Puutarha

Annalan huvila

Annala on kaikille avoin, idyllinen puistoalue Helsingin syntysijoilla, Vanhassakaupungissa. Alueen sydän on vuonna 1832 valmistunut Helsingin vanhin huvilarakennus, Annalan huvila eli Villa Anneberg.

Hyötykasviyhdistys ry osti huvilan vuonna 2017. Tavoitteena on kehittää huvilasta valtakunnallinen puutarhakulttuurin keskus.

Annalan huvilan ystävät ry pitää Annalan huvilassa sunnuntaisin Café Anneberg -tapahtumakahvilaa.

Vallilan siirtolapuutarha

Vallilan siirtolapuutarha on Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta lähimpänä kaupungin keskustaa. Yksi Suomen pienimmistä museoista, Siirtolapuutarhamuseo, sijaitsee Vallilan siirtolapuutarhassa, Mansikkapolku 93:ssa. Kalustettu siirtolapuutarhamökki on vuodelta 1932.

Kumpulan siirtolapuutarha

Kumpulan siirtolapuutarha on Helsingin toiseksi vanhin siirtolapuutarha. Se on perustettu vuonna 1927. Kumpulan Siirtolapuutarhayhdistys r.y. järjestää vuosittain myös yleisölle avoimia tapahtumia, joista perinteinen juhannusjuhla on näkyvin. Yksi alkuperäismökeistä on yhdistyksen omistamana museona. Pikkuruinen mökki osoitteessa Ruusutie 141 on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-14. Tyyppimökin vuodelta 1929 on piirtänyt arkkitehti Antero Pernaja.

Herttoniemen siirtolapuutarha

Vuonna 1934 perustettu Herttoniemen siirtolapuutarha on 7,5 hehtaarin kokoinen alue, jossa on 182 pientä mökkiä puutarhoineen joista vanhimmat 1930-luvulta. Herttoniemen siirtolapuutarha on suosittu päiväkävelykohde lähistön asukkaille ja markkinapäivinä mainio itse valmistettujen tuotteiden ostopaikka.

Rinnemaastoon sijoitettu puutarha on sekä kulttuurihistoriallisesti että maisemallisesti arvokas, ja oivallinen esimerkki hyvin säilyneestä siirtolapuutarhasta.