Kirjasto

Saksalainen kirjasto

Saksalainen kirjasto perustettiin 1800-luvulla yksityishenkilöiden aloitteesta. Vuodesta 1955 lähtien kirjastoa ylläpitää Saksalainen kirjastoyhdistys.

Kirjasto on avoinna kaikille ja tarjoaa noin 40 000 saksankielistä kirjaa, jotka ovat hakuteoksia lukuun ottamatta lainattavissa. Lainaaminen on maksutonta ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle myös kaukolaina on mahdollista. Kirjaston palveluja käyttävät mm. korkeakoulujen opettajat ja opiskelijat, tutkijat, toimittajat ja kääntäjät sekä julkiset laitokset, tietysti myös kaikenikäiset "lukutoukat".

Kirjasto tarjoaa myös opastuksia eri kohderyhmille sekä kirjallisuus- ym. tapahtumia. Vuodesta 1991 Saksalainen kirjasto on ollut Saksankielisten maiden kirjallisuuskeskus ja 2008 kirjasto liitettiin Itävalta-kirjastojen portaaliin. Vuonna 2007 kirjaston työ palkittiin Kulturpreis Deutsche Sprachella.

Saksalainen kirjasto on vuodesta 1967 lähtien julkaissut vuosikirjaa "Jahrbuch für finnisch-deutsche Literaturbeziehungen", jonka päätehtävä on toimia välittäjänä suomalaisen ja saksankielisen kirjallisuuden kesken. Suomalaisen nykykirjallisuuden ensikäännösten ja kirjallisuustieteellisten artikkelien lisäksi julkaistaan aineistoa muiltakin humanististen tieteiden aloilta.

Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin kampus

Diak tarjoaa sosiaalialan, terveysalan, kirkon alan ja tulkkauksen koulutusta. Helsingin-kampus sijaitsee Hermannissa, Kalasataman ja Arabian välissä.

Helsingin-kampuksella toimivat opiskelutilojen lisäksi kirjasto, kappeli ja ravintola jotka ovat avoimia kaikille.

Diakin Helsingin-kampuksella on myös Galleria Diak, jossa on säännöllisesti esillä kaikille avoimia taidenäyttelyitä.

Oodi, Helsingin keskustakirjasto

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, kaikille avoin julkinen tila keskellä kaupungin sykettä. Oodi on tapahtumapaikka, lukemisen talo ja monipuolinen kaupunkikokemus. Oodi tarjoaa tietoja, taitoja ja tarinoita, ja sinne on helppo tulla oppimaan, eläytymään, nauttimaan ja työskentelemään. Kaikille avoin uuden ajan kirjasto on elävä ja toiminnallinen kohtaamispaikka.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tekee työtä monimuotoisen suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön puolesta. SKS:n arkisto ja kirjasto ovat kaikille avoimia. Arkiston kokoelmissa on aineistoa perinteen ja nykykulttuurin sekä kirjallisuuden ja kulttuurihistorian aloilta. Kirjaston keskeisalat ovat kulttuurien tutkimus ja kirjallisuudentutkimus. Arkiston ja kirjaston yhteinen tietopalvelu auttaa kansanperinnettä, muistitietoa, kotimaista kirjallisuutta ja kirjallista elämää koskevissa tiedontarpeissa.