Martino De Rossi: Täällä annetaan tilaa kokeiluille

Martino De Rossi
Finnish

Minua viehätti paitsi yksinkertaisuus myös kodikkuus: Suomessa kiinnitetään paljon huomiota sisätiloihin ja koteihin, koska aikaa vietetään paljon sisällä.

Italialainen arkkitehti Martino De Rossi hurahti suomalaiseen puurakentamiseen. Collaboratorio-toimistolle Helsinki on hyvä paikka tehdä pilottihankkeita kestävien rakennustapojen kanssa.

Olen tehnyt Italiassa aina paljon puutöitä isäni kanssa. Kun sitten Oulun yliopiston professori Anna-Maija Ylimaula kertoi oululaisista hirsitaloista arkkitehtuurin työpajassa Venetsiassa, innostuin asiasta aika paljon. Minua viehätti paitsi yksinkertaisuus myös kodikkuus: Suomessa kiinnitetään paljon huomiota sisätiloihin ja koteihin, koska aikaa vietetään paljon sisällä.

Aloin pikkuhiljaa etsiä töitä Suomesta, mutta vastaus oli aina sama: et puhu suomea. Vuonna 2014 päätin muuttaa Helsinkiin ja opiskelin aluksi kaksi kuukautta kieltä intensiivikursseilla Helsingin yliopistolla. Se oli tosi hyvä kesä, pyöräilin joka päivä Pakilasta keskuspuiston kautta keskustaan ja kävin uimassa Uimastadionilla ennen kurssia. Keskuspuisto oli superkaunis ja kaikki oli hyvin hoidettu. Suomen kesä on lyhyt mutta se käytetään tehokkaasti!

Minulle tuli heti tunne, että tämä on minun paikkani

Helsinki ei ole pelkkää kivikaupunkia, vaan täällä on puita ja puistoja sekä tiloja, joissa ei ole ketään. Jos haluat metsää, saat metsää; jos merta, saat merta.

Helsinki on tosi hyvä paikka tehdä luovaa työtä. Täällä annetaan tilaa kokeiluille. Toimistomme yrittää ottaa mallia vanhasta perinnöstä, kuten massiivitiili- ja puurakentamisesta. Suomessa on näiden alojen osaajia sekä sijoittajia, jotka uskovat asiaan. Suunnittelimme esimerkiksi Jätkäsaareen massiivitiilirakennuksen, johon on tulossa kansainvälinen päiväkoti.

Pienempi projekti on ollut moneen muuntuva Cubile-sänky, ja lisää puisia kalusteita on tulossa yhteistyössä saman puusepän kanssa. Pidän asioiden tekemisestä omin käsin – teimme toimistomme lattian itse massiivisavesta. Tällä hetkellä tutkimme myös teollista savirakentamista.

Täällä voi luoda oman keskustansa

Helsingin arkkitehtuurissa on paljon historian kerroksia: vierekkäin vanhoja massiivitiilirakennuksia, funktionalismia ja 1960-luvun rakentamista. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Punavuoressa. Helsingissä ei ole tunnistettavaa vanhaa kaupunkia tai keskiaikaista keskusta, kuten vaikka Tukholmassa. Italialaiset kysyvät usein, että missä täällä on keskusta? Se on kiinnostavaa, sillä täällä voi luoda oman keskustansa. Minulle se on Kruununhaka tai Vallila.

Helsingissä pääsee autolla kaikkialle, kun taas Italiassa on paljon kävelykatuja. Onneksi kävelykatukulttuuri on yleistymässä täälläkin. Terassit yleistyvät ja katutilaa käytetään koko ajan paremmin.

Asun Vallilassa vuonna 1923 rakennetussa Nelikulma-talossa, jossa on ihana sisäpiha grilleineen, pesutupineen, saunoineen ja puutyöpajoineen. Tämä umpikortteli yhdistää asukkaita. Jakamisen kulttuuri on eksoottista minulle ja todella hieno asia, jota ei valitettavasti löydy tämän päivän Italiasta.

Helsingin inspiroivimmat paikat: