Helsinki on ravintolainnovaatioiden kaupunki

Cooking with wild mushrooms
Lead text
Helsingissä perustetaan uusia ravintoloita ja kehitellään jatkuvasti rohkeita avauksia melko paljon kaupungin pieneen kokoon nähden. Koronapandemia näytti, että luovuus kukkii erityisesti vaikeissa tilanteissa.

Ainutkertaisia pop up -ravintoloita

Pop up -kulttuurilla on helsinkiläisten sydämissä erityinen paikka, ja kokeiluihin tartutaan innolla. Kaupungissa aikoinaan kehitetty ravintolapäivä valloitti parhaina päivinään koko kaupungin, ja uudet kokeilut otetaan edelleen innolla vastaan.

Taiteilijaduo Outi Forsténin ja Hilma Kotkaniemen perustama Café Comète on ajassa ja paikassa ketterästi liikkuva ravintola, joka syntyy joka aterialle uudelleen. Syksyllä 2021 porukkaan liittyi näyttelijä-taiteilija Ronja Kuoppamäki.

Kun pop up -ravintolan Instagram-tilillä (@cafe_comete) ilmoitetaan uudesta illallisesta, seuraaja voi lähettää tilille nimensä ja osoitteensa. Illallisille valitaan arpoen kahdeksan vierasta.

Kutsu saapuu kirjeitse käsintehtyine logoineen, ja koko ilta on kuin improvisoitu performanssi. Ravintola nousee julkisin kulkuvälinein tavoitettavaan tilaan ja on joka kerta erilainen. Taianomaiseen iltaan voi palata jälkikäteen vain muistoissaan. 

Kokki Kozeen Shiwan on tunnettu pop upeistaan ja rohkeasta tyylistään. Muun muassa ravintola Askissa ja belgialaisessa Michelin-ravintola In De Wulfissa työskennellyt keittiömestari on järjestänyt I AM -illallisia, joissa ruoka kohtaa tarinankerronnan kokonaisvaltaisessa ruokanäytöksessä muotimaailmasta inspiroituneena.

Lokakuussa 2021 Shiwanin ruokaa saa maistaa Foodolon tuotekehitystilassa Kasarmikadulla. Menu on nyökkäys Shiwanin kurditaustaan Helsinkiä unohtamatta: tarjolla on fermentoitua hummusta, mäti-taboulehia ja kurkuma-sorbettia. Ruokajuomana on turkkilaista piimää, ayrania.

Vaikka ravintola on pop up, Shiwanilla on tarkoitus löytää pysyvä tila ravintolalleen.

Viewed from behind and over their right shoulder, a woman is using the Carbon Ego app on her phone, standing in front of a buffet table.
Show in landscape format
Off

Ravintolasovellus syntyi ravintolaeksperttien yhteistyönä

Moni tarkastelee ennen ravintolan valintaa niiden saamia arvosteluja. Mutta mistä tietää, minkä alustan arvosteluihin voi luottaa? 

Kysymykseen vastaa World of Mouth -sovellus, jonka takana on joukko intohimoisia suomalaisia foodieita, esimerkiksi helsinkiläinen ruokakirjailija ja -vaikuttaja Kenneth Nars. Kyseessä on riippumaton alusta, jossa luotettava ravintolaeksperttien yhteisö suosittelee ruokapaikkoja ympäri maailman.

Taustalla on 300 ruoka-alan asiantuntijaa 400 kaupungista. Kansainvälisen sovelluksen raatiin voi liittyä vain hakemuksella tai kutsuttuna. Sovelluksella ei ole sponsoreita eikä se julkaise mainoksia.

Tarkoitus ei ole asettaa ravintoloita tärkeysjärjestykseen vaan jakaa tietoa hyvästä ruoasta. Suositeltavien ravintoloiden tason on oltava lähtökohtaisesti hyvä, oli se sitten vaatimaton kioski tai Michelin-ravintola.

Sovelluksessa on tällä hetkellä melkein 3000 suositusta. Arvosteltu on noin 2000 ravintolaa 700 eri kaupungissa. Ravintoloista 44 sijaitsee Helsingissä. Sovellus muuttuu maksulliseksi alkuvuodesta 2022.

Looking over a lit stove, a chef prepares food over an open fire at Restaurant Grön, while a colleague is busy in the background checking something to the left.
Show in landscape format
Off

Ravintoloitsijat auttoivat toisiaan ahdingossa

Vuosi 2020 moukaroi kulttuuri- ja ravintola-alaa kovalla kädellä. Vaikka ravintolat saivat myydä ruokaa ulos, ihmiset välttelivät julkisia tiloja, ja ravintolat olivat välillä kokonaan kiinni.

12 helsinkiläistä ravintoloitsijaa perusti Raising Hel -yhteisön auttamaan vaikeassa tilanteessa olevia kollegojaan. Hankkeen tavoitteena on lisätä keskustelua alan toimijoiden kesken mutta myös pelastaa ravintoloita konkurssin partaalta.

Helsingin kylämäisyys, lyhyet etäisyydet ja se, että monet alalla toimivat tuntevat toisensa, helpottaa yhteistyötä. Jos tietty raaka-aine loppuu ravintolan keittiöstä illan aikana, sitä voi lainata naapuriravintolasta. Helsingissä on tavallista, että huippuravintolakaan ei koe kilpailevansa kaltaisensa toimijan kanssa.

Yksi konkreettinen Raising Helin teko ravintoloiden hyväksi oli lahjakorttikampanja, jossa yrityksiä kehotettiin käyttämään peruttujen pikkujoulujen budjetti ravintolalahjakortteihin työntekijöilleen. Lisäksi helsinkiläisiä kannustettiin ostamaan lahjakortteja joululahjaksi.

Ravintoloita lähti mukaan yli sata, ja lahjakorttimyynti oli useissa ravintoloissa moninkertainen tavalliseen vuoteen verrattuna.

Show in landscape format
Off

Michelin-kokki kauppasi kotiruokaa ja kanaburgereita

Kokki Kim Mikkola saapui Helsinkiin kööpenhaminalaisesta ravintola Nomasta ja perusti ravintola Inarin, joka ansaitsi Michelin-tähtensä vuonna 2020.

Sitten iski koronapandemia, ja ravintola oli suljettava. Mikkola ei jäänyt tuleen makaamaan. Hän alkoi myydä ravintolasta mukaan otettavaksi viiden euron kotiruokalounaita: Suomessa perinteistä arkiruokaa makaronilaatikkoa, lasagnea ja jälkiruoaksi tiramisua. Mikkola on sanonut, että ajatteli konseptissaan erityisesti pikkulapsiarkea eläviä ikätovereitaan.

Sana levisi nopeasti, ja pian helsinkiläiset jonottivat maskeissaan ja turvaväleistä huolehtien Michelin-tasoista lohturuokaa.

Mikkola perusti koronasulun aikana myös kanaburgereihin keskittyvän Kotkotin. Pop up -ravintolana aloittanut Kotkot on laajentunut muutaman ruokarekan lisäksi kivijalkaliikkeeksi Taka-Töölöön. Oli nousu- tai laskusuhdanne, nimikkohampurilainen maksaa aina viisi euroa. Tulevaisuuden tavoite on kolme euroa. Melko reilua Michelin-kokilta.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä perustetaan uusia ravintoloita ja kehitellään jatkuvasti rohkeita avauksia melko paljon kaupungin pieneen kokoon nähden. Koronapandemia näytti, että luovuus kukkii erityisesti vaikeissa tilanteissa.