Erikoismuseo

Musiikkimuseo Fame

Fame on nykyaikainen musiikkimuseo ja suomalaisen musiikin kunniagalleria. Suomalainen musiikki ja sen tekijät laidasta laitaan ovat pääosassa elämyksellisessä ja toiminnallisessa, nykyajan teknologiaa monipuolisesti hyödyntävässä museossa.

Vantaan maatalousmuseo

Vantaanlaaksossa sijaitseva Vantaan maatalousmuseo tarjoaa kävijälleen nostalgisen matkan vanhan Helsingin pitäjän värikkääseen historiaan. Museon esineet ja välähdykset ihmisten arkielämästä kuvaavat elävästi vanhan maatalousvaltaisen pitäjän entistä elämänmenoa.

Aleksis Kiven syntymäkoti

Kansalliskirjailija Aleksis Kiven syntymäkoti sijaitsee Nurmijärven Palojoella Seitsemän veljeksen ja Nummisuutareitten maisemissa. Tämä lapsuudenkoti pysyi Aleksis Kivelle tärkeänä myös Helsingin ja Siuntion vuosina.

Museon uudessa perusnäyttelyssä paneudutaan Aleksis Kiven elämään ja teoksiin, pohditaan Kiven persoonaan ja kirjailijan ammattiin liittyviä myyttejä ja avataan ajan yhteiskuntaa.

Niiden lisäksi näyttelyssä voi katsoa Kiven elämästä kertovan "Aleksis Kiven askelissa" -lyhytfilmin, kuunnella Kiven tekstejä ja testata Kiven kielen tuntemusta kielipelin avulla.

Lapsille näyttelyssä on aiheeseen liittyviä kuvaseiniä ja pienoismalleja sekä leikittävä pienoismalli Kiven kodin pihapiiristä.

Suomen Rautatiemuseo

Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen erikoismuseo ja muistiorganisaatio, joka tallentaa, tutkii ja esittää suomalaista rautatieliikenteen historiaa. Museon sijaintipaikka on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen Hanko-Hyvinkää -rautatien asema- ja varikkoalue, joka on rakennettu 1870-luvun alussa.

Suomen Rautatiemuseon näyttelyt esittelevät rautateiden ja rautatieläisyyden historiaa 1860-luvulta nykypäivään. Perusnäyttely kertoo Suomen rautateiden historiasta paneutuen niin rautatiematkustamiseen, vetureiden ja vaunujen kehitykseen kuin rautatieläisten ammattikuntaankin. Museon perusnäyttely on jakaantunut eri rakennuksiin museon alueella: kolmeen näyttelyhalliin, veturitalliin, asemaan ja kasarmiin.

Museossa järjestetään myös tapahtumia, eritoten kesäaikaan jolloin museon puisto-alue on käytettävissä.

Suomen Ilmailumuseo

Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, jossa on näytteillä siviili-, harraste- ja sotilaskoneita, sekä runsaasti muita ilmailuun liittyviä esineitä, kuten moottoreita, potkureita, mittareita, viestintävälineitä ja pienoismalleja.

Lisäksi museokauppa ja Kahvila Yläpilvi.

Ainola, Aino ja Jean Sibeliuksen koti-museo

Järvenpäässä sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen (1865-1957) ja hänen perheensä koti yli 60 vuoden ajan. Talossa on edelleen täysin alkuperäinen sisustus ja esineistö, sekä laaja taiteilijaystävien teoksista kertynyt taidekokoelma. Ainola valmistui v. 1904. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Jean ja Aino Sibeliuksen hauta sijaitsee puutarhassa.

Lottamuseo

Lottamuseo sijaitsee Syvärannan tontilla kansallisromanttisessa maisemassa Tuusulan Rantatiellä. Syvärannan vanha huvila eli loistokauttaan Suomen itsenäistymisen synnyinvaiheilla. Museon näyttelyt kertovat Lotta Svärd -järjestön historiasta ja lottien toiminnasta. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja esitelmiä.

Museokahvila Lottakanttiini tunnetaan monipuolisesta tuotevalikoimasta, ystävällisestä henkilökunnasta ja nostalgisesta tunnelmasta.

KAMU Espoon historian museo

KAMU on Espoon historian museo, joka tarjoaa merkityksellisiä kohtaamisia menneisyydestä ja nykyisyydestä. KAMUssa on esillä tarinoita ja tekemistä Espoon historiasta kivikaudelta kaupunkiin, hylkeenpyytäjien kylästä nykypäivän metropoliksi. Vuosittain vaihtuvat teemanäyttelyt kuljettavat viihtymään kansallisten ja paikallisten historiallisten teemojen pariin. KAMUssa saa katsoa, koskea ja kokeilla!

Maksuton sisäänpääsy perjantaisin klo 17-19 (kuukauden 1. perjantaina klo 17-21).