Majoitu ympäristön ehdoilla Helsingissä

Iltakuva Clarion Hotel Helsingistä
Lead text
Majoituksessa ollaan jo vuosia kiinnitetty huomiota muun muassa energian- ja vedenkulutukseen. Monille seuraavat askeleet ovat kasvisruokaan panostaminen sekä satsaukset reiluun työnantajuuteen. Clarion, Lapland Hotels Bulevardi sekä Scandic Marski panostavat ympäristöystävällisyyteen jatkuvasti.

”En tarvitse siivousta, kiitos” -lappu valmiina pöydällä, kannustus pyyhkeiden uudelleen käyttämiseen sekä pienten sampoopullojen vaihtuminen kylpyhuoneen seinällä olevaan pumppupulloon ovat merkkejä siitä, että hotellissa huomioidaan ympäristöasiat. Kirittäjinä hotelleille toimivat usein erilaiset ympäristöohjelmat ja sertifikaatit. Ne läpileikkaavat majoituspaikkojen toimintatavat ja vaativat kiristyksiä kaikkiin osa-alueisiin.

”Jos ympäristöohjelma on käytössä, hotellilla on oltava seurattava suunnitelma energiankäytön ja vaikkapa vedenkulutuksen vähentämiseksi. Lisäksi tarkkuutta vaaditaan kierrätyksen ja lajittelun suhteen”, sanoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja.

Tunnettuja ympäristöohjelmia ja -standardeja ovat esimerkiksi Joutsenmerkki sekä ISO 14001.

”Hotellit käyttävät näitä jo aika hyvin ja ovat siinä mielessä edelläkävijöitä. Heillä on isot volyymit, ja ympäristöohjelmat synnyttävät myös rahallisia säästöjä”, Lähteenoja sanoo.

Parannettavaa toki riittää. Lähteenojan mukaan esimerkiksi aamiaisella olisi hyvä olla yhä enemmän vegaanivaihtoehtoja ja liikkumiseen pitäisi kiinnittää huomiota.

”Matkailijoita pitäisi opastaa käyttämään kaupungissa joukkoliikennettä, niin hotelliin tultaessa kuin kaupungilla muuten liikuttaessa.”

Lähteenoja kannustaa majapaikkoja satsaamaan myös reiluun työnantajuuteen.

”Moni majoituspalvelu voisi työllistää enemmänkin vaikeasti työllistyviä, kuten pitkäaikaistyöttömiä ja heikosti suomea puhuvia. Tähän saa myös rahallista tukea Helsingin kaupungilta.”

Clarion Hotel Helsinki Airport deluxe room
Show in landscape format
Off

Clarion-hotelli haluaa olla hyvä naapuri

Helsingin Jätkäsaaressa ja Vantaalla lentokentän läheisyydessä sijaitsevat Clarion-hotellit kuuluvat pohjoismaiseen Nordic Choice -ketjuun. Clarion Hotel Helsinki Airportin johtaja Jaana Matikaisen mukaan ketjulla on pitkät vastuullisuusgeenit. Hotelleilla on yhteinen WeCare-vastuullisuusohjelma, joka kattaa muun muassa ympäristön, hankintakanavat sekä yhteiskunnallisen ja sosiaalisen vastuunkannon.

”Osa toimenpiteistä kuuluu meidän pitkän linjan strategiseen tekemiseemme, osa on paikallisia tekoja arjessa.”

Konsernissa on yli 180 hotellia, jotka noudattavat ISO 14001 -sertifikaatin kriteerejä. Veden, jätteen, kuljetusten, kemikaalien ja energian kulutusta seurataan – ja myös vähennetään – jatkuvasti. Lisäksi yksittäiset hotellit ovat tehneet investointeja omaan energiantuotantoon, kuten tuuli- tai aurinkovoimaan.

”Suomen hotellit ovat uusia ja rakennukset energiatehokkaita. Käyttämämme energia on uusiutuvista lähteistä, joten vielä emme ole perustaneet omia voimaloita. Tulevaisuudessa tämäkin voi olla mahdollista”, Matikainen sanoo.

Paikallisia tekoja ideoidaan Matikaisen mukaan yhdessä henkilökunnan kanssa. Valitse vastuullisemmin -palvelu on tuonut vauhtia jo käynnissä olleisiin vastuullisuusprojekteihin. Yhdessä Suomen Clarion -hotelleissa vuoden asuvan #yearinclarion-vaikuttaja Joonas Pesosen kanssa ideoitu, hävikkiruokaa jakava ResQ-sovellus otettiin käyttöön toukokuussa, ja vastikään syntyi idea myös hankkia ravintolan keittiön avolaatikoihin uudet kestävät kannet.

”Aiemmin ruoan säilytyksessä käytettävät laatikot oli peitetty kertakäyttökelmulla, ja sitä kului vuodessa ravintoloissamme jopa 14 kilometriä. Nyt saimme poistettua sen käytön", Matikainen iloitsee.

Valitse vastuullisemmin -palvelun sosiaalisen vastuun kriteereitä Matikainen pitää Clarionin näkökulmasta jopa hieman suppeina. Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus ovat Clarionin rekrytoinnin kivijalka, mutta sosiaalinen vastuu tarkoittaa työnantajuuden lisäksi myös laajempaa yhteiskunnallista työtä.

”Yrityksillä on mahdollisuus aktivoida kanssaihmisiä ja saada koko naapurusto toimimaan yhdessä. Järjestämme muun muassa lähialueen siivoustalkoita ja tarjoamme hotellin tiloja paikallisille yhdistyksille. Hyville ideoille on vain taivas rajana”, Matikainen kertoo.

Lisäksi Clarion tekee pitkäjänteistä yhteistyötä monien hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Isoin kumppanuus on Unicefin kanssa, mutta myös paikalliseen työhön panostetaan. Asiakkaidenkin on mahdollista osallistua tähän vaikkapa syömällä.

”Hotellimme tapahtumissa on tarjolla WeCare-menu, josta jokaisesta lahjoitetaan euro paikallisen kumppanijärjestön tukemiseen. Helsingistä varat ohjataan John Nurmisen säätiön kautta Itämeren suojeluun ja Vantaalla sosiaalisen Icehearts-urheiluseuran toimintaan. Olemme vuoden alusta lahjoittaneet näille toimijoille yli 6000 euroa ja kiitos siis asiakkaillemme vastuullisista valinnoista”, Matikainen sanoo iloisena.

Scandic by Marski floor restaurant
Show in landscape format
Off

Uusittu Scandic Marski panostaa kierrätykseen

Helsingin ytimessä, Mannerheimintiellä sijaitseva hotelli Marski sulki ovensa 2017 ja rakennuksessa aloitettiin täydellinen remontti. Hotellinjohtaja Jouko Puranen kertoo, että saneerauksesta lähtien ympäristöasioissa ollaan oltu tarkkana.

”Varmistimme, että kaikelle käyttökelpoiselle tavaralle löytyy uusi elämä. Osa kalusteista ja tavaroista meni Scandic-ketjun sisarhotelleihin, ja esimerkiksi sängyt lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.”

Nyt uusi Marski by Scandic on valmis, ja kiinteistö on päivitetty kauttaaltaan.

”Kun suunnittelimme uudistusta, mietimme, haluammeko olla hyvä perässäkulkija vai edelläkävijä, ja valitsimme jälkimmäisen. Tähän sisältyy se, että teemme pidempikestoisia päätöksiä esimerkiksi energian suhteen. Hotellissa käytettävä sähkö on 100 % uusiutuvista energialähteistä tuotettua”, Puranen sanoo.

Marskissa kiinnitetään erityistä huomiota kierrätykseen ja lajitteluun sekä tähdätään 100-prosenttiseen jätteiden hyödyntämiseen. Kierrätys on pidetty keskiössä myös erilaisissa materiaalivalinnoissa: henkilökunnan työvaatteissa, ravintolan lautasliinoissa ja hotellin sateenvarjoissa on käytetty kuituja kierrätetyistä muovipulloista. Huoneiden vuodetekstiilit ovat ympäristömerkittyä puuvillaa sekä innovatiivista mikrokuitua, jonka tuotanto sekä huoltaminen on energiatehokasta ja säästää vettä. Mikrokuidun kestävät ominaisuudet kasvattavat myös tekstiilin käyttöikää.

Puranen kertoo, että hotellin ravintolassa panostetaan lähiruokaan ja -tuottajiin, myös vegaaniruokavalikoimaa on kasvatettu.

Ruokahävikki, varsinkin aamiaisella, on asia, jossa riittää kehitettävää. Marskissa ruokahävikkiä yritetään vähentää esimerkiksi siten, että aamiaisella siirrytään osittain annostarjoiluun ja vieraita kannustetaan ottamaan lautaselleen vain sen verran kuin syövät”, Puranen sanoo.

Uuden Lapland Hotels Bulevardin huone
Show in landscape format
Off

Lapland Hotels Bulevardi vähentää ruokahävikkiä

Lappi saapui Helsinkiin tammikuussa 2019, kun Lapland Hotels avasi ovensa Bulevardilla. Hotellille remontoitiin vanhaan kiinteistöön uudet tilat, joissa on satsattu energiatehokkuuteen.

”Kun aloitin jätehuoltosuunnitelman tekemisen, huomasin, ettei meillä enää ollutkaan loisteputkien kierrätysongelmaa, sillä käytämme pelkästään led-valoja”, kertoo keittiöpäällikkö Mika Heiskanen.

Jätteen lajittelu tehdään hotellissa tarkasti, ainoastaan muovin keräys ei onnistu keräyslogistiikan haasteista johtuen. Biojätteessä pyritään siihen, että sitä kertyisi mahdollisimman vähän.

”Keskitymme siihen, mitä tilaamme, emmekä mustaan säkkiin. Kaikki ravintolan tuotteet lasketaan laskurin avulla ja grammamääräisesti per asiakas”, Heiskanen kertoo.

Laskentamallin pohjana hänellä on muun muassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän käyttökokemus.

Kestävän kehityksen kannalta hotellin ruokatarjonnassa olennaista on se, että tarjolla on myös vegaanivaihtoehtoja, kasvisruokaa sekä lähellä tuotettua ja luomua. Tämä kaikki on hotellin ravintolan toiminnan sydämessä.

“Meille on tärkeää, että Lappi-tarina ei katkea ruoassa ja sen vuoksi lähes kaikki pääraaka-aineemme tuotetaan pohjoisen pientuottajilta, mutta haluamme yhdistää siihen myös paikallista pientuottajuutta.”

Tulevaisuudessa yksi kestävä kehityskohta Lapland Hotels Bulevardissa voisi olla lisätä uusiutuvan energian käyttöä. 

Use mirrored layout (image on the right)
On
Title
Majoitus
Text

Hotelleissa ollaan jo vuosia kiinnitetty huomiota energian- ja vedenkulutukseen. Seuraavia askeleita ovat esimerkiksi vegaanitarjonnan lisääminen ja julkisen liikenteen korostaminen.

Banner text
Sinä olet olennainen osa ratkaisua - tule mukaan kehittämään vastuullisempien valintojen palvelua.
Mobile link text
Anna palautetta
Icon type
TS heart
Title
Vastuullisempaa majoitusta Helsingissä
Description
Vastuullisempien valintojen kriteeristön läpäisseet palveluntarjoajat on merkitty vihreällä kulmamerkillä.
Banner text
Kohti parempaa elämää arkisten tekojen avulla - tutustu vastuullisempien valintojen kriteereihin.
Mobile link text
Tutustu kriteereihin
Icon type
TS heart
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Hotelleissa ollaan jo vuosia kiinnitetty huomiota energian- ja vedenkulutukseen. Seuraavia askeleita ovat esimerkiksi vegaanitarjonnan lisääminen ja julkisen liikenteen korostaminen. Clarion, Lapland Hotels Bulevardi sekä Scandic Marski panostavat ympäristöystävällisyyteen jatkuvasti.
Teaser Image
Iltakuva Clarion Hotel Helsingistä