Jakamisen kulttuuri ruokkii Helsingin scale up -yrityksiä

Three men stand around a satellite, shaped like a box, covered in gold foil and with exposed circuit boards closest to the camera, in an anechoic chamber. The closest man is adjusting the satellite using a screwdriver.
Lead text
Kasvuyritykset menestyvät pääkaupunkiseudulla, koska paikallinen ekosysteemi on niin vahva. Sijoittaja Saga Forss ja Slush-johtaja Eerika Savolainen jakavat vinkkinsä yrityksistä, joita kannattaa juuri nyt pitää silmällä.

Suomen pääkaupunkiseudulta ponnistaa parhaillaan useita kansainvälisesti kiinnostavia kasvuyrityksiä. Aiemmin kasvu oli vahvasti pelialavetoista kiitos mobiilipeliyhtiöiden Rovion ja Supercellin, mutta toimialoihin on tullut lisää monipuolisuutta.

Kansainvälisen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin operatiivinen johtaja Eerika Savolainen on tästä innoissaan.

– Yksi syy menestykselle on, että suomalaiset kasvuyritykset onnistuvat nostamaan kansainvälistä pääomaa yhä paremmin. Toinen syy on se, että pääkaupunkiseudulla vallitsee pitkäaikainen kasvuyrityskulttuuri. Slushkin on perustettu jo kymmenen vuotta sitten, Savolainen sanoo.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla kasvuyritysten menestystä tukee myös give back -mentaliteetti. Siis ilmapiiri, jossa tuetaan toisia.

– Ne kasvuyritykset, jotka ovat onnistuneet, jakavat mielellään tietojaan ja verkostojaan muille edistääkseen yhteistä hyvää. Yrittäjyys on lopulta haastavaa ja yksinäistä, ellei tekijöillä ole verkostoja ja mentoreita. Kun saa ja antaa apua, kaikki hyötyvät, Savolainen jatkaa.

A woman in a black apron stands smiling towards the camera holding a bowl of soup in two hands. She is standing against a white wall in their restaurant.
Show in landscape format
Off

Hyvinvointivaltio tukee yrityksiä

Pääkaupunkiseudun kasvuyritysten yhteinen vahvuus on Savolaisen mukaan elinvoimainen paikallinen ekosysteemi. Yritykset kerryttävät alueelle hyödyllistä scale up -tietotaitoa. Ja kun ihmiset vaihtavat työpaikkaa, he myös levittävät osaamistaan eteenpäin.

Hyvinvointivaltio on yksi syy kasvuyritysten menestykseen. Suomessa on Savolaisen mukaan suhteellisen helppo ponnistaa erilaisista taustoista korkeakoulututkintoon.

– Suomalainen nuori aikuinen näkee start up -alan kiehtovana urapolkuna perinteisten töiden rinnalla, Savolainen sanoo.

On silti parantamisen varaa. Suomessa ei Savolaisen mukaan vielä osata rakentaa brändejä ja tuotteistaa niitä yhtä hyvin kuin naapurimaa Ruotsissa. Myös tuotekehitysosaamista tarvitaan lisää.

– Meidän pitää pystyä houkuttelemaan tänne kansainvälistä, kyvykästä työvoimaa. Helsingillä on etuja: täällä voi yhdistää työn ja vapaa-ajan tasapainoisesti. Etuja ovat myös hyvä koulutusjärjestelmä, luonnonläheisyys ja se, että lasten on turvallista liikkua kaupungissa, Savolainen listaa.

A woman is sitting on the floor with a baby who is looking and crawling towards a shelf of toys on their left. More toys are scattered around them.
Show in landscape format
Off

Rohkeutta ja kykyä unelmoida

Myös yrittäjä-sijoittaja Saga Forss näkee kasvuyritysten mahdollisuuksissa paljon hyvää. Yksi pääkaupunkiseudun vahvuuksista on hänen mukaansa ennakkoluuloton asenne.

Forss kuuluu Finnish Business Angels Networks Fibaniin, joka auttaa yrityksiä kasvamaan. Hän osallistui sijoittajana myös suomalaisversioon Leijonan luola -ohjelmasta.

Jotta Helsinki voisi menestyä scale up -skenessä kansainvälisesti, tarvitaan Forssin mukaan rohkeaa heittäytymiskykyä ja unelmointia, jota löytyy varsinkin nuorista.

– Helsingissä on ennakkoluulottomia nuoria yrittäjiä, joiden ansiosta asioita alkaa tapahtua. Nuoret eivät tunne kansallisia rajoja, vaan heille koko maailma on avoin, Forss sanoo.

Esimerkki kasvuyritysmyönteisyydestä on Forssin mukaan Helsinki Business Hub, joka edistää ulkomaisten yritysten asemaa ja kasvua Helsingin seudulla.

Forss on perehtynyt sijoittajana erityisesti ruoka-alaan. Vaikka koronapandemia on koetellut ravintolabisnestä, myös uusia innovaatioita syntyy koko ajan.

– On tärkeää ymmärtää, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin. Jos kasvuyritykset uskaltavat yhdistää voimansa, syntyy synergiaetua. Silloin yritykset ovat vahvempia sekä rahoituksen että osaamisen kannalta, Forss muistuttaa.

Shot from behind a glass service counter, a Wolt courier is carrying their delivery box over one shoulder, and stands, smiling at the counter.
Show in landscape format
Off

6 scale up -yritystä, joita kannattaa seurata

Eerika Savolaisen TOP 3

Wolt 

Ruokalähettipalvelu, joka välittää ruokaa ja tavaroita kotiinkuljetuksena mobiilisovelluksen kautta. Sai merkittäviltä kansainvälisiltä pääomasijoittajilta hiljattain 435 miljoonaa euroa.

Woltin tiimissä on parhaillaan valtava määrä osaamista: he oppivat skaalaamaan asioita kansainvälisellä kunnianhimolla ja rakentavat siltoja maailmalle.

Iceye

Espoolaisyrityksen palvelu hyödyntää SAR-tutkilla varustettuja mikrosatelliitteja ja tarjoaa lähes reaaliaikaista tutkakuvaa avaruudesta.

Iceye on kiinnostava esimerkki deeptech -yrityksestä, joka toimii tieteen ja yrittäjyyden rajapinnassa. Tämänkaltaista yrittäjyyttä olisi mahtavaa nähdä jatkossa yhä enemmän. He ovat saaneet rahoitusta muun muassa piilaaksolaiselta True Venturesilta.

Varjo

Kehittää ohjelmisto- ja elektroniikkateollisuutta sekä palveluita muun muassa keinotodellisuuteen, lisättyyn ja tehostettuun todellisuuteen liittyen.

– VR-todellisuus on kiinnostava tulevaisuuden ala, joka on kehittynyt viime vuosina valtavin harppauksin. Varjo on yksi niistä yrityksistä, jotka laajentavat Helsingin scale up -kenttää uusille toimialoloille ja lisäävät Helsingissä positiivista kasvu- ja kehityskierrettä.

Viewed slightly from below looking up towards a woman wearing a VR headset, who is looking towards the right. Behind them is a staircase with glass sides and a huge bookcase, half filled with books, covering the wall from floor to ceiling filling the background.
Show in landscape format
Off

Saga Forssin TOP 3 

New Nordic School

Konseptoi suomalaisen koulutusjärjestelmän ja vie sitä ulkomaille muokaten opetusta paikallisen kulttuurin mukaan.

Yritys on avannut yksityisen esikoulun Supercellin pääkonttoriin Helsinkiin, ja sillä on pilotteja menossa Bahrainissa, Arabiemiirikunnissa ja Iso-Britanniassa. Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailmalla tunnettu, joten hankkeelta on lupa odottaa paljon.

Musiikkiklusteri

Musiikkiteknologia menestyy Helsingissä. Musiikkilusteria edustavat muun muassa yritykset Big Ear Games, Musopia ja Yousician.

– Helsingissä on onnistuttu yhdistämään yllättävän hyvin musiikki ja sijoittajat. Klusterissa yhdistyvät musiikin oppiminen, luovuus ja teknologia. Nämä ovat tulevaisuuden yrityksiä.

Soup+More

Keittoihin keskittyvä ravintolakonsepti, joka korostaa paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Soup+More tarjoilee terveellistä ja nopeaa lounasruokaa kaikissa Helsingin kauppahalleissa.

– Paikalliset raaka-aineet yhdistettynä tunnuslauseeseen ”Never expect the same soup, just the same experience: tasty soup with a twist” on konsepti, johon uskon. Koronapandemia on toki tuonut ravintolakentälle uudet haasteet, mutta haasteiden myötä syntyy yleensä myös uusia innovaatioita.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kasvuyritykset menestyvät pääkaupunkiseudulla, koska paikallinen ekosysteemi on niin vahva. Sijoittaja Saga Forss ja Slush-johtaja Eerika Savolainen jakavat vinkkinsä yrityksistä, joita kannattaa juuri nyt pitää silmällä.
Teaser Image
Shot from behind a glass service counter, a Wolt courier is carrying their delivery box over one shoulder, and stands, smiling at the counter.