Kirkko

Espoonlahden kirkko

Espoonlahden kirkko on arkkitehtien Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema. Vuonna 1980 valmistunutta kirkkoa pidetään merkittävänä sekä ulkoarkkitehtuurinsa että sisätilojensa osalta. Julkisivumateriaaleina on betonia ja kuparipeltipaneelia. Sisätiloissa on käytetty luonnonkiveä. Korkea kirkkosali nousee ympäristöstään veistoksellisena maamerkkinä.

Espoon tuomiokirkko

Keskiaikainen harmaakivikirkko on Espoon vanhin säilynyt rakennus. Kirkon vanhimmat osat on ajoitettu 1480-luvulle. Tekijä on tuntematon "Espoon mestari". Kirkko on rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti Espoon tärkein yksittäinen rakennusmuistomerkki. Vanha harmaakivikirkko Espoonjoen rannalla on pitkän historiansa aikana kokenut muodonmuutoksia. Alkuperäisestä kirkosta ovat jäljellä itä- ja länsiosat, joissa keskiaikaiset maalaukset ovat vielä nykyään näkyvissä. Vuonna 1982 valmistuneen peruskorjauksen yhteydessä alttari siirrettiin kirkon kuorin päädystä keskelle seurakuntalaisia. Kärsivää Kristusta esittävä, konservoitu krusifiksi palautettiin takaisin kirkon keskeisimmälle paikalle. Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin kotikirkko.

Diakonissalaitoksen kirkko

Helsingin Diakonissalaitoksen kirkon peruskivi muurattiin vuonna 1896. Kirkon piirustukset laati ja lahjoitti vapaaherra Karl August Wrede. Piispa Herman Råbergh vihki kirkon käyttöön vuonna 1898. Saman vuoden syyskuussa kirkossa toimitettiin ensimmäinen diakonissavihkimys.

Kirkon hiljainen huone on varattu hiljaisuudelle, rukoukselle ja keskustelulle. Se antaa puitteet myös kulttuurintekijöille.