Nähtävyyksiä pienellä hiilijanjäljellä

Löylystä pääsee helposti pulahtamaan mereen
Lead text
Ympäristöystävällisen käyntikohteen valinnassa kannattaa huomioida energiankulutus, liikkuminen, kierrätys ja tarjottava ruoka. Helsingin suositut nähtävyydet taidemuseo Amos Rex, sauna-ravintola Löyly sekä Suomenlinnan merilinnoitus ovat jo pitkällä kestävän kehityksen askeleissaan.

Missä vierailla Helsingissä, jos ei halua toimillaan kuormittaa ympäristöä? Vastuullisen vierailukohteen valinnassa pitää puntaroida monia asioita, ja samalla paikat ovat myös keskenään hyvin erilaisia. Kestävän kehityksen mukaisten kriteerien täyttäminen on toisille joissain kohdissa helppoa ja toisille matka on kaikin puolin pidempi.  Tärkeimmät huomioitavat asiat ympäristön kuormituksen kannalta liittyvät kiinteistöön ja liikkumiseen.

”Olennaista on miettiä, millainen energiasyöppö kiinteistö on sekä sitä, miten ihminen sinne saapuu”, Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja sanoo.

Valitse vastuullisemmin -palvelun myötä monille Helsingin vierailukohteille uutta on ajatus kompensoida omia päästöjä sekä laskea vierailun hiilijalanjälki.

Vierailukohteiden kestävän kehityksen askeliin kuuluu myös sosiaalinen vastuu. Vastuullisempien valintojen kriteeristössä kannustetaan muun muassa palkkaamaan vaikeasti työllistyviä ja ohjaamaan osa tuotoista yleishyödylliseen toimintaan. Luontokohteissa keskeistä on tietysti kunnioittaa ympäristöä, vaikka kriteeristö ei sitä erikseen edellytä.

”Tärkeää on, että kohteissa opastetaan kävijöitä jokamiehen oikeuksista ja velvollisuuksista, jotta paikalliset ja kulttuuriperintö eivät häiriinny.”

Amos Rex, Lasipalatsin aukio
Show in landscape format
Off

Amos Rex käyttää ekosähköä ja kannustaa julkiseen liikenteeseen

Taidemuseo Amos Rexin viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Riitamaa sanoo, että merkittävimmät asiat hiilijalanjäljen kannalta ovat museon energiankulutus ja lämmitys.

”Museoissa täytyy teosten takia pitää yllä tietynlaista kosteutta ja lämpöä. Ilmankosteuden on pysyttävä vakaana silloinkin, kun tilassa on paljon kävijöitä. Tämä kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin normaalissa yleisötilassa.”

Riitamaa uskoo, että museoiden ilmastointi on aihepiiri, jota alalla tullaan jatkossa pohtimaan enemmänkin.

”Olisi hyvä miettiä, tarvitseeko kaikenlainen taide niin tiukat olosuhdekriteerit”, hän sanoo.

Energiankulutuksen päästöjä pienentääkseen Amos Rex käyttää uusiutuvaa energiaa tarjoavaa Ekosähköä. Valitse vastuullisemmin -palvelu on innostanut museota harkitsemaan siirtymistä uusiutuvaan kaukolämpöön.

”Emme tienneet, että tällainen vaihtoehto oli edes olemassa”, Riitamaa sanoo.

Amos Rex suosittelee kävijöitään tulemaan museoon julkisilla liikennevälineillä. Museon nettisivuilla ei mainita autoja muuten kuin esteettömyyteen liittyvissä ohjeistuksissa.

Näyttelytilojen energiankulutuksesta huolimatta museot ovat vierailukohteiden vastuullisinta kärkeä.

”Tämä on ajankäyttöä, joka ei perustu siihen, että ostetaan fyysistä tavaraa. Onkin hienoa, että museoilla menee hyvin. Mekin olemme tavoittaneet aivan uudenlaisia kävijöitä, kuten miesporukoita, nuoria ja maahanmuuttajia.”

Löyly
Show in landscape format
Off

Puurakenteinen Löyly panostaa ekologisuuteen ja lähiruokaan

Eiranrannassa sijaitseva yleinen sauna ja ravintola Löyly on satsannut ympäristöasioihin rakentamisesta lähtien. Puurakennuksen materiaali on lämpökäsiteltyä FSC-sertifioitua mäntyä, joka on peräisin kestävästi hakatuista metsistä. Sisätiloissa on hyödynnetty muun muassa koivun sorvausjätettä.

”Löylyn rahoittajille ja rakennuksen arkkitehdeille ekologisuus on ollut alusta asti erittäin tärkeää”, kertoo ravintolatoimen johtaja Jessina Koski.

Löylyn suositussa ja puulämmitteisessä saunassa veden- ja puunkulutus on suurta, mutta puunkäyttö on optimoitu niin pitkälle kuin mahdollista. 

”Tästä vastaa saunamajuri, joka hoitaa lämmittämistä aamusta iltaan. Tärkeää on paitsi käytetyn puun määrä myös se, että se on laadultaan oikeanlaista, joka palaa tehokkaasti. Suihkuissa on automaattihanat, jotta vettä kuluisi mahdollisimman vähän.”

Löylyn ravintola satsaa luomuun ja lähiruokaan. Vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla ruokalistalla vähintään yksi, ja myös kahvilatuotteissa vegaanisuus on huomioituna vahvasti. Löylyn toiselle perustajalle, kalamiehenäkin tunnetulle Jasper Pääkköselle on ollut tärkeää, että kaikki ravintolassa tarjottava kala on vastuullisesti pyydettyä.

”Lahjoitamme jokaisesta myydystä lohikeitosta WWF:lle 50 senttiä”, Jessina Koski sanoo.

Jatkossa Löylyssä satsataan entistä enemmän hävikkiruoan hyödyntämiseen. Harkinnassa on ResQ-palvelun kokeileminen. Myös muuta jätettä halutaan vähentää. Ravintola on jo pillitön, ja pian kanta-asiakkaita saatetaan kannustaa ostamaan kahvinsa omaan mukiin take away -kertakäyttömukin sijasta.

It takes about fifteen minutes to get to Suomenlinna sea fortress from the Helsinki city centre.
Show in landscape format
Off

Suomenlinnassa vaalitaan vastuullisesti kulttuuriperintöä

Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on  yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Linnoitus on myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä.

Unesco on laatinut maailmanperintökohteiden käyttöön kestävän matkailun työkalupakin, joka tarjoaa sekä strategisia suuntaviivoja että käytännön ohjeita. Suomenlinnassa kohteen kehittämistä ohjaa myös kestävän matkailun strategia, jonka Suomenlinnan hoitokunta on laatinut yhdessä sidosryhmiensä kanssa vuonna 2015.

”Kestävän matkailun strategiassa huomioidaan kohteen suojelu ja matkailun kehittäminen, jota tehdään yhdessä eri toimijoiden kanssa. Yksi toimenpide on kehittää Suomenlinnaa ympärivuotisena käyntikohteena, jolloin matkailun kuormitus jakautuu tasaisemmin läpi vuoden”, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan matkailuasiantuntija Milla Öystilä.

Suomenlinnassa on kehitetty kävijöiden opastusta, mahdollistettu jätteiden lajittelu niin kävijöille kuin asukkaille ja lisätty viestintää vastuullisesta vierailusta kohteessa. Ulkomaalaisia kävijöitä ajatellen hyödynnetään esimerkiksi lajitteluun ohjeistavissa opasteissa selkeyden vuoksi piktogrammeja. Lisäksi tavoitteena on lisätä eri puolille linnoitusta vesipisteitä, jotta kävijät voivat täyttää omat vesipullonsa.

Suomenlinnan kestävää kehitystä tukee myös vapaaehtoistoiminta.

”Puistokummit muun muassa keräävät roskia, haravoivat, kitkevät rikkaruohoja ja vieraslajeja. Suomenlinnan Museopäivässä pääsee vapaaehtoiseksi opastamaan kävijöitä oikeille reiteille ja palveluiden äärelle”, Öystilä kertoo.

Suomenlinnassa käytetään pitkälti ympäristösähköä. Kävijät saapuvat Suomenlinnaan vesiteitse julkisella liikenteellä ja linnoituksessa kuljetaan pääosin kävellen. Yksi kestävän käyntikohteen hyvä seurantaväline on hiilijalanjälkilaskuri. Jatkossa selvitetään, mikä olemassa oleva hiilijalanjälkilaskuri soveltuisi Suomenlinnaan.

”Hiilijalanjälkilaskurin valinnassa haastavaa on se, että emme ole vain yksittäinen toimija, vaan käyntikohde ja kaupunginosa, jossa on useita eri toimijoita. On tärkeää muistaa, että kestävä matkailukohde tehdään yhdessä”, sanoo Öystilä.

Use mirrored layout (image on the right)
On
Title
Käyntikohteet
Text

Käyntikohteissa olennaista on miettiä, millainen energiasyöppö kiinteistö on sekä sitä, miten ihminen sinne saapuu. Keskenään hyvin erilaisilla kohteilla vastuullisuuden askeleet ovat myös erilaiset.

Banner text
Sinä olet olennainen osa ratkaisua - tule mukaan kehittämään vastuullisempien valintojen palvelua.
Mobile link text
Anna palautetta
Icon type
TS heart
Title
Vastuullisempia käyntikohteita Helsingissä
Description
Vastuullisempien valintojen kriteeristön läpäisseet palveluntarjoajat on merkitty vihreällä kulmamerkillä.
Banner text
Kohti parempaa elämää arkisten tekojen avulla - tutustu vastuullisempien valintojen kriteereihin.
Mobile link text
Tutustu kriteereihin
Icon type
TS heart
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Käyntikohteissa olennaista on miettiä, millainen energiasyöppö kohde on sekä sitä, miten ihminen sinne saapuu. Amos Rex, Löyly sekä Suomenlinnan merilinnoitus ovat jo pitkällä kestävän kehityksen askeleissaan.