Helsingin vuoden 2019 parhaat uudet ravintolat

Neljän hengen seurueelle tehty äyriäisvati ravintola Bassissa
Lead text
Helsinkiin aukesi vuonna 2019 lukuisia uusia mielenkiintoisia ja viihtyisiä ravintoloita. Ravintolatrendit suosivat nyt erityisesti rentoja kortteliravintoloita ja bistroja, ja lähi- ja sesonkiruoasta sekä ruokahävikin välttämisestä on tullut standardeja. Timo Santala valitsi kokoelman vuoden parhaita uutuusravintoloita – joukossa on niin vegaanista villiruokaa, kuin modernia filippiiniläistä tarjoavia paikkoja.

Nolla

Fredalle avannut täysin ruokahävikittömään finedining-ravintolaan tähtäävä Nolla toimi aiemmin Kruununhaassa, mutta uuden tyylikkään serbialaisilla design-pöydillä ja -tuoleilla ja upeilla moderneilla Kustaa Saksen ryijyillä sisustetun ravintolatilan myötä ravintola on kuin uusi. Carlos Henriquesin, Luka Balacin ja Albert Franch Sunyerin konsepti sesongin luomu-raaka-aineisiin perustuvasta etelä-eurooppalaisesta fine diningista pitkine maistelumenuineen ja hävikin minimoimisesta, jätteiden välttämisestä ja kierrättämisestä on ennallaan, mutta nyt ravintolasta löytyy myös oma pienpanimo ja olut- ja viinibaari, josta saa pienempiä ruoka-annoksia ilman pöytävaraustakin.
Fredrikinkatu 22

Alexanderplats

Maxillin ja 90-luvun klassikkoravintola Safkan takaa tutut Alexander Gullichen ja Sampo Kantele ovat luoneet Eteläesplanadille klassisen ranskalaishenkisen brasserien, joka ei juokse ruokatrendien perässä. Alexanderplatsin ruokalista on täynnä eurooppalaisia ja pohjoismaisia klassikkoannoksia: haukikvenellejä rapukastikkeella, grillattuja silakoita, peura-wallenbergiä, kaalikääryleitä karitsanlihalla, graavisiikaa ja kansamaksapateeta haudutetun päärynän kanssa. Viinilista keskittyy klassisiin keski- ja etelä-eurooppalaisiin viineihin ja laajan olutvalikoiman lisäksi ravintolakoulu Perhon panimosta tulee pieniä erikoiseriä. Sisustus artdeco-julisteineen ja pohjoismaisine klassikkohuonekaluineen on yksinkertaisen tyylikäs, mutta tunnelma brasserielle ominaiseen tapaan rento.
Eteläesplanadi 22 

Espa

Helsingin paraatipaikalle Kauppatorin laidalle auenneen ravintola Espan takana oleva dream team Helena Puolakka, Eero Vottonen, Jyrki Sukula ja Saku Tuominen listasivat ravintolaa suunnitellessaan kaikki suosikkiruokalajinsa, joita itse laittavat vierailleen ja se näkyy. Espan menu monipuolinen kokonaisuus keskenään hyvin erilaisia, ympäri maailmaa vaikutteita keränneitä, mutta samalla konstailemattomalla ja paikallisia pientuottajia ja laaturaaka-aineita kunnioittavalla filosofialla valmistettuja ruokia tacoista sashimi-loheen ja skagen-buneista hirvipataan. Viini- ja olutlistat ovat yhtä monipuolisia, joten sieltäkin mieleisensä löytävät niin klassisten italialaisten punkkujen, kuin alkuviinien ja IPA-oluidenkin ystävät. Ja mikä parasta, viinejä saa myös neljänneslitran ja puolen litran karahveissa, jos ei halua juoda koko pullollista.
Sisustusarkkitehti Hanni Koroman skandinaavisen pelkistetysti vaalealla puulla sisustama tila paanuseinineen on ilmava, valoisa ja klassisen viihtyisä.
Pohjoisesplanadi 17

Sikke’s

Tehtaankadun päädyn kuuma ravintolakeskittymä sai loppukeväästä uuden tulokkaan, kun Sikke Sumari ja Pipsa Hurmerinta avasivat yhdessä Sikken nimeä kantavan klassisen kortteliravintolan. Listalta löytyy klassisia ruokia ja makuja, mutta melkein aina pienellä twistillä ja vaivihkaisella uudistuksella: Silakat maustetaan rosmariinilla ja tarjoillaan voikukkapedillä, mozzarella saa viereensä suolamarinoitua sitruunaa ja rakuunaa. Ilahduttavasti Sikke’sistä saa Suomessa harvinaista kanipataa ja tartarkin on tehty kotimaisesta kyytön lihastatai hevosesta. Sunnuntait on omistettu pastalle ja silloin herkutellaan italialaiseen tyyliin.
Tehtaankatu 34

Piglets

Töölössä ei pahemmin ole moderneja kortteliravintoloita ja viinibistroja ollut, mutta Töölöntorille auennut Piglets korjaa tilannetta. Tyylikkään ja pelkistetysti sisustetun ravintolan ruoka on modernia sesongin raaka-aineille pohjaavaa yleis-eurooppalaista. Monissa annoksissa italialaiset ja suomalaiset  vaikutteet kohtaavat – lautaselle saattaa päätyä niin kevyesti sitruunamarinoituja silakoita burratan kanssa, kuin minimustekaloja perunoiden kanssa. Ravintolan takana on Kanavarannassa Le Petit Chaperon Rougea aiemmin pyörittänyt Marleena Niveri, joten eurooppalaisten pientuottajien laatuviineistä koostuva valikoima on harkittu ja yhtä modernin tyylikäs, kuin ravintolakin.
Sandelsinkatu 2

Söder

Master Chef -voittaja Lotten Lindborg-Suhosen uusin ravintola Söder tarjoaa trendin mukaisesti pieniä annoksia, jotka sopivat niin jaettavaksi, kuin itsekseen nautittavaksi. Alkuruokia ja jälkiruokia, kuten ravintoloitsija itse sen sanoiksi pukee. Oliver Laurosen keittiössä loihtimat annokset ovat herkullisia; listalta kannattaa poimia ainakin buffalo-mozzarella-annos ja karitsatartar. Jälkiruuista keväinen raparperi-annos palaa toivottavasti listalle kun sesonkien mukaan elävä lista pyörähtää seuraavaan kauteen.
Uudenmaankatu 9

Bassi

Harvemmin turkulainen ravintola laajentaa Helsinkiin, mutta hulppeista monen hengen kesken jaettavista äyriäisvadeistaan tunnettu kalaravintola Bassi valtasi kesäkuussa kolmikerroksisen ravintolatilan Eteläesplanadilta. Äyriäisvadista löytyy katkarapuja, kuningasrapua, merirapuja, marinoitua mustekalaa, sinisimpukoita, ostereita ja kampasimpukoita. Juhlaversioon tulee päälle vielä puolikas hummeri. Kalaruokien lisäksi listalta löytyy muutamia liha-klassikoita ja kasvisruokia, ja samppanjat ja laatukuplvat ovat viinilistalla hyvin edustettuina.
Eteläesplanadi 22

Villd

Vegaaniseen villiruokaan ja erilaisiin säilöntätekniikoihin hurahtanut itseoppinut kokki Ossi Paloneva on kaikkien nousevien ruokatrendien aallonharjalla. Helsinginkadulle avautunut Villd ammentaa suomalaisesta ruokaperinteestä ja raaka-aineista, mutta itse kerätyt marjat, sienet, villikasvit, -yrtit ja -kukat muuntuvat Palonevan käsittelyssä kuivattamalla, savustamalla etikkäsäilömällä ja fermentoimalla aivan uudenlaisiksi mauiksi. Lautaselle saattaa päätyä vaikka kuusta, jäkälää, kallioimarretta, lupiinia tai pakuria, ja lopputuloksena on herkullisia ja mielenkiintoisia annoksia, joita voi nauttia niin 5 ruokalajin maistelumenuna tai yksittäisinä annoksina.
Helsinginkatu 21

Skörd

Lähi- ja sesonkiruokaan panostaa nykyaikana jokainen itseään kunnioittava moderni ravintola, mutta Fredalle avattu Anton von Troilin ja Janne Kylmämaan kunnianhimoinen pikkuravintola Skörd vie modernin suomalaisen lähiruokafilosofian ja hävikin välttämisen astetta pidemmälle. Suola on keittiössä ainoa ulkomailta tuleva raaka-aine – kaikki muu on kotimaista: liha on riistaa ja pientuottajilta, jäätelö tehdään lampaanmaidosta ja ulkomailta normaalisti tulevat mausteet on korvattu kuivatuilla kasvi- ja sienijauheilla. Ruokalistalta saattaa löytyä niin sorsaa ja peuraa, kuin keltajuurta ja herukoita. Pienpanimo-oluet, -siiderit, ja jopa viinit ovat kotimaisia Fiskarsin panimon Noita Wineryn viineistä erilaisiin marjaviineihin ja -likööreihin.
Fredrikinkatu 37

Hello Stranger

Kansallisteatterin kulmille ydinkeskustaan auennut Hello Stranger on nykyaikaisen monipuolinen paketti, joka taipuu ruokaravintolaksi ja cocktailbaariksi ja kaikkeen siltä väliltä. Kotimaiset pientuottajien raaka-aineet ja kansainväliset vaikutteet taipuvat Brittiläisen keittiömestari Thomas Hudsonin käsittelyssä milloin marjoilla höystetyksi cevicheksi, milloin savustetulla luuytimellä höystetyksi häränkieleksi. Hasselbackan peruna ja savustettu hauen mäti kumartavat tukevasti suomalaisen perinteen suuntaan, kun taas paahdettu porkkana labneh-tuorejuustolla ja jemeniläisellä zhoug-kastikkeella Lähi-idän suuntaan. Cocktaileihin baarimestari Mari Seppälä on ammentanut vaikutteita suomalaisesta luonnosta, mutta ravintolan tunnelma taas on miellyttävän kansainvälinen.
Vilhonkatu 6

Paisano

Eteläesplanadin kulmille Korkeavuorenkadulle kesällä auenneen modernin filippiiniläisen ravintola Paisanon takaa löytyy sama porukka, joka muutama vuosi sitten avasi Kampin Kortteliin suositun Pobren. Alkuruokahenkisiin jaettaviksikin sopiviin annoksiin perustuva ruokalista pohjaa perinteisiin filippiiniläisiin ruokiin ja makuihin, mutta kunnioittaa paikallisia raaka-aineita ja ottaa vaikutteita eri puolilta maailmaa. Kuha saattaa saada pintaansa tamarindi-suolauksen ja jälkiruokien raaka-aineina ovat calamansi-limet violetit ube-jamssit. Myös signature-cocktaleissa trooppisuus on vahvasti läsnä ja viinilistakin on perus-aasialaista huomattavasti laajempi ja laadukkaampi. Rennon baarihenkisen tunnelman ansiosta Paisanossa illanvietto jatkuu helposti perusillallista pidempään varsinkin, kun ydinkeskustapaikaksi Paisanon hinta-laatusuhde on erinomainen.
Korkeavuorenkatu 45

Old Boy BBQ

Ragun ja Shelterin ravintoloitsijat Antti Asujamaa ja Lennart Sukapää sekä keittiöpäällikkö Hanne Honkanen ovat inspiroituneet ja innostuneet korealaisesta ruuasta paikan päällä ja yhdessä Jan-Martin Rossin kanssa luoneet Helsinkiin varsin autenttisen korealaisen barbequeravintolan. Grillatut lihat, kalat tai kasvikset saapuvat pöytään pienessä keraamisessa hiiligrillissä, josta ne kääritään salaatinlehtien sisään. Mukaan tulee seitsemän pikkukippoa, joista löytyy niin kimchi-hollandaisea, kuin bbq-päärynää ja pikkelöityä karhunlaukkaa. Vain korealainen mamma leikkaamassa lihaa saksilla jää puuttumaan, mutta kimchit keittiössä tehdään itse. Myös muita korealaisia klassikoita merenelävien kanssa valmistetuista korealaisista pannukakuista aina päärynän kanssa tarjoiltuun tartariin löytyy listalta. Juomaksi saa niin korealaista tiukkaa sojua, kuin makgeolli-riisiviiniä. Ja tietysti myös sopivia viinejä, sakeja ja kotimaisia pienpanimo-oluita.
Ludviginkatu 3

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinkiin aukesi vuonna 2019 lukuisia uusia mielenkiintoisia ja viihtyisiä ravintoloita. Ravintolatrendit suosivat nyt erityisesti rentoja kortteliravintoloita ja bistroja, ja lähi- ja sesonkiruoasta sekä ruokahävikin välttämisestä on tullut standardeja. Timo Santala valitsi kokoelman vuoden parhaita uutuusravintoloita – joukossa on niin vegaanista villiruokaa, kuin modernia filippiiniläistä tarjoavia paikkoja.