Uniikit tapahtumat ovat myös vastuullisempia

Flow Garden
Lead text
Helsinkiläiset Flow, Tuomaan markkinat ja Slush ovat tapahtumia, joiden tekemisen ytimessä on kestävä kehitys. Kierrätyksen, energiansäästön ja kasvispainotteisen ruokatarjonnan ohella tapahtumien hiilijalanjälkeä pienentää esimerkiksi se, että kävijät saapuvat julkisilla liikennevälineillä tai vaikkapa pyörällä.

Roskat roskiin lajitellen, vähemmän kertakäyttöastioita ja energiankulutus minimiin. Tapahtumissa kestävää kehitystä on mietitty tähän asti ennen kaikkea tapahtuman sisällön, ohjelman sekä niihin liittyvien käytännön järjestelyiden näkökulmasta. Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja toteaa, että niiden lisäksi on erittäin tärkeä huomioida myös se, miten vierailijat tapahtumaan saapuvat.

”Tätä on ajateltu toistaiseksi vielä aika vähän. Kuitenkin yli puolet vieraiden hiilijalanjäljestä saattaa syntyä saapumisesta.”

Tapahtuman kävijöiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää Lähteenojan mukaan esimerkiksi niin, että kävijöille tehdään huolellinen suunnitelma ja ohjeistus tapahtumaan saapumisesta ja korostetaan julkisia liikennevälineitä tai pyöräilyn mahdollisuuksia. Ohjeet omalla autolla saapumiseen jätetään ohjeistuksessa viimeiseksi.

”Esimerkiksi Saksassa moniin tapahtumalippuihin sisältyy valmiiksi julkisen liikenteen lippu. Tämä voisi olla Suomessakin seuraava askel, erityisesti Helsingissä.”

Uutta monille tapahtumajärjestäjille on myös hiilijalanjäljen kompensointi. Tätä mahdollisuutta voisi tarjota kävijöille joko suoraan tai tapahtuma voisi suorittaa kompensaation heidän puolestaan.

Flow Festival saturday night lights
Show in landscape format
Off

Flow on vastuullisuuden edelläkävijä myös kansainvälisesti

Vastuullisuus on ollut Flow Festivalin tekemisen ytimessä alusta lähtien. Flow oli hiilineutraali tapahtuma jo vuonna 2009 ja on myös kompensoinut päästönsä siitä lähtien.

”Olemme halunneet tehdä korkealaatuista ja kunnianhimoista festivaalia kaikin tavoin. Tähän sisältyy, että tuotanto tehdään pieteetillä ja vastuullisesti, ja ympäristö ja ihmiset huomioidaan mahdollisimman hyvin”, sanoo Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio.

Käytännössä pieteetillä tekeminen tarkoittaa muun muassa sitä, että tapahtumassa käytetään suomalaista tuulivoimaa ja generaattorit pyörivät Nesteen uusiutuvalla MY dieselillä. Jätteet kierrätetään tarkasti.

”Jokainen roska-astia käydään käsin läpi”, Kallio kertoo.

Tapahtumassa tarjolla olevassa ruoassa painotetaan kasvisruokaa ja lähituottajia. Kaikki ruokamyyjät koulutetaan Sustainable Meal -ohjeistuksen avulla valmistamaan ja tarjoilemaan ruokaa kestävästi. Vuoden 2018 festivaalilla ruoka-annosten myynnistä jopa 48 prosenttia oli kasvisannoksia.

Flow-kävijöiden kestävää liikkumista varten tarjolla on pyöräparkki. Kallion mukaan suurin osa festivaalivieraista tulee paikalle joko julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai kävellen. Tämä on mahdollista pitkälti siksi, että Flow järjestetään keskeisellä sijainnilla Helsingin Suvilahdessa.

”On ympäristön kannalta järkevää, että tapahtumat järjestetään siellä, missä ihmiset ovat jo valmiiksi”, Kallio toteaa.

Flow on vastuullisuudessa erittäin pitkällä myös kansainvälisesti verraten. Tapahtuman ekologiset arvot nousevat usein esille erilaisissa festivaalilistauksissa. Ympäristöasioiden lisäksi Flow kiinnittää paljon huomiota sosiaaliseen vastuuseen ja yhdenvertaisuuteen.

”Olemme sitoutuneet siihen, että ohjelmistomme on mahdollisimman monimuotoinen ja tasa-arvoinen. Tämä tulee esille jokaisessa ohjelmistoon liittyvässä julkistuksessamme”, Suvi Kallio sanoo.

Slush at Messukeskus
Show in landscape format
Off

Slush satsaa mahdollisimman suureen kädenjälkeen

Startupeja maailman tietoisuuteen nostava Slush miettii nykyisin entistä enemmän myös sitä, miten se pystyisi luomaan mahdollisimman positiivisia vaikutuksia.

”Tapahtumalla on oma hiilijalanjälki, jota pitää vähentää, mutta samalla mietimme Slushin organisaation kädenjälkeä eli sitä, mitä kaikkea hyvää voimme saada aikaiseksi. Tähän liittyen tarkennamme, millaisia startupeja Slushissa tuodaan esille ja uudistamme siihen liittyvää kriteeristöämme”, kertoo Slushin Sustainability Strategist Anna Pakkala.

Pakkalan titteli ja toimenkuva ovat myös esimerkki kokonaisvaltaisesta vastuullisuuteen satsaamisesta: hän pohtii vastuullisuutta koko organisaation, ei pelkän tapahtuman kannalta.

Slushin tapahtumatuotannon kannalta konkreettinen vastuullisuus perataan joka vuosi auki. Jätepisteet, hankinnat ja tapahtuman ruokatarjonta valitaan aina niin, että se on paras mahdollinen.

”Vastuullisuustyömme ei ole koskaan valmis ja kehitämme viestintää koko ajan, jotta kävijät tulisivat paikalle julkisilla liikennevälineillä, suosisivat kasvisruokaa ja täyttäisivät omat vesipullonsa. Myös yhteistyökumppaneille viestimme näistä asioista paljon, ja esimerkiksi printtimateriaalien, kuten flyereiden jakaminen on kielletty Slushissa.”

Viime vuonna Slush kompensoi kävijöiden hotellimajoituksista, lennoista, syömisistä sekä Slushin oman tiimin lennoista, tapahtumatuotannosta ja toimiston toiminnasta kertyneet päästöt. Kompensaatio kohdistettiin Intiassa olevaan Gold Standard -hiilikompensaatioprojektiin, joka tuki siellä toimivaa aurinkovoimalaa.

Pakkala herättelee ihmisiä ajattelemaan tapahtumia isommin. Ne eivät useinkaan ole vain tilapäisiä, parin päivän juttuja, vaan isoja pysyviä organisaatioita. Näin ollen kävijätkin voisivat vaatia tapahtumilta enemmän ja suosia tapahtumia, jotka ovat kestävän kehityksen kannalta pitkällä.

Tuomaan markkinat Tuomiokirkon edessä jouluna.
Show in landscape format
Off

Tuomaan Markkinat panostaa ekologisuuteen ja tuo esille lähituottajia

Jouluinen myyntitapahtuma Tuomaan Markkinat järjestetään talvella ja ulkona, mikä aiheuttaa omia erityishaasteitaan ekotehokkuuteen ja energiansäästöön liittyen. Pakkaskeleillä sähkönkulutus on suurta, sillä myyntikojuihin tarvitaan lämmitys, ja pimeällä valaistusta tarvitaan paljon. Yleisöä varten täytyy olla lämmitettävät käymälät eli niin sanotut Thermo Bajamajat.

Tuomaan Markkinoilla kulutuksen hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään kulutuksen hiilijalanjälkeä käyttämällä led-valoja ja vaihtamalla vihreään sähköön.

”Mietimme, miten tulevaisuudessa voimme tehdä kestävään kehitykseen liittyviä asioita johdonmukaisemmin ja voisimmeko ylettää vastuullisuudessa vielä pidemmälle”, sanoo Helsingin tapahtumasäätiön vastaava tuottaja Marianne Saukkonen.

Tapahtumaan osallistuvien yrittäjien valinta on luonnollisesti tärkeää. Tuomaan Markkinat nostaa esille ennen kaikkea pientuottajia ja lähituottajia.

”Olennaista on, että markkinoilla myytävät tuotteet on valmistettu itse. Lisäksi olemme uudistaneet hakuohjetta ja siinä painotetaan, että tuotteet on tehty ekologisista materiaaleista ja ruokatuotteissa olisi tarjolla mahdollisimman paljon kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja”, toteaa Tuomaan Markkinoiden tuottaja Emma Lumme.

Markkinoiden ruokapihalla toimivat ravintolat puolestaan käyttävät biohajoavia astioita ja mahdollisuuksien mukaan myös oikeita astioita.

”Viime vuonna ravintola Nolla käytti oikeita astioita, mutta siinä oli omat haasteensa. He olivat tehneet diilin läheisen ravintola Chapterin kanssa, että voivat käydä tiskaamassa siellä. Glögistä sokeriset mukit saivat kuitenkin tiskikoneen tukkoon”, Marianne Saukkonen muistelee.

Tulevaisuudessa Tuomaan Markkinoille on suunnitelmissa tehdä niin sanottu “joulumarkkinamuki”, jonka kävijä voisi ostaa itselleen ja hakea juomansa siihen.

Use mirrored layout (image on the right)
On
Title
Tapahtumat
Text

Kierrätyksen, energiansäästön ja kasvispainotteisen ruokatarjonnan ohella tapahtumien hiilijalanjälkeä pienentää se, että kävijät saapuvat julkisilla liikennevälineillä tai vaikkapa pyörällä.

Banner text
Sinä olet olennainen osa ratkaisua - tule mukaan kehittämään vastuullisempien valintojen palvelua.
Mobile link text
Anna palautetta
Icon type
TS heart
Title
Vastuullisempia tapahtumia Helsingissä
Description
Vastuullisempien valintojen kriteeristön läpäisseet palveluntarjoajat on merkitty vihreällä kulmamerkillä.
Banner text
Kohti parempaa elämää arkisten tekojen avulla - tutustu vastuullisempien valintojen kriteereihin.
Mobile link text
Tutustu kriteereihin
Icon type
TS heart
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kierrätyksen, energiansäästön ja kasvispainotteisen ruokatarjonnan ohella tapahtumien hiilijalanjälkeä pienentää se, että kävijät saapuvat julkisilla liikennevälineillä tai vaikkapa pyörällä. Flow’n, Tuomaan markkinoiden ja Slushin tekemisen ytimessä on kestävä kehitys.
Teaser Image
Flow Garden