Heidi Backström

Heidi Backström
Finnish

Helsinkiläinen kulttuuritarjonta on huippua

”Keski-ikäistyvä kulttuurijoukko teatterin puolelta on minun yhteisöni. Se on samanlainen kuin Helsinkini: avoin, solidaarinen, sosiaalinen ja progressiivinen. Vaalimme ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta ja uskomme siihen, et taiteella on tässä valtavan iso merkitys.”

Kulttuurituottaja Heidi Backström iloitsee kaupungin monipuolisista kulttuuritaloista sekä ilmaisestakin taidetarjonnasta. Hänen taiteilijayhteisönsä on avoin, solidaarinen ja tasa-arvoinen – samoin kuin hänen Helsinkinsä.

Suunta oli aina selvä: Kouvolasta oli päästävä Helsinkiin. Kaupungissa asui jo puolet suvusta. Suunnitelma toteutui. Backström muutti pääkaupunkiin vuonna 2001 opiskelemaan kulttuurituottajaksi. Backström kirjoittaa työkseen ja tuottaa esittäviä taiteita. Hän on hitsaantunut ammattinsa kautta kiinni moneen Helsingin kulmaan. Koti on Herttoniemessä.

”Minulla on tyypillinen junantuomien identiteetti. Olen ehdottomasti herttoniemeläinen, en helsinkiläinen.” 

Backström on ollut mukana luomassa helsinkiläisiä taideyhteisöjä. Hän toimi pitkään käännöskirjallisuusfestivaali Helsinki Litin tuottajana ja on yksi esitystaiteen talo Mad Housen alkuperäisjäsenistä.

”Taiteella on tasa-arvolle valtava merkitys”

Backström uskoo, että yhteisöllisen aktivismin ja kulttuurin uusi aalto on nousemassa. Taiteen piiriin tulee tuoreita kasvoja. Niitä kaivataankin, sillä helsinkiläisyys ei ole vain valkoista ja suomenkielistä. ”Helsinkiläinen kulttuuritarjonta on huippua. Museokortin mukanaan tuoma museoinnostus, jota voi kutsua museokiimaksi, on aivan mahtava asia.” 

Aloittelevalle kulttuurin harrastajalle Backström suosittelee Taiteiden yön lisäksi kaupungin kulttuurikeskuksia. Ne tarjoavat ilmaiseksi tai halvalla teatteria, tanssia ja keikkoja. Jokaisessa on myös pieni galleria. ”Kulttuurikeskukset ovat minulle tärkeitä paikkoja. Olisi mahtavaa, jos kaikki kaupunkilaiset olisivat taiteen äärellä tavalla tai toisella.”

Mikä Helsingissä sitten on parasta? No ensinnäkin se, että se on koti. Täällä ovat tutut ihmiset ja yhteisöt. ”Silti kaupunki jaksaa yllättää. Jos haluaa löytää kulttuurin saralta uusia asioita, se on mahdollista. Helsingin taiteeseen on aika easy access, täällä on paljon kaikkea ilmaista. Pidän myös Helsingin luonnosta. On uskomatonta, että metrolta voi kävellä muutaman minuutin ja olla saaristossa.” Backström toivoisi muidenkin tietävän tämän. 

”Helsinki on ihana kulttuurikaupunki. Sitä voisi käyttää nykyistä enemmän valttina matkailussa. Tuntuu, että täällä ollaan usein tosi vaatimattomia siitä, mitä meillä on.” 

FAKTA
Heidi Bacström

Ikä: 38
Ammatti: Kulttuurintuottaja
Asuinpaikka: Herttoniemi
Tätä et tiennyt minusta: ”Olen haka tekemään erilaisia lähialuematkoja ja löytämään seikkailunnälkääni ruokkivia kohteita miltei naapurista. En kaipaile kaukomaille, kun juna- tai automatkojen päästä löytyy mahtavia rantoja, erämaita, rauhaa, supermuseoita, hikisiä teknobileitä ja oikeastaan mitä vain.”

Your local guides