Pikaopas: Teurastamo

Night market -tapahtuma Teurastamon alueella.
Lead text
Teurastamo on Helsingin Kalasataman kupeessa kaupunki- ja ruokakulttuuria kuhiseva entinen teurastuslaitos vuodelta 1933, joka avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012.

Teurastamoa pyörittää reilu tusina intohimoista toimijaa ravintoloista taidegalleriaan ja kahvipahtimosta tislaamoon. Teurastamon pihassa on tapahtumia laidasta laitaan ruokamarketeista ja pihakeikoista koko perheen tapahtumiin. Teurastamo on kaupunkilaisten vapaassa käytössä oleva oma olohuone ja takapiha, josta löytyy pihagrilli, vuokrattava sauna ja muuta kivaa tekemistä. Teurastamolla järjestetään paljon avoimia tapahtumia ympäri vuoden ja pihapiirissä vierailee vuosittain noin 100 000 kävijää. 

Tislaamo - Distillery Bar
Show in landscape format
Off

Ruokaa ja juomaa

Tislaamo - Distillery Bar / The Helsinki Distilling Company

The Helsinki Distilling Company aloitti toimintansa Teurastamolla elokuussa 2014. Tislaamossa valmistuu nyt giniä, viskiä, Apple Jackia ja modernia lonkeroa, Helsinki Long Drinkiä. Kaikki tuotteet valmistuvat käsityönä kotimaisista raaka-aineista.

Tislaamo - Distilley Bar avasi loppuvuodesta 2016 tislaamon yläkertaan tarjoten The Helsinki Distilling Companyn omia tuotteita sekä laajan valikoiman muiden valmistajien viskejä ja ginejä. Laadukkaiden juomien lisäksi Tislaamon baari tarjoaa ruokaa valomerkkiin asti.

Tislaamoon voi kurkistaa tutustumiskierroksella, jonka aikana tutustellaan esimerkiksi viinanpolton saloihin, tuoksutellaan apteekkarinpulloja ja opitaan miksi suomalainen vesi ja korkealaatuiset tisleet sopivat niin hyvin yhteen. 

Taqueria Lopez ỳ Lopez

Meksikolaisen katuruoan pioneeri Manu Torchio on avasi syksyllä 2019 Teurastamolle autenttisen meksikolaisen taquerian, eli taco-paikan. Tarjolla on klassikoita tacos al pastorista ja carnitaksista baja fish tacoihin, kaikki tuoreiden maissitortillojen kanssa tarjoiltuna. Vegaaneille on kukkakaalikookostacoja ja talon salsoissa on potkua. Sisustus on hyvin yksinkertainen, jopa karu, mutta tacojen vuoksihan tänne tullaan.

Tukkutorin Kala

Tukkutorin Kalassa yhdistyvät saumattomasti kolme osa-aluetta: perinteinen kivijalkakauppa palvelutiskeineen, kala-lounasravintola ja kala-tukkukauppa jonka laatuun luottavat muun muassa Helsingin Michelin-tähti ravintolakin. Tukkutorin kala palvelee arkisin ja lauantaisin aamu seitsemästä alkaen.

Kellohalli

Kellohalli on monipuolinen lounasravintola ja tapahtumatila Suomen suurimmalla avokeittiöllä. Kellohallin lounasannosten seuraksi tarjolla oleva runsas salaattipöytä ja perjantaisin pieneksi klassikoksi noussut Street Food -buffet täyttävät nälkäisemmätkin mahat. 

Lead text
Teurastamo on vakiinnuttanut paikkansa erinomaisena lounas- ja illanviettopaikkana. Alueen monipuolisista ravintoloista löytyy ruokaa ja juomaa kaikenlaiseen nälkään, janoon ja tunnelmaan.
B-Smokery
Show in landscape format
Off

B-Smokery

B-Smokery on Teurastamon pieni, asenteellinen ja tunnelmallinen BBQ-jointti, jossa lihat savustetaan annoksiin hitaasti. Maistuvista kasvisruoistakin huolehditaan samalla herkkyydellä kuin klassikkoannoksistakin. Alkuviikon B-Smokery toimii lounasravintolana, loppuviikosta tarjolla on myös illallista. Ilmojen lämmetessä lipan alla sijaitseva terassi kasvattaa ravintolan asiakaspaikat ekspotentiaalisti ja salin ollessa täynnä voi ateriaa ennen tai sen jälkeen viettää aikaa muutaman metrin päässä sijaitsevassa B-Side Barissa.

B-Side Bar

B-Side Bar on Teurastamon tunnelmallinen baari. Alkuperäiseen 70-luvun tilaan tiputettiin keskelle baaritiski. Listalla on käsityöoluita, amerikkalaisia viskejä sekä laadukkaita viinejä. DJ soittaa viikonloppuisin ja viikolla järjestetään elokuvailtoja, afterworkkeja ja muita tapahtumia.

Ravintola Palema

1930-luvun suomalaista tunnelmaa modernilla tyylillä. Paleman tiloissa on toiminut ravintola yhtäjaksoisesti vuodesta 1933 asti. Helmikuussa 2016 Paleman ohjaksiin astuivat Döner Harjun ja Harjun makkaratehtaan Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää. Ravintolapäällikönä toimii Kaisa Merz ja keittiömestarina vanha mestari Markus Talikainen. Palema tarjoaa loistavaa lounasta arkisin kello 11.00-14.00 ja järjestää lisäksi yksityistilaisuuksia.

The Helsinki Distilling Company
Show in landscape format
Off

Pizzala

Pizzala sijaitsee Teurastamon sisäpihalla omassa erillisessa rakennuksessa, jossa on aikoinaan sijainnut vanha kanateurastamo.  Samassa rakennuksessa toimii Helsingin Kahvipaahtimon kahvila – Teurastamon Päiväkahvibaari. Käsintehdyssä napolilaisessa puu-uunissa paistuvat rapeat pizzat on suunniteltu käsin syötäväksi.

Teurastamon portti / Roslund

Teurastamon Portti on Teurastamon sisäänkäynnin pittoreskissa portinvartijan rakennuksessa sijaitseva Roslundin lihamyymälä ja bistro, josta saat perinteisen lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä myös Josper-hiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja, kuten pihvejä ja hampurilaisia.

Moko Market 

Teurastamon vuonna 1933 rakennetussa entisessä hallintorakennuksessa sijaitsevan Moko Market -kahvilabaarissa on tarjolla lounas-annoksia, salaattia, aamiaista ja suolaista ja makeaa pikkupurtavaa, lauantaisin tarjolla on "all day breakfast". Helsingin kahvipaahtimon kahvin lisäksi juomalistalta löytyy raikkaita cocktaileja sekä viinejä ja olutta.

Helsingin Kahvipaahtimo
Show in landscape format
Off

Kahvia, jäätelöä ja leipää

Ravintoloiden ja baarien lisäksi Teurastamolta löytyy mm. artesaanijäätelöä, kahvipaahtimo ja sen kahvila, Väyrysen leipomo ja nykytaidegalleria Kohta. Teurastamon tapahtumista ja ravintoloiden aukioloajoista sekä lounaslistoista löydät lisää infoa Teurastamon nettisivuilta.

Jädelino

Jädelino on italialais-suomalainen perheyritys joka valmistaa ja myy italialaista artesaanijäätelöä. Jädelinon jäätelö valmistetaan pienissä erissä, siksi se on joka päivä tuoretta. Jädelinon valikoimassa on yli 60 erilaista makua, joista 12 on tarjolla päivittäin. Myös veganneille löytyy joka päivä kaksi eri vaihtoehtoa. Jädelino on talvikauden kiinni, mutta palvelee keväästä syksyyn.

Helsingin Kahvipaahtimon päiväkahvibaari 

Helsingin Kahvipaahtimon tarina alkoi vuonna 2011, mutta kokemus kahvi-alalta on paljon pidempi. Paahtimon perustaja Benjamin Andberg poltti ensimmäiset pavunsa jo 20 vuotta sitten ja jatkoi taitojensa hiomista, omien sanojensa mukaan ”learning by burning”. Paistinpannu vaihtui vuosien saatossa paahtimeksi ja Helsingin Kahvipaahtimo valittiin vuonna 2014 ”vuoden parhaaksi” Glorian Ruoka & Viini -lehdessä.

Helsingin Kahvipaahtimon Päiväkahvibaarissa on tarjolla paahtimon omia kahveja juotavaksi sekä mukaan otettavaksi. Mukaan otettavista paketeista tarjolla on jopa kaksi kokoa; neljänneskilon ja kilon pusseja. 

Leipomo Väyrynen

Teurastamolla sijaitsevan Leipomo Väyrysen leivät leivotaan kiireettömästi käsin, perinteistä hapanjuurta ja suomalaisia luomujauhoja käyttäen. Vuonna 2013 perustetun leipomon juuret ulottuvat aina vuoteen 1908, jolloin Pekka Väyrysen perusti perheyritys Primulan, Primulan konkurssin jälkeen Mika Väyrynen halusi vaimonsa Ninan kanssa kuitenkin jatkaa suvun tarinaa ja he perustivat yhdessä Leipomo Väyrysen. Leipomo Väyrysen leipiä saa useista helsinkiläisistä ruokakaupoista ja muun muassa Helsingin MUJI-liikkeestä, Teurastamolla Väyrynen pitää usein tapahtumien yhteydessä pop-up-kioskia, jonka tarkemmat aukiloajat kannattaa tarkistaa Väyrysen Leipomon Facebook-sivuilta.

Taidetta

Mad House Helsinki

Teurastamolta vuonna 2019 kodin löytänyt Mad House Helsinki on esitystaiteen talo, joka tekee esitystaidetta ja muita kokeilevampia esittävän taiteen muotoja näkyväksi. Mad House osatuottaa ja tiedottaa teoksia, ja luo uusia tuotannollisia käytänteitä kentälle ja lähestymistapoja yleisöille. 

Taidehalli Kohta 

Teurastamon alueella toimiva taidehalli Kohta esittelee kansainvälisiä vivahteita nykytaiteesta. Kohta toimii myös lämpiönä Mad Housen esityspäivinä.

Löydä Teurastamolle

Teurastamo sijaitsee Helsingin Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa osoitteessa Työpajankatu 2, 00580 Helsinki.

Teurastamolle pääsee näppärästi busseilla 55 ja 56. Lähin raitiovaunupysäkki on Lautatarhankatu, jossa pysähtyvät linjat 6, 7A, 7B sekä 8. Myös Kalasataman metroasema on aivan Teurastamon nurkan takana.

Jos tulet omalla autolla, muistathan ettei Teurastamon pihaan saa ajaa autolla tai voi pysäköidä, sillä piha on autoton alue. Pysäköintitilaa löytyy esimerkiksi lähikaduilta ja Tukkutorin pihan puolelta.

Pyöräilijöille Teurastamolla on runsaasti tilaa ja alueelta löytyy myös kaupunkipyöräasema.

Kartta ja lisäninfoa Teurastamon kotisivulta.

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Teurastamo on Helsingin Kalasataman kupeessa kaupunki- ja ruokakulttuuria kuhiseva entinen teurastuslaitos vuodelta 1933, joka avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012.