källare. Bryggeriet producerar både trendiga och klassiska öl i imponerande takt. Till Viisi Penniä kan du gå för att bara ta en drink eller också kan du äta en komplett middag. På menyn finns både klassisk pubmat och modern fusionsmat.
Mannerheimvägen 55, Tölö

Pien Brewpub – 13 kranar och cirka 200 flaskor 

Fatlagrad imperial stout, juice IPA, sourdrinkar med glass och gamla sällsynta drinkar. Allt detta och en utmärkt apizza serverar ölimportören Pien brewpub. Javisst, apizza, inte pizza. Apizza är en amerikansk kusin till den napolitanska pizzan och till den passar öl perfekt. Dessutom finns det i Brewpubs nedre våning ett avskilt rum för privata tillställningar och där ordnas också provsmakningar.
Tavastvägen 15, Sörnäs

Bryggeri Helsinki Brewhouse – 16 kranar 

Den traditionella bryggerirestaurangen Bryggeri har under de senaste åren genomgått en omvandling och blivit ett modernt brewhouse. Samtidigt uppdaterades menyn i en modernare riktning, men de har lyckats behålla den goda kvaliteten. Bryggeriets produkter är okomplicerade och är mycket lätta att svepa ner. Under sommaren är den stora uteserveringen på innergården med live-musik en trevlig upplevelse. 
Sofiegatan 2, Kronohagen

Naughty BRGR Sturegatan – 3 kranar och cirka 100 flaskor 

Naughty BRGR finns i en funkisbyggnad och har ett exceptionellt stort ölsortiment öl för att vara en hamburgerrestaurang. Här kan du välja mellan hundratals ölsorter till hamburgaren. Restaurangen har också ett produktutvecklingskök där man testar vilka ölsorter och hamburgare som passar bäst ihop.
Sturegatan 21, Vallgård

Bier-Bier
Show in landscape format
Off

Unika platser och urban atmosfär 

CoolHead i Vik – 15 kranar och +100 flaskor 

I Gardenia i Vik i universitetets tidigare växthus finns numera ett bryggeri som flyttat från landsbygden till staden. Redan lokalen i sig är värd ett besök. CoolHead, som tidigare verkade i Tusby, är dessutom ett av de hetaste namnen inom ölbranschen i Finland, i synnerhet när man talar om suröl. I ölsorterna används som smaksättare t.ex. hagtorn, hallon och salmiak. Coolhead kallar sina suröl på ett beskrivande sätt för Nordic Sour. Som pricken över i svarar Storys pizzakök för matserveringen i Viks taproom.
Försöksgårdsvägen 1, Vik

Konepaja Biergarten 

Konepaja Biergarten har blivit ett dragplåster i det snabbt växande gamla maskinverkstadsområdet i Vallgård. Biergarten är som namnet säger en tysk ölträdgård som stilenligt för området verkar i containrar och tält. Bland ölutbudet finns rariteter från Belgien och Ryssland, men här finns också ett bra utbud av inhemska sorter. Utöver det utmärkta ölutbudet har Biergarten också blivit känt för sina musikspelningar och som sportpub.
Bruno Granholms gränd, Vallgård

Bier-Bier – 8 kranar och cirka 100 flaskor 

Första gången jag gick in i Bier-Bier blev jag förvånad. Ölrestaurangen finns i ett jugendhus, vilket i sig inte är något nytt, men hela restaurangens inredning går på ett fantastiskt sätt i jugendstil. Här finns utöver ett brett sortiment öl också utmärkta viner och cider, så det finns säkert något trevligt att dricka för var och en.
Skillnaden 13, Kampen

Juova – 24 kranar och +150 flaskor 

Juova är en färsk nykomling vid Kajsaniemigatan och representerar den finländska småbryggeriscenen med hela sju bryggeriers kraft. Varje bryggeri har ett eget bås som inretts i deras egen stil. Juova är en utmärkt plats om du vill prova på hur öl från Uleåborg, Villmanstrand och Helsingfors skiljer sig från varandra. Prova med ett bryggeri åt gången.
Kajsaniemigatan 3B, Kajsaniemi

Stadin Panimo – 10 kranar och cirka 80 flaskor  

Intill pannhallarna i Södervik finns Stadin Panimobaari, som i folkmun heter Stapa och representerar det äldre gardet av småbryggerier i Helsingfors. Stadin Panimobaari har en hemtrevlig stämning och utmärkta egna produkter men också importerad öl, till stor del belgiska, såsom Cantillonis suröl.
Gasverksgatan 1, Södervik

Public House Black Door
Show in landscape format
Off

Genuina pubar

Kaisla – 39 kranar och +200 flaskor 

Två ingångar, flest kranar i Helsingfors och över 200 olika flaskprodukter. Kaisla är en av Helsingfors största ölrestauranger och stolt över det. Urvalet bygger i stor utsträckning på inhemska småbryggerier och belgiska läckerheter. Med tiden har Kaisla blivit en klassiker bland ölvänner.
Vilhelmsgatan 4, Kajsaniemi

Black Door – 26 kranar och +100 flaskor 

Den klassiska brittiska puben på Stora Robertsgatan har i sitt utbud real ale, klassiska ölsorter och moderna småbryggeriers öl. Om du vill att du ska få din öl serverad på ett korrekt sätt, så är det här din plats. Men i övrigt är Black Door känt för sin lediga stämning som får var och en att trivas.  
Stora Robertsgatan 1, Gardesstaden

Olutravintola Pikkulintu Ruttopuisto – 22 kranar 

Pikkulintu är kanske Helsingfors mest legendariska öl- och whiskyrestaurang. Nuförtiden finns restaurangen också i centrum. Även om Pikkulintu framför allt är en restaurang som specialiserat sig på skotsk single malt whisky, finns här också ett förstklassigt ölutbud. Kom ihåg att be att få en whisky som passar till din öl. De anställda har en ganska torr humor och om du råkar komma hit på en viss dag, kan det pågå en tävling om vem som har den ”fulaste slipsen”. Musik är bannlyst här, för en livlig diskussion är den bästa förströelsen.
Lönnrotsgatan 11, Kampen

Hilpeä Hauki – 10 kranar och cirka 100 flaskor 

Man kan inte tala om Helsingfors och öl om man inte har besökt stadsdelen Berghäll. Även om utbudet i Berghäll har en betoning på billig mellanöl, finns här också många utmärkta restauranger. Hilpeä Hauki på Vasagatan representerar stilmässigt perfekt en traditionell pub. I Hilpeä Hauki kan du få uppleva det bohemiska Berghäll med en förstklassig öl.
Vasagatan 7, Berghäll

One Pint Pub – 12 kranar och cirka 120 flaskor 

One Pint Pub eller ’’Pintti’’ valdes 2018 till årets ölrestaurang och det med all orsak. Den lilla pubens personal har en genuint passionerad inställning till öl. Även ölutbudet är utmärkt. Puben bedriver också egen import, spelar bisarr musik på måndagar och har kanske världens dyraste burk av föråldrad bulklager.
Sandgatan 2, Gräsviken

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
I Helsingfors finns ett rikligt utbud av öl såväl för verkliga ölfantaster, sporadiska öldrickare som noviser.