Verkosto etsii töitä turvapaikanhakijoille

Elina Vepsäläinen / Startup Refugees
Lead text
Startup Refugees hyödyntää turvapaikanhakijoiden osaamista työmarkkinoilla. Tähän mennessä Startup Refugees on kerännyt yli 3000 turvapaikanhakijoiden osaamisprofiilia, joiden avulla lähes 600 heistä on löytänyt työpaikan ja 70 tiimiä on saanut tukea yrityksen perustamiseen. Johtaja Elisa Vepsäläinen iloitsee siitä, että toiminta on nyt laajentumassa ulkomaille.

Miksi olette kehittäneet tämän innovaation?

”Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa lyhyessä ajassa. Maailmalla matkustaneet tv-tähdet Riku Rantala ja Tunna Milonoff halusivat aktivoida eri tahoja tukemaan turvapaikanhakijoita työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Muutamassa viikossa 250 eri tahoa oli ilmoittautunut mukaan. Joukossa oli yrityksiä, jotka halusivat löytää työvoimaa, mutta myös viranomaisia, kuten Migri ja sisäministeriö. Nyt olemme yli 500 erilaisen toimijan voimakas vapaaehtoisverkosto, jossa jokainen osallistuu yhteiseen tavoitteeseen.

Turvapaikanhakijalla on Suomessa oikeus alkaa tehdä töitä kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta, ilman passia odotusaika on kuusi kuukautta. Koska heitä tuli 2015 kerralla niin paljon, vastaanottojärjestelmä ruuhkautui, ja viranomaiset olivat hankalassa tilanteessa. Turvapaikanhakijoilla on valtavasti eri alojen osaamista. He tuovat mukanaan työkokemuksensa, koulutuksensa, taitonsa ja motivaationsa. Me halusimme valjastaa heidän osaamisensa ja henkisen pääomansa yhteiskunnan hyväksi.”

Elina Vepsäläinen / Startup Refugees
Show in landscape format
Off

Mikä merkitys tällä innovaatiolla on?

”Olemme välittäneet kolmessa vuodessa miltei 600 työpaikkaa turvapaikanhakijoille. Työllistymisen tahti on kiihtynyt vuoden 2018 aikana erityisesti työvoimapulan vuoksi.

Suomessa ei ole viranomaistahoa, joka edistäisi turvapaikanhakijoiden työllistymistä tai kotouttamista. Turvapaikanhakuprosessi voi venyä kolmeen vuoteen, ja sen jälkeen kotouttamisputki voi kestää jopa kolme vuotta. Tästä voi muodostua uskomattomat kuusi vuotta menetettyä aikaa. Se on pitkä aika, koska monet tulijat ovat alle 30-vuotiaita. Tätä ongelmaa innovaatiomme ratkoo.

Olemme onnistuneet näyttämään turvapaikanhakijat siinä valossa, että he ovat työvoimaresurssi eivätkä taakka. Olemme nopeuttaneet heidän integroitumistaan tarjoamalla koulutuksia, joissa opiskellaan esimerkiksi työkulttuuria, yrittäjyyttä, kieltä ja eri alojen taitoja.

Finnish

Tarjoamme mentorointia ja yrittäjyysohjelmia. Hyvien kokemusten vuoksi yritykset tuntuvat olevan kiinnostuneita palkkaamaan turvapaikanhakijoita.

Elisa Vepsäläinen
Johtaja, Startup Refugees
Elina Vepsäläinen / Startup Refugees

Kierrämme vastaanottokeskuksissa kartoittamassa heidän osaamistaan, koulutusta ja tuen tarvetta. Kehitimme yhteistyössä Futuricen kanssa Match Made In Startuprefugees -palvelun, johon olemme luoneet jo yli 3000 osaamisprofiilia. Sieltä haemme oikeat ihmiset sopivaan työhön tai koulutukseen.

Innovaatiomme on skaalautuva. Siitä voisi olla hyötyä muidenkin toimijoiden, kuten nuorten tai pitkäaikaistyöttömien, parissa.”

Miten näet verkostonne tulevaisuuden?

”Tavoitteenamme on sekä verkoston laajentaminen Suomessa että muissa maissa. Monet Euroopan maat kamppailevat tällä hetkellä samojen ongelmien kanssa. Yrittäjyysohjelmaamme testataan vuonna 2019 Milanossa, Barcelonassa ja Berliinissä. Toimintaa aloitellaan myös Pohjoismaissa. Haluaisimme tavoittaa tulevaisuudessa jokaisen pakolaisen, joka tulee Eurooppaan, jotta saisimme mahdollisimman nopeasti heidän taitonsa hyödynnettyä.”

 

Startup Refugees on vapaaehtoisverkosto, jonka tavoitteena on edistää turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten yrittäjyyttä ja työllistymistä. Verkosto toimii 18 Suomen kaupungissa ja laajenee parhaillaan Eurooppaan. Toiminnassa on mukana 500 toimijaa ja yli 100 yritystä. Verkosto järjestää koulutuksia, tarjoaa tukea yrittäjyyteen, auttaa yrityksiä löytämään työvoimaa sekä tarjoaa mentorointia yhteistyöyritysten kanssa.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Startup Refugees hyödyntää turvapaikanhakijoiden osaamista työmarkkinoilla. Tähän mennessä lähes 600 turvanpaikanhakijaa on löytänyt työpaikan ja 70 tiimiä on saanut tukea yrityksen perustamiseen.