Helsingin vegaaniset ravintolat ja kahvilat

Lead text
Vegaanisen ruoan tarjonta on Helsingissä huima ja kehittyy koko ajan. Kaupungista löytyy useita täysin vegaanisia ravintoloita ja kahviloita, joissa vegaanista ruokaa kaipaavan on helppo ja mukava asioida ilman kyselyä ja tarkistuksia.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten suomalaiset vegaaniruoan ystävät matkustivat haikailtujen ravintolaelämysten perässä ulkomaille: Berliiniin, Tukholmaan ja Tallinnaan. Sitten ”vegaanibuumi” alkoi täälläkin vuoden 2015 tienoilla, ja tarjonta lisääntyi kohisten. Helsingin ensimmäinen vegaaniruoan keskittymä oli Kallion kaupunginosassa Vaasankadulla, mutta nykyään oivallisia vegaanisia aterioita löytää ympäri kaupungin.

Tässä artikkelissa keskitytään ravintoloihin ja kahviloihin, joiden kaikki antimet ovat vegaanisia. Hyvien lounaspaikkojen lisäksi on tarjolla erinomaista pikaruokaa, fine diningia sekä kahvilatuotteita, niin ”americanaa” kuin suomalaisia perinneherkkuja. Vegaanisten paikkojen lisäksi Helsingissä on monta kasvisravintolaa, joiden vegaaninen tarjonta on nykyään monipuolista (mm. Banu Café, Silvoplee, Zucchini, Yes Yes Yes). Tämän lisäksi kaupungista saa erinomaista vegaanista ruokaa laajalla maailman keittiöiden kirjolla.

Magu, bites assortment
Show in landscape format
Off

Brindavan & Bhajan Café

Brindavan & Bhajan Cafén monipuolinen buffet kutsuu nauttimaan intialaisvaikutteista lounasta. Aterialle voi valita keveän ja raikkaan salaattien ja levitteiden kimaran, tai sitten voi iloita tuhdista lounaasta uuniperunoineen ja muhennoksineen – ja kaikkea tältä väliltä! Aterian hinta määräytyy painon mukaan. Maut vaihtelevat lempeästä tujun tuliseen, eli laajasta valikoimasta löytyy kaikille jotain.
Kumpulantie 1, Vallila

Bun2Bun -hampurilaisketju

Kyllä, täysin vegaaninen hampurilaisketju! Bun2Bun on tarjonnut vuodesta 2018 lähtien vain vegaanisia burgereita, mistä syntyikin aikanaan melkoinen asiakasryntäys. Ketjun ”lippulaivaravintola” on Vaasankadulla, edellä mainitun vegaanibuumin kotikonnuilla. Listalta löytyy klassikoiden lisäksi vahvemmin maustettuja hampurilaisia, tuhdimpia versioita sekä vaihtuvia erikoisuuksia.
Vaasankatu 13, Kallio

Kauppakeskus Redi 1krs, Hermannin rantatie 5, Sörnäinen
Pursimiehenkatu 5, Punavuori
Kauppakeskus Ainoa, Länsituuli 12, Tapiola, Espoo

Junk y Vegan

Iloisen häpeilemättömästi ”roskaruokaravintolaksi” itseään kuvaava Junk y Vegan aukesi Rautatieaseman liepeille vuonna 2021. Inspiraationsa se sai ainutlaatuisesta suomalaisesta ”sipsikaljavegaanit” -ilmiöstä, joka peräänkuuluttaa hyvästä vegaaniruoasta nauttimista ilman niuhottamista. Baariravintolassa on purilaisten lisäksi tarjolla monipuolisia pikkuannoksia, pannuleipäannoksia, kulhoja sekä monenlaista makeaa.
Postikuja 2, Kluuvi
Toinen linja 3, Kallio

Kahvila Rakastan

Etenkin matkailijalle Rakastan on ehdoton vierailukohde, sillä aivan ydinkeskustassa toimiva kahvila tarjoaa vegaanisena suomalaista perinneherkkua, karjalanpiirakoita, perunalla tai ohralla täytettynä. Piirakoiden päälle voi valita suomalaisille tuttua ”munavoita”, ruotsalaisittain kaviaaria ja sipulia tai slaavilaisittain suolakurkkua siirapilla. Kahvila tarjoaa myös keittolounaita ja konditoriatuotteita, ja viikonloppuiltaisin viinin kanssa voi nauttia ”suomalaisia tapaksia”. Miljöö on kaunis ja huokuu historiaa.
Mannerheimintie 13B, Etu-Töölö

Kakkupalvelu Pala

Pala pyörittää omaa pientä kahvilaansa Katajanokalla, mutta ennen kaikkea se on konditoria, josta saa muhkeita vegaanisia kakkuja suurellekin väkimäärälle sekä monensorttista makeaa leipomusta pienempään nälkään tai juhlaväelle. Makean lisäksi löytyy suolaisena mm. erinomaista focacciaa, joka ei joutuisi häpeämään Italiassa.
Kruunuvuorenkatu 9, Katajanokka

Magu

Kausiraaka-aineita ja lähiruokaa korostava Magu on fine dining -ravintola, jossa aterioimisen kynnys on matala, mikä kutsuu kenet tahansa tutustumaan taidokkaaseen keittiötyöhön. Tarjolla on joko laaja maistelumenu tai pienempi menukokonaisuus – sekä kumpaankin paritettu viinimenu. Ruokalista kokoaa vaikutteita monista maailman keittiöistä.
Korkeavuorenkatu 27

Round

Punavuoressa ja Kalliossa toimivat americana-henkiset kahvilat tarjoavat uhkeita vegaanisia donitseja monenmoisilla täytteillä. Punavuoren Roundin ilmeessä on selkeälinjaisen dinerin henkeä, kun taas Kalliossa tyyli on artesaanimainen. Syyskuussa 2022 Round ilmoitti kahviloidensa laajentavan asteittain valikoimaa mm. bageleihin ja aamupaloihin.
Iso Roobertinkatu 16, Punavuori
Helsinginkatu 15, Kallio

Thai Vegan Kitchen ja Peace Kitchen

Legendaarisesta katuruokakärrystä ponnistanut ravintola Thai Vegan Kitchen on pitänyt tiukasti kiinni street food -hengestään ja suorastaan huokuu halua edistää vegaanisen ruoan asiaa. Päivittäisten erikoisannosten lisäksi tarjolla on laaja ja monipuolinen lista perinteisiä thaimaalaisia herkkuja sekä näytteitä myös muista itäisen Aasian keittiöistä. Täällä pääsee tutustumaan monipuoliseen kasvisproteiinien valikoimaan, ja annosten maustaminen on todella taidokasta. Sisarravintola Peace Kitchen Punavuoressa on erikoistunut nuudeleihin!
Thai Vegan Kitchen, Lapinlahdenkatu 9
Peace Kitchen, Pursimiehenkatu 12

Viewed from behind and to their right, a woman in a red and white, striped top takes a bite from a burger at Bun2Bun restaurant. She is leaning on a table holding her fries and drink with the kitchen blurred out in the background.
Show in landscape format
Off

Muita vegaanisia ravintoloita ja kahviloita

Edellä esiteltyjen lisäksi Helsingissä on koko joukko muitakin vegaanisia ravintoloita ja kahviloita. Valikoima tietysti vaihtelee: uusia tulokkaita ilmestyy koko ajan, ja joitain vanhoja hengähdystauolla olevia odotetaan innolla palaaviksi.

Be mine healthy friends korostaa keittiössään terveellisyyttä ja ravinteikkuutta. Taidekahvila Encantossa tarjotaan aamiaista, salaattia ja toasteja. Forumin kauppakeskuksessa klassinen Kippo on erikoistunut täytettyihin leipiin. Festivaalien ruokakärrystä tuttu Loving Hut kokkaa itäaasialaisten keittiöiden antimia. Käpyläläinen SOSE Café tarjoaa lounasta, konditoriatuotteita sekä catering-palvelua. Sen Chay on itäaasialaisten keittiöiden lounasravintola, jossa voi nauttia myös varhaisen illallisen. Metrolla pääsee myös kätevästi Espooseen, jossa toimivat klassinen kasvisravintola Anne’s Vege ja opiskelijoiden ravintola, kahvila ja baari Kipsari.

Ja mikäli ulkona syömisen sijaan kaipaa kokkausta kotona tai käteviä valmisruokia, Kalliossa toimii Vegekauppa.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingistä löytyy useita täysin vegaanisia ravintoloita ja kahviloita, joissa vegaanista ruokaa kaipaavan on helppo ja mukava asioida ilman kyselyä ja tarkistuksia.