Älykkään liikenteen kaupungissa ei ole tarvetta omalle autolle

Sampo Hietanen / Maas Global
Lead text
MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen aikoo mahdollistaa kaupungissa liikkumisen ilman omaa autoa Whim-sovelluksensa avulla. Maailmanvalloitus alkaa Helsingistä.

Miksi olet kehittänyt tämän innovaation?

”Liikenne aiheuttaa suuren osan kasvihuonepäästöistä. Jos me haluamme kaupungeista vähääkään fiksumpia ympäristön kannalta, meidän on liikuttava tehokkaammin ja käytettävä enemmän joukkoliikennettä. Jotta tässä päästäisiin edes alkuun, on kehitettävä aidosti houkutteleva vaihtoehto auton omistamiselle. Liikenteen on toimittava niin hyvin, että joka paikkaan pääsee milloin tahansa ilman omaa autoa.

Ennen kuin ihmiset itse haluavat luopua autoistaan, on vaikeaa tehdä mitään merkittävää ympäristön kannalta. Tällä hetkellä henkilöauton käyttöaste on noin neljä prosenttia ja muun ajan se on tyhjänpanttina. Sekin on jo tuhlaamista.

Meidän palvelumme toimii yhtä kätevästi kuin puhelinliittymä. Kaiken tarpeellisen saa yhdellä kuukausimaksulla. Palvelussa on kootusti kaikki liikennemuodot kuten joukkoliikenne, taksit ja autovuokraus. Lähdemme yrittämään vaikeaa liikennealan osaa: yritämme pärjätä auton omistamiselle. Jos sille on olemassa yhtä hyvä ja helppo vaihtoehto, tulee omasta autosta pelkkä kallis rasite.”

Miten ideasi toteuttaminen on edistynyt?

”Aloin pohtia uudenlaista liikennekonseptia jo vuonna 2006. Teknologian on kuitenkin pitänyt kehittyä ennen kuin palvelua on voitu alkaa rakentaa. Silloin älypuhelimet, jotka ovat palvelun käyttöliittymä, eivät olleet vielä kehittyneet tarpeeksi. Ei ollut riittävää mobiilia internetiä. Olen konseptin keksijä, mutta sitä on tähän mennessä ollut kehittämässä satoja ihmisiä.

Finnish

Minulta on usein kysytty, miksi MaaS -konsepti, eli Mobility as a Service, saatiin kasaan ensimmäisenä juuri täällä Helsingissä. Palvelu vaatii monen toimijan samanaikaista luottamusta toisiinsa, ja suomalainen luottamusyhteiskunta mahdollistaa sen. Siksi täällä voi kokeilla uusiakin asioita. Matalan hierarkian ansiosta on helppo päästä kenen tahansa puheille. Pormestarilta ja ministereiltä löytyy suhteellisen helposti aikaa tavata.

Sampo Hietanen
Toimitusjohtaja, MaaS Global
Sampo Hietanen / Maas Global

Myös startup-kulttuuri on täällä sellainen, että toisilta yrittäjiltä voi pyytää apua, vaikka vähän kilpailtaisiinkin. Kulttuuriin kuuluu, että kaikki tuntevat toisensa, mutta siihen pääsee myös tosi hyvin mukaan. Täällä ollaan vastaanottavaisia ja autetaan muita. Ulkomailta tulleita ei karsasteta tai suomalaisia suosita muiden yli. "

Sampo Hietanen / Maas Global
Show in landscape format
Off

Mikä merkitys tällä innovaatiolla on?

”Palvelumme nimi Whim tulee siitä, että käyttäjä voi lähteä mihin tahansa on a whim, hetken mielijohteesta. Jos voimme taata sen käyttäjälle, alkaa autoja näkyä merkittävästi nykyistä vähemmän katukuvassa. Se antaa aivan erilaisen mahdollisuuden kaupunkien suunnittelulle. On mahdollista rakentaa paljon miellyttävämpiä ja käytännöllisempiä kaupunkeja, kun autot ja niiden väylät eivät enää määritä niitä.

Viimeistään sitten, kun robottiautot tulevat osaksi katukuvaa, katoaa oman auton omistamisen tarve kaupungissa. Helsinki on tulevaisuuden liikenteen kärkikaupunki, vaikka helsinkiläiset eivät ehkä sitä itse vielä tajuakaan.

MaaS tulee mullistamaan liikennealan. Me olemme ensimmäinen alan yritys, joten on syytä uskoa, että olemme merkittävä osa muutosta. Meidän tavoitteemme ovat väistämättä tosi isoja.”

 

Whim on MaaS Globalin tuote, joka helpottaa liikkumista paikasta toiseen yhdistämällä eri palvelut yhteen applikaatioon. Kansainvälisesti palkittu sovellus kokoaa yhteen eri liikkumismuodot julkisesta liikenteestä takseihin ja yhteiskäyttöautoihin. Sovelluksessa käyttäjät voivat joko ostaa matkan kerrallaan tai eri liikkumismuotoja yhdistävän kuukausipaketin.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen aikoo mahdollistaa kaupungissa liikkumisen ilman omaa autoa Whim-sovelluksensa avulla. Maailmanvalloitus alkaa Helsingistä.