Vastuullisia ja pitkäikäisiä ostoksia Helsingissä

Girl shopping recycled clothes at Recci
Lead text
Kestävää kehitystä pohtiva kuluttaja hankkii tuotteita yhä useammin käytettyinä tai kierrätysmateriaaleista tehtyinä. Myös tuotteiden pitkäikäisyyteen panostaminen ja korjauspalvelut tulevat vauhdilla osaksi kauppojen liiketoimintaa. Vastuullisempia ostosmahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi Recci, Kämp Garden ja Pure Waste.

Ylenpalttinen kulutuskulttuuri on tullut monella tapaa tiensä päähän. Pikamuoti ja kertakäyttökulttuuri synnyttävät valtavia hiilidioksidipäästöjä, ja tuotteiden tekijöille on taattava reilu korvaus työstä sekä inhimilliset työskentelyolosuhteet. Ostoksilla kannattaakin olla tarkkana, mitä ostaa ja mistä.

Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja listaa asioita, joihin shoppailijan on hyvä kiinnittää huomiota.

”Myydäänkö liikkeessä käytettyjä tuotteita ja voiko ostamisen lisäksi tuotteita lainata tai vuokrata? Entä vastaanottaako kauppa käytöstä poistettuja tuotteita korjaukseen tai uudelleenkäyttöön?”

Lähteenojan mukaan esimerkiksi vaatekaupoissa on jo meneillään iso muutos. Liikkeissä on yhä enemmän myynnissä second hand -tuotteita sekä kierrätetyistä materiaaleista tehtyjä vaatteita ja tavaroita. Myös vaatelainaamoita löytyy jo useita.

Lähteenojan mukaan suomalaisissa kaupoissa ollaan kierrätyksen suhteen varsin pitkällä, ja monesti kierrätetään jo paljon enemmän kuin vaikkapa alueelliset jätehuoltovaatimukset vaativat. Tekemistä kuitenkin riittää, ja jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi vaatehävikkiin, eli siihen mitä tehdään myymättä jääneille vaatteille.

”Tätä on mietitty paljonkin, mutta selkeää kriteeriä ei vielä ole. Tämä on ehdottomasti asia, jota pitää seurata ja miettiä tulevaisuudessa tarkemmin”, Lähteenoja sanoo.

Shopping at Garden
Show in landscape format
Off

Gardenin liikkeet edistävät yhdessä kestäviä tapoja

Garden on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva suomalaisen muodin keskus, jossa on mukana edelläkävijäbrändejä, ravintoloita sekä nousevia kykyjä esittelevä muotigalleria. Liikkeet tekevät paljon yhteistyötä ja järjestävät esimerkiksi tapahtumia. Gardenin toiminnasta vastaavan Juni Communicationin Miia Koski kertoo, että liikkeet sparraavat toisiaan myös kestävässä kehityksessä.

”Osa brändeistä toteuttaa laajemmin toimenpiteitä, ja se inspiroi myös muita. Lisäksi kestävän kehityksen asioita pohditaan yhdessä muun muassa järjestämissämme tapahtumissa. Lähes kaikki brändit tarjoavat huolto- ja korjauspalveluita ja lisäksi Arela myy myös kampanjanomaisesti käytettyjä vaatteita liikkeessään.”

Toukokuussa 2019 Gardenissa järjestettiin tapahtuma, jossa brändit pitivät workshopeja materiaaleista ja vaatteiden huoltamisesta. Ohjelmassa oli myös puheenvuoroja ekologisesta kuluttamisesta.

Kosken mukaan olennaisessa osassa ovat asiakkaat. Gardenissa heidän kanssaan halutaan käydä aktiivista vuoropuhelua ja sitä kautta syventää tekemistä ja opetella jatkuvasti paremmaksi.

Valitse vastuullisemmin -palvelun myötä Garden innostui tekemään ympäristökuormitusta keventäviä muutoksia liikekiinteistössä. Kun yksittäisen liiketilan sähkösopimuksen vaihto ei onnistunut, Koski oli yhteydessä rakennuksen kiinteistön omistaja Ilmariseen. Lopulta koko talon sähkösopimus vaihdettiin Gardenin toiveesta.

”Sähkö vaihdettiin uusiutuvaan energiaan ja kaukolämpö uusiutuvaan kaukolämpöön. Meidän aloitteestamme tilannetta alettiin selvittää pikaisesti ja sopimukset saatiin vaihdettua todella nopeasti”, Koski iloitsee.

Clothes at Recci
Show in landscape format
Off

Recci uudistaa suomalaista tekstiilikierrätystä

”En ole nähnyt tällaista innostusta kierrätykseen koskaan aiemmin, vaikka olen ollut alalla pitkään. Ihmiset todella haluavat kierrättää”, kertoo Reccin toimitusjohtaja Juha-Matti Kykkänen.

Viisi vuotta sitten perustettu helsinkiläinen Recci kerää tekstiilejä, myy osan liikkeissä ja lopuista syntyy materiaalia teollisuuteen. Myymälät ovat löytäneet hyvin asiakkaita, ja keräyslaatikot ovat jatkuvasti täynnä.

”Emme dumppaa tekstiilejä Afrikkaan tai polttolaitokseen, vaan kaikki menee hyötykäyttöön.”

Uudelleenkäyttöön kelpaamattomat vaatteet ja kengät päätyvät Reccin kautta esimerkiksi rakennusteollisuuteen materiaaliksi – kengänpohjasi saattaa siis jatkossa löytyä vaikkapa asfaltin uumenista.

Reccin bisneksen ytimessä on kestävä kehitys, mutta ympäristö ja reilu meininki halutaan huomioida kaikessa.

”Yritämme mennä eteenpäin mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Käytämme keräyspusseja uudelleen ja logistiikassa optimoimme ajoreittejä, jotta emme aja tyhjentämään tyhjiä keräyslaatikoita. Kuluttajat auttavat meitä hyvin. Heiltä tulee aina napakasti viestiä, jos keräyslaatikko on täynnä.”

Kykkänen kertoo, että Reccissä työskentelee palkallisena myös pitkään työttöminä olleita.

”Meillä kaikki saa tehdä kaikenlaista työtä: lajittelua, hinnoittelua ja myymälähommia. Kannustamme oppimaan koko ajan uutta.”

Reccin tavoitteena on kasvattaa keräysverkostoa ja tehdä kierrättäminen mahdollisimman helpoksi.

”Verkosto pitää saada kattavaksi. Hiilijalanjäljen kannalta ei ole järkeä, että ihminen ajaa 30 kilometriä keräyslaatikolle.”

Costo x Pure Waste Concept Store 1
Show in landscape format
Off

Toisen roska on Pure Wasten aarre

Pure Wasten vaatteissa kaikki käytetyt materiaalit ovat sataprosenttisesti kierrätettyjä.

”Se on toimintamme ydin ja sen suhteen olemme tinkimättömiä”, sanoo perustaja ja markkinoinnista vastaava Hannes Bengs.

Pure Waste syntyi ideasta tehdä kierrätyskangasta. Helsinkiläinen yritys ostaa vaateteollisuuden leikkuujätettä Intiassa, repii sen mekaanisesti auki ja sekoittaa vanhoista muovipulloista koostetun kierrätyspolyesterin kanssa. Pelkän kankaan sijaan Pure Waste aloitti nopeasti vaatteiden valmistuksen.

“Aloitimme maailman myydyimmästä vaatekappaleesta eli t-paidasta”, Bengs kertoo.

Nykyisin Pure Wasten valikoima on kattaus perusvaatteita verkkareista kauluspaitaan, ja merkkiin törmää myös muiden brändien, kuten Makian valikoimassa private label -tuotteina. 

Tekstiilikierrätyksen uranuurtaja on tarkka myös oman toimintansa ympäristökuormituksesta ja sosiaalisesta vastuusta.

”Meillä ei ole vaihtoehtoa toimia vastuuttomasti. Yrityskulttuuriimme on kirjoitettu yksityiskohtia pienistä päivittäisistä jutuista aina isoihin tuotannon asioihin. Logistiikkaa katsomme isona kokonaisuutena, pakkaamme tuotteemme konteissa uudelleenkäytettäviin materiaaleihin ja erittäin tiiviisti. Helsingissä paketit kulkevat pitkälti pyörälähetillä.”

Intiassa vaatteet tehdään Pure Wasten omalla tehtaalla, jossa työntekijöille maksetaan jopa tuplasti enemmän kuin alueella muuten.

”Järjestämme työntekijöille kuljetuksen töihin ja olemme perustaneet tehtaan pihalle paikkoja, jossa on mahdollisuus viljellä kasveja. Muuten alueella on rutikuivaa ja kasvattaminen on siksi ongelmallista. Työntekijät viihtyvät meillä pitkään ja siitä on meille paljon etua”, Bengs kertoo.

Pure Waste on ollut kärkijoukoissa ratkomassa vaateteollisuuden tuottamaa valtavaa jätehaastetta. Bengsin mukaan ratkaisujen kanssa ollaan vasta alkumetreillä.

”Tekstiilikierrätys on vielä lasten kengissä. Tulevaisuudessa voidaan tehdä vielä paljon enemmän poistotekstiilien ja tehdasjätteen kanssa.”

Use mirrored layout (image on the right)
On
Title
Liikkeet
Text

Hiilijalanjälki pienenee kun pääsemme eroon pikamuodista ja kertakäyttökulttuurista. Lisäksi tuotteiden tekijöille on taattava reilu korvaus työstä sekä inhimilliset työskentelyolosuhteet.

Banner text
Sinä olet olennainen osa ratkaisua - tule mukaan kehittämään vastuullisempien valintojen palvelua.
Mobile link text
Anna palautetta
Icon type
TS heart
Title
Vastuullisempia ostoksia Helsingissä
Description
Vastuullisempien valintojen kriteeristön läpäisseet palveluntarjoajat on merkitty vihreällä kulmamerkillä.
Banner text
Kohti parempaa elämää arkisten tekojen avulla - tutustu vastuullisempien valintojen kriteereihin.
Mobile link text
Tutustu kriteereihin
Icon type
TS heart
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Hiilijalanjälki pienenee kun pääsemme eroon pikamuodista ja kertakäyttökulttuurista. Vastuullisempia ostosmahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi Recci, Kämp Garden ja Pure Waste.