Kasvitieteellinen puutarha

Geologiset kokoelmat

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiallisessa kartanorakennuksessa sijaitsevat Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat. Geologiset kokoelmat ovat osa Luomuksen ylläpitämiä Suomen kansalliskokoelmia. Kokoelmat ovat nähtävillä kesäkausina ja sijaitsevat Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan sisäpihalla. Sisään pääsee puutarhan sisäänpääsymaksulla.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Helsingin ydinkeskustan tuntumassa Kaisaniemessä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha (perustettu 1829) ja sen kasvihuoneet tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä luonnonystäville ympäri vuoden. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet tuovat trooppisen tuulahduksen arjen keskelle. Rehevä vuoristosademetsä esittelee kahvipensaan ja kuristajaviikunan ja palmusalissa voi nähdä maailman suurimman siemenen lisäksi näyttävän kokoelman kämmeköitä. Kesäisin ulkopuutarhassa kaunein osa lienee systemaattinen puutarha yhdessä aistipuutarhan kanssa, lampineen ja kukkivine kasveineen. Sammal- ja jäkäläpuutarhan kautta voi myös kokea jotain aivan ainutlaatuista puutarhavierailullaan. Puutarhassa järjestetään myös erilaisia teematapahtumia.

Ilmaispäiviä ei järjestetä vuonna 2021.

Helsingin kaupungin talvipuutarha

Vuonna 1893 perustettu Talvipuutarha on ollut yli 125 vuotta kaupunkilaisten virkistys- ja kohtauspaikka. Hienostunut eksoottisten kasvien keidas kutsuu viherretkelle kaikkina vuodenaikoina. Kasvien lisäksi kävijöitä ilahduttavat altaassa uiskentelevat karpit. Kesäisin ja vielä syksylläkin ohikulkija voi ihastella Talvipuutarhan edustan ruusutarhaa. Joulun aikaan, aina loppiaiseen asti, Talvipuutarhan perinteiset ja lystikkäät tonttuhahmot kurkistelevat kävijöitä. Puutarhaa koristavat tällöin myös joulun kukat kuten joulutähdet, amaryllikset, hyasintit ja atsaleat, sekä yksittäisenä helmenä Talvipuutarhan vanha kamelia. Pääsiäisenä kukoistavat vuorostaan pääsiäisliljat ja tulppaanit.