Ympäristöystävällisempiä kahvitaukoja, reilumpia bileiltoja

IPI Kulmakuppila
Lead text
Helsingin kahviloissa ja baareissa kestävä kehitys huomioidaan tuotteissa ja tarjoilussa, mutta merkitystä on myös reilulla meiningillä. Cargo Coffeen suosikki on vegaaninen banoffee ja Post Barin tiskiltä saa juomia, jotka on valmistettu lähellä ja luontoa kunnioittaen. IPI Kulmakuppila tarjoaa työtä myös kehitysvammaisille.

Kestävä kahvitauko koostuu hyvistä tuotteista, reiluista tarjoilusta sekä ympäristöystävällisistä puitteista. Hyvän mielen bileiltaan kuuluu reilu, luomu- tai vegaanijuoma sekä turvallinen tunnelma, jossa ei tarvitse pelätä syrjintää tai ahdistelua.

Kahviloiden ja baarien kestävän kehityksen askelissa tarjoilut ovat keskeisessä asemassa. Monet tarjoavat myös ruokaa, joten mitä enemmän kasvista sitä parempaa.

Myös juomapuolella voi tehdä monia kestäviä valintoja: voit valita vegaaniviinin, luomuoluen tai reilun kaupan kahvia ja teetä. Lähellä tuotettua kannattaa aina suosia.

”Asiakkaiden kannalta on tärkeää, että nämä vaihtoehdot ovat selkeästi esillä ja helposti valittavissa”, Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja sanoo.

Ruoan ja juoman ohella iso osuus paikan hiilijalanjäljessä on energialla ja lämmöllä. Sähkösopimus osataan jo usein vaihtaa uusiutuvaan energiaan, mutta myös kaukolämmön suhteen voi valita uusiutuvan vaihtoehdon.

”Kaukolämpö tuotetaan Helsingissä edelleen pitkälti kivihiilellä, mutta Helenillä on tarjolla myös biopohjaista uusiutuvaa kaukolämpöä. Tästä vaihtoehdosta ei moni vielä tiedä. Kysynnällä voidaan vaikuttaa siihen, että tällaisia vaihtoehtoja tulisi asiakkaille lisää”, Lähteenoja toteaa.

Cargo Coffee + Vegetarian Food
Show in landscape format
Off

Cargo Coffee on suvaitsevainen ja reilu

Viitisen vuotta sitten Kristiina Fekete toteutti unelmansa ja perusti kahvilan yhdessä Anni Eskelin kanssa. Käytetyistä merikonteista tehty Cargo Coffee sijaitsee Ruoholahden ja Jätkäsaaren kupeessa, kevyen liikenteen Baanan varrella. Kahvilassa ja lounasravintolassa tarjoillaan ainoastaan kasvis- ja vegaaniruokaa. Konseptin hiomisessa on auttanut matkan varrella myös villiyrttikokkina tunnettu Sami Tallberg.

”Halusimme tehdä jotain erilaista sekä satsata ennen kaikkea järkeviin valintoihin. Minulla on ravintoloitsijana aikamoinen valta siinä, mitä tarjoan ja pystyn sitä kautta ohjaamaan myös ihmisten kulutustottumuksia”, Fekete kertoo.

Cargo Coffee tunnetaan suositusta lounassopastaan sekä koko päivän tarjottavasta aamiaislautasestaan.

”Kaikki minkä teemme itse on lähtökohtaisesti vegaanista. Jonkin verran käytämme maitotuotteita, ja joissain leivonnaisissa on munia ja voita. Mutta meillä on paljon myös vegaanisia herkkuja, kuten banoffee, joka on suosituin kakkumme.”

Muuten raaka-aineita valitaan ja hankitaan kokonaisvaltaisesti pohtien ja maalaisjärkeä käyttäen.

”Kaikki ei ole välttämättä aina luomua, vaan ajattelen, että järkevämpää on noudattaa kausiajattelua. Hyödynnämme raaka-aineet mahdollisimman täydellisesti ja teemme esimerkiksi kaikki mehut itse.”

Fekete kertoo, että hyvän ja reilun ruoan lisäksi hän panostaa kahvilassaan viihtyvyyteen – niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin.

”Haluan, että ihmisillä on kivaa töissä. Palkkaan myös sellaisia, jotka eivät osaa suomea ja otan harjoittelijoita ravintolakoulu Perhosta. On kiva tarjota se ensimmäinen työpaikka.”

Syrjimisen ehkäiseminen on Fekete sydämen asia.

”Se on minulle tosi tärkeää. Tämä on yhteisöllinen olohuone, jossa keskustellaan avoimesti yhdessä kaikkien kanssa.”

Seuraava Cargo Coffeen kestävän kehityksen askel on huomion kiinnittäminen energiankulutukseen. Olemassa olevat sähkösopimukset tarkistetaan ja pohditaan, voitaisiinko ne vaihtaa uusiutuvaan energiaan.

IPI Kulmakuppila
Show in landscape format
Off

IPI Kulmakuppilan palvelu on ainutlaatuista

Kalliossa sijaitseva IPI Kulmakuppila on erityislaatuinen kahvila Helsingissä: toimintaan otetaan mukaan kehitysvammaisia ohjaajineen. Työpajatoimintaa tehdään yhdessä Lyhty Ry:n kanssa. IPI haluaa tehdä toiminnallaan näkyväksi kehitysvammaisten kykyjä ja osaamista, ja voitot käytetään kehitysvammaisten kouluttamiseen ja palkkaamiseen. Tiskin takana näkyvä ja sydämellään palvelussa mukana oleva IPIn yhteisö on keränneet asiakkailta kehuja.

Asiakaspalvelun ohella kehitysvammaiset harjoittelevat monia muitakin kahvilatoimintaan liittyviä asioita yhdessä ohjaajien kanssa. Kuljetusryhmä hakee tuotteita, puhtaanapitoryhmä pitää työvaatteet siisteinä ja yksi pienryhmä on kaksi kertaa viikossa leipomoharjoittelussa läheisessä Avikaisen leipomossa”, kertoo kehitysjohtaja Anu Ihanus.

Aiemmin Lyhdyssä ohjaajana toiminut Ihanus kannustaa muitakin ravintoloita ja kahviloita tarjoamaan rohkeammin kehitysvammaisille työkokeilupaikkoja ja esimerkiksi sitä kautta palkkatöitä.

”Monissa paikoissa olisi varmasti tarjolla tuntityöskentelyä, johon voisi hyvin sopia myös kehitysvammainen. Kun perehdytys on hyvä ja työnkuvan räätälöinti on selkeä, he tekevät työtä pieteetillä ja usein suuremmallakin palolla kuin moni muu.”

Sosiaalisen vastuunkannon lisäksi IPIssä ollaan tarkkoja myös ympäristöasioista. Valitse vastuullisemmin -palvelu innosti IPIn ottamaan energia- ja sähköasiat tarkempaan tarkistukseen ja toiveissa on vaihtaa sopimukset uusiutuvaan energiaan.

Kahvilan tarjoiluissa on paljon kasvis- ja vegaaniruokaa, sekä luomua että lähiruokaa. Vegaanisen tarjonnan osuus on kasvanut vähitellen.

”Suosio kasvaa koko ajan, ja lisäämme tarjontaa, kun löydämme hyviä tuotteita. Esimerkiksi lähellä leivotut Avikaisen munkit ovat vegaanisia, samoin kaksi kolmesta lounassalaatistamme.”

Post Bar is a new club and music bar with good wibes and good music
Show in landscape format
Off

Post Barissa huomioidaan kaikki tasapuolisesti

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan Post Barin kävijät tuskin voivat olla huomaamatta muun muassa vessoihin liimattuja tarroja, joissa kehotetaan kääntymään henkilökunnan puoleen missä tahansa tilanteessa – hankalassakin.

”Henkilökunnalta voi olla helpompi pyytää apua, ja he voivat sitten kutsua järjestysmiehen. Blokkaajillamme on radiopuhelimet, joiden avulla he saavat tarvittaessa avun paikalle nopeasti”, kertoo yksi Post Barin omistajista, Joni Lindroos.

Kyse on huolenpidosta ja ennaltaehkäisystä. Lindroosin mukaan näin pyritään varmistamaan, että klubi-ilta Post Barissa olisi mukava ja mahdollisimman turvallinen jokaiselle, eikä kenenkään tarvitse pelätä syrjimistä tai ahdistelua.

Post Bar toimii reilusti myös työnantajana ja keikkatilaajana: lavalle pääsevät tasapuolisesti eri maiden, kulttuurien ja sukupuolten edustajat ja töihin palkataan mielellään myös sellaisia, joiden on vaikea saada kielitaidon tai heikomman koulutuksen takia muualta töitä.

Asiakkaan iloksi Post Barin tiskillä on tarjolla paljon hyvän mielen juomia: vegaanisia, luomua ja lähellä tuotettuja.

”Meillä on hyvä valikoima natural-viinejä, jotka on tuotettu luonnonmukaisesti eikä niissä ole lisäaineita tai kirkasteita. Oluissa suosimme ensisijaisesti paikallista, kuten Vallilan, Stadin ja Suomenlinnan panimoja”, Lindroos sanoo.

Post Barin kestävän kehityksen matkalla kehitettävää on vielä esimerkiksi energia- ja sähköasioissa. Klubi on vuokralaisena isommassa liikekiinteistössä, joten jos uusiutuvaa energiaa halutaan, se pitää tilata yhdessä muiden kanssa. Jätehuolto ja kierrätys ovat sen sijaan jo hyvin hoidossa.

”Se on toisaalta meillä myös melko yksinkertaista. Hävikkiä ei juuri tule, ja jätteetkin ovat pääasiassa pahvia, kierrätyspulloja sekä lasia”, Lindroos pohtii.

Use mirrored layout (image on the right)
On
Image
Title
Ravintolat, kahvilat ja baarit
Text

Ravintoloiden keskeisin asia kestävän kehityksen kannalta on se, mitä lautasella tarjotaan. Mitä enemmän syömme kasvisruokaa, sitä parempi se on ilmastolle. Toinen iso asia on ruokahävikki.

Banner text
Sinä olet olennainen osa ratkaisua - tule mukaan kehittämään vastuullisempien valintojen palvelua.
Mobile link text
Anna palautetta
Icon type
TS heart
Title
Vastuullisempia kahviloita, baareja ja klubeja Helsingissä
Description
Vastuullisempien valintojen kriteeristön läpäisseet palveluntarjoajat on merkitty vihreällä kulmamerkillä.
Banner text
Kohti parempaa elämää arkisten tekojen avulla - tutustu vastuullisempien valintojen kriteereihin.
Mobile link text
Tutustu kriteereihin
Icon type
TS heart
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin kahviloissa ja baareissa kestävä kehitys huomioidaan tuotteissa ja tarjoilussa, mutta merkitystä on myös reilulla meiningillä. Cargo Coffee, Post Bar ja IPI Kulmakuppila ovat hyviä esimerkkejä.
Teaser Image
IPI Kulmakuppila