Museot

Geologiset kokoelmat

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan historiallisessa kartanorakennuksessa sijaitsevat Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat. Geologiset kokoelmat ovat osa Luomuksen ylläpitämiä Suomen kansalliskokoelmia. Kokoelmat ovat nähtävillä kesäkausina ja sijaitsevat Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan sisäpihalla. Sisään pääsee puutarhan sisäänpääsymaksulla.

Mental Museum

Mental Museum on mielenterveysteemainen, muuntuva näyttely Lapinlahden vanhan sairaala-alueen historiallisessa päärakennuksessa, upean merenrantapuiston kupeessa. Esillä on Lapinlahden historiaa, tarinoita, valokuvia, esineistöä sekä taiteilijoiden töitä. Näyttelystä vastaa Pro Lapinlahti -yhdistys.

Rakennuksessa toimii myös mm. kahvila sekä lounasravintola, alueella lisäksi mm. sauna, puoti sekä monitoimitila Venetsia.

Musiikkimuseo Fame

Fame on nykyaikainen musiikkimuseo ja suomalaisen musiikin kunniagalleria. Suomalainen musiikki ja sen tekijät laidasta laitaan ovat pääosassa elämyksellisessä ja toiminnallisessa, nykyajan teknologiaa monipuolisesti hyödyntävässä museossa.

Villa Kokkonen

Villa Kokkonen on säveltäjä ja akateemikko Joonas Kokkosen (1921-1996) koti, joka valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969. Sen on suunnitellut arkkitehti ja akateemikko Alvar Aalto (1898-1976) ja se on eräs harvoja hänen piirtämiään yksityiskoteja.

Pianisti Elina Viitaila ja oopperalaulaja Antti A. Pesonen vaalivat talon arvokasta kulttuuriperintöä ja toimivat kohteen oppaina. Tutustumiskäynnit huipentuvat pariskunnan musiikkiesityksiin.