Helsingin parhaat uudet ravintolat 2020

Ravintola Madonna bar, a fancy red walled bar topped with marble, bar stools surrounding it, stands in the center of a large room with a tiled floor.
Lead text
Koronavuodesta huolimatta Helsinkiin aukesi vuonna 2020 paljon erinomaisia ja mielenkiintoisia uusia ravintoloita tyylikkäästä fine diningista mutkattomaan katuruokaan ja rennoista bistroista tunnelmallisiin viinibaareihin. Timo Santala valitsi kokoelman paikkoja, joissa kannattaa ehdottomasti käydä syömässä.

Apotek

Kamppiin Malminrinteelle auennut viinibaari Apotek on vallannut jumalaisen kauniin tilan vanhasta yli satavuotiaasta Joutsen-apteekista ja tila on remointoitu pieteetillä historiaa kunnioittaen ja säilyttäen. Ei liene liioiteltua sanoa, että uudella Tio Tikan isännöimällä ravintolatulokkaalla on yksi Helsingin kauneimmista jugend-interiööreistä, ja kun pakettiin lisätään Ville Rainion mutkattomia mutta kekseliäitä, hyvin tehtyjä ja kohtuuhintaisia pikkuannoksia voi Apotekille ennustaa vakaata suosiota ja pitkää ikää. Kun lautaselle voi saada kampasimpukoita shisomajoneesilla tai fenkoli-lohi-katkarapu-keittoa sahrami-aiolilla ja lasiin eurooppalaisia pientuottajien artesaaniviinejä kuten Louis Chenun Bourgogne Blancia tai Étienne Calsacin samppanjaa ja terassillekin paistaa ilta-aurinko, on Apotekiin vaikea olla ihastumatta.
Lapinlahdenkatu 1

The Glass

Valokuvataiteen museon näyttelytilan yhteyteen Kämp Galleriaan avautunut The Glass yhdistelee onnistuneesti kansanomaista bistroa ja fiinimpää mutta silti rentoa ja maanläheistä ravintolaa, jonka pohja on kotimaisissa mauissa ja raaka-aineissa. Eikä ihme, sillä ravintoloitsija Jarkko Myllymäki tunnetaan Juuren perustajana ja pitkäaikaisena vaikuttajana. Kasvispainotteiselta listalta löytyy modernia suomalaista ruokaa hienosti edustavia annoksia punajuuritartarista karamelisoituun juuriselleriin lehtikaalipeston kanssa ja sieniliemen kanssa tarjoilluista tatti-perunakroketeista katajanmarjoilla maustettuun peurapaistiin pikkelöityjen kanttarellien kanssa. Pääruokina saa ilahduttavasti grillattuja sieniä sipuli-perunatippaleivällä, paahdettua haukea tai ahventa savuvoi-lipstikkakastikkeella, tai kotimaista marmorifileetä luuydinkastikkeella. Kotiruokalounaalla taas saattaa saada jopa perinteistä tillilihaa, läskisoosia tai makaroonilaatikkoa.
Kämp Galleria, Mikonkatu 1

W30

Suomen kokkimaajoukkueen pitkäaikainen johtaja Kristian Vuojärvi löysi ravintolalleen hienot tilat Unionin kadun klassisesta Wuorion talosta ja ravintolasali huokuukin hillittyä arvokkuutta. Ravintola profiloituu ranskalaiseksi skandinaavisin elementein ja kokkimaajoukkueen tyylille ominaisesti ruuanlaittotekniikoihin on panostettu; annosten eteen on nähty vaivaa työtunteja säästelemättä. Klassinen keittotaito on siis arvossaan ja W30:ssä voi päästä nauttimaan esimerkiksi pieteetillä valmistetusta terriinistä, punajuurista valmistetusta tarte tatin:sta tai ranskalaisesta ankasta. Fine dining -kokemuksen kruunaavat huomaavainen vanhan liiton tarjoilu ja laadukkaat viinit.
Unioninkatu 30

Madonna

Ville Relanderin uusin ravintola Madonna on oodi italialaiselle ruualle ja tunnelmalle. Ravintolan kitschiin vivahtava sisustus övereine Murano-lamppuineen ja sitruunasuihkulähteineen on lämmin tuulahdus skandinaavisen minimalismin keskellä. Ruokalista on klassinen; carpaccion, vitello tonnaton tai crudon jälkeen voi siirtyä pizzan tai pastan pariin ja jälkiruuaksi tiramisua tai sorbettia. Myös viinilista on puhtaan italialainen ja asiaankuuluvia cocktaileja, aperetiivejä ja digestiivejä on tietysti saatavilla. Bitter Afternoon tarjoaa Campari- ja Aperol-pohjaisia drinkkejä ja joskus viikonloppuisin tunnelmaa nostattaa juomasuihkulähde pizza-slicejen ja jäätelön kanssa.
Haapaniemenkatu 5B

Two salads neatly presented on plates with a metal jug of water with sliced lemons and mint standing on a tiled floor.
Show in landscape format
Off

Lily Lee

Lily Lee jatkaa Tomi Björckin hittiravintoloiden Farangin ja Gaijinin toimivaksi havaittua aasialaisen fine diningin kaavaa. Nyt inspiraatiota on haettu taiwanilaisesta ruokakulttuurista, Hongkongin katukeittiöistä, kantoninkiinalaisista perinteistä ja japanilaisesta hienostuneisuudesta. Lista on erittäin laaja ja annokset on suunniteltu jaettaviksi, eli pöytä kannattaa tilata fuusiotyyliin täyteen erilaisia dim sumeja, sashimia, grillattuja herkkuja tiikeriravuista char siu -possuun ja pieniä suupaloja kuten vaikka merisiilinmädin kanssa tarjoiltuja marinoituja kampasimpukoita. Tai sitten voi luottaa ravintolan selektioon ja valita yhden kattavista maistelumenuista, jotka saa halutessaan myös vegaanisena. Viinejäkin löytyy laajalla skaalalla, mutta myös sake-valikoima on hyvä ja neljää eri sakea voi maistaa laseittain. Parhaiten Lily Lee:n tyyliin sopivat kuitenkin ravintolan omat erikois-cocktailit.
Erottajankatu 4

Boon Nam

Tomi Björck tiimeineen ehti vuoden aikana avaamaan toisenkin erinomaisen ravintolan ja Boon Namia voisikin hyvällä omalla tunnolla kutsua Lily Leen thai-serkuksi. Luksushotelli St. Georgen katutason vallanneen Boon Namin konsepti on Björckin tuttua Aasia-fuusiota; thaimaalaisia klassikoita modernilla otteella ja vaikutteita ympäröivistä ruokakulttuureista lainaillen. Inkiväärin, limen, chilien ja kookosmaidon lisäksi jaettavien annosten makumaailmassa loistavat esimerkiksi vihreä papaja ja mango, maapähkinät ja tietysti erilaiset curryt. Kasvissyöjille thai-ruoka on muutenkin otollista aluetta, mutta Boon Namissa saa perinteisten päälle vielä esimerkiksi porkkana-satay-vartaita. Erikoismaininnan ansaitsee myös miedommista mauista pitäville lapsille erikseen suunniteltu menu.
Lönnrotinkatu 4

Pamela

Döner Harjun perustajien Reima Mäenpään ja Jari Lönnbergin Bulevardilla sijainnut Werner muuntui keväällä astetta rennommaksi Pamelaksi. Keittiön sydän on valtava avotuligrilli ja siitä otetaan kaikki irti kokonaisena hiillostettujen munakoisojen, grillatun kananmaksan ja -sydänten, poltetun purjon ja jugurttimarinoidun ja pistaasikuorrutettujen kanavartaiden muodossa. Kun vielä hiilillä sähkövastuksen sijaan kuumeneva pyörivä döner-grilli yhdistetään kaksikon kebab-osaamiseen on tuloksena heittämällä keskustan mehukkainta ja maukkainta döneriä, eikä ruskistetulla voilla valeltua syntisen hyvää vasikka-iskenderia kannata jättää kokeilematta. Turkkilaisten klassikoiden lisäksi ruoka kumartaa muutenkin Lähi-Idän ja Välimeren suuntaan ja myös baba ganoush on kaupungin parhaita.
Bulevardi 12

Lucy In The Sky

Espoon puolelle Keilaniemeen pilvenpiirtäjän 20. kerrokseen avatun Lucyn kattoravintolan panorama-lasiseinien läpi avautuvat erityisesti auringonlaskun aikaan huikeat maisemat saaristoon ja kaupunkiin. Harvinaista näkökulmaa täydentää moderni bistroruoka, jota kelpaa nauttia niin yksittäisinä annoksina, kuin pidempänä menuna. Lautaselle saattaa päätyä niin aasialaisittain maustettuja ribsejä, kuin silkkistä tattaririsottoa. Lisukkeetkin, kuten poltettua kaalia pikkelöityjen porkkanoiden ja maapähkinä-seesamikastikkeen kanssa kelpaisivat itsenäisiksi annoksiksi. Viinilistalta löytyy laaja valikoima parempiakin pulloja vanhan maailman klassisista viinimaista ja erikoisvalikoima saksalaisia Rieslingejä ja Burgundin punaisia. Lasitettu kattoterassi kahdella puolella salia sekä ilta- että aamuaurinkoon takaavat, että viihtymään voi tulla myös cocktailille tai muuten vaan lasilliselle.
Accountor Tower, Keilaniementie 1, Espoo

Standing on top of a red and white chequered tile floor are long wooden tables set with dozens of places, wire backed designer chairs underneath each. There is a wall completely filled by tall windows looking out towards the courtyard.
Show in landscape format
Off

Version

Kari ”Kape” Aihisen uusin ravintola Unionkadulla ammentaa inspiraatiota Kalifornian ruokakulttuurien sulatusuunista, missä erilaisia makuja ja perinteitä yhdistellään rohkeasti ja luovasti. Kantavia teemoja ovat rentous ja terveellisyys, mikä näkyy esimerkiksi jalopeñolla ja ponzu-limellä maustetussa lohi-crudossa, fermentoitujen teelehtien ympärille rakennetussa salaatissa ja surf & turf gnoccheissa. Ravintola on suunniteltu all-around-viihtymispaikaksi aamupalasta illanviettoon ja listalta löytyykin kaikkea avokado-toasteista ja smoothie-bowleista 3-5:n ruokalajin illallismenuihin ja viikonloppuisin on tarjolla koko perheen brunssi amerikkalaisine pannukakkuineen. Mika Koivulan suunnitteleman cocktail-listan erikoisuus on alkoholittomien ja matala-alkoholisten cocktailien laaja valikoima. Myös drinkkien alkoholiprosentit kerrotaan menussa ja niitä saa myös puolikkaina. Erikoisuutena Version myy vanhoja erikoisviskejä pullon kerrallaan erikoishintaan ilman katetta.
Unioninkatu 14

Albina

Konepajan uusi laadukas bistro imee suurimman inspiraationsa Italiasta ja Ranskasta, mutta vaikutteita on laajemminkin sekä Etelä-Euroopan alueelta että modernista suomalaisesta keittiöstä. Ravintolan taustalla ovat porvoolaisen Sicapellen ja Meat Districtin Riku Stenroos, sekä Michelin-tähditetystä Demosta tutut Teemu Aura ja Antti Paasonen, eikä keittiön ja salin puolelta puutu kokemusta ja näkemystä muutenkaan. Albinan klassikoksi jo syntyessään kehuttu mehukas tryffelirisotto on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi kaupungin puhutuimmista uusista annoksista, ja sesonkien mukaan elävältä ruokalistalta löytyy muitakin klassisia ruokia tartarista vitello tonnatoon ja pistaasi-tiramisuun ja tarte tatiniin. Viinibaarihenkeen Albinassa kehtaa pistäytyä myös vaikka yhdellä pikku annoksella ja lasillisella – viinivalikoima koostuu pääasiassa eurooppalaisten pientuottajien viineistä.
Aleksis Kiven katu 23

Goose Pastabar

Eerikinkadulle avanneen Goose Pastabarin Ravintolapäivä-kokeiluna syntynyt konsepti on simppeli: Itse tehtyä tuorepastaa ja hyvää tunnelmaa. Maukkaat pastat kunnioittavat perinteitä – usein pienellä twistillä. Tuorepastojen kanssa tarjotaan esimerkiksi pistaasipestoa ja parmesaanikreemiä tai portobello-sieniä, tryffelipyrettä ja salviaa. Perinteinen ragu on aidosti pitkään haudutettua ja cacio e pepe eli kotoisasti juusto ja pippuri -pasta saa lisämakua poltetusta sitruunaöljystä. Myös vegaanisia tuorepastoja on saatavilla. Ravintolan sisustus koostuu hauskasta kokoelmasta eriparisia kierrätyshuonekaluja ja sekalaista tilpehööriä diskopallosta tuparilahjaksi saatuun täytettyyn maskottihanheen. Aukioloajatkin ovat iltaisin joustavat, eli viikonloppuisin varsinkin intiimiin yläkertaan kelpaa jäädä istumaan viinin tai oluen ja lautapelien ääreen.
Eerikinkatu 44

Bistro Bardot

Bistro Bardot on suoraa jatkoa Hans Välimäen ja Arto Rastaan espanjalaisvaikutteiselle Penélopelle. Tällä kertaa ruokalistaa hallitsevat perinteiset ja konstailemattomat ranskalaiset klassikot hauki-kvenelleistä, gratinoituihin etanoihin ja hummeri-äyriäiskeitosta mustaan boudin noir -makkaraan, mutta välillä lainataan naapurimaista sydänsimpukka-spagettia, burrataa tai grillattua mustekalaa. Bistro-brasserie -henkeen ripauksen luksusta tuovat osterit ja vohveleiden kanssa tarjoiltavat kaviaarit ja mädit. Ja kyllä listalta hanhenmaksamoussea paahdetulla briossillakin löytyy. Viinilistakaan ei rajoitu pelkästään ranskalaisiin viineihin, vaikka samppanja-valikoima bistrolle poikkeuksellisen laaja onkin.
Kluuvikatu 1

Shot from above, a selection of noodles, salads and other asian dishes are arranged on top of a white marble surface.
Show in landscape format
Off

Loi Loi Rooftop

Näköalaravintoloita on Helsingissä perinteisesti ollut vähän kaupungin matalasta profiilista johtuen, mutta Loi Loi Rooftop paikkaa tilannetta Konepajan suunnalla. Vaikka upealla pohjoiseen avautuvalla lasiseinällä varustettu ravintola sijaitsee ”vain” kuudennessa kerroksessa, on näköala Pasilan suuntaan jopa hämmentävän suurkaupunkimainen. Ruoka on Melbourne-tyyliin imenyt vaikutteita ympäri Kaakkois-Aasiaa, keittiöstä löytyy sekä taitoa että hyvää fiilistä ja myös ramen-nuudelit tehdään itse. Juomapuolella erikoismaininnan ansaitsee Loi Loi:n keskeltä löytyvä Suomen pienin nanotislaamo, jossa valmistuu gin ravintolan omiin gintoniceihin ja erinomaisiin longdrinkeihin.
Konepajankuja 5, 6. krs

The Saigonese

Kaikki vietnamilaisen keittiön tunnetuinta ruokalajia nauttineet tietävät, että ph-keiton sielu on sen naudanluista haudutettu mausteinen liemi. Kahden serkuksen intiimin ja tunnelmallisen pienen kahvila-ravintolan phở on etelä-vietnamilaisittain tehty ja sen liemi niin täydellistä, että se on pakko ryystää viimeiseen pisaraan asti. Tarjolla on myös kesärullia ja bao steam buneja sekä päivittäin vaihtuva lounasannos, ja kaiken saa myös vegaanisena. The Saigonesen kasvisten, juuresten, hedelmien ja mausteiden kanssa keitetty vegaaninen phở-liemi on äärimmäisen maukas umami-pommi, joka tarjoillaan erilaisten soijasuikaleiden, tofun ja sienten kanssa. Erityismaininta sitruunaruoholla ja valkosipulilla maustetulle koukuttavalle chiliöljylle ja ystävälliselle palvelulle.
Lapinlahdenkatu 21

Big Bowl Noodle

Tuoreena lautaselle käsintehdyt Lanzhou-tyyliset nuudelit sekä loistavat liemet ja kastikkeet vievät Big Bowlin suoraan Helsingin nuudeliravintoloiden kärkikolmikkoon. Kokin suositusta kolmitahoisista, pitkistä nuudeleista ja ramenkeitosta kannattaa kuunnella, mutta myös seesamiöljyllä pehmitetty chili-maapähkinä-jauheliha-annos on parhautta. Palvelusta ja annoksista paistaa aito välittäminen ruuan laadusta – oikeaa liemireseptiä on hiottu kuukausia ja asiakkaiden palautteita kuunnellaan herkällä korvalla.
Malminrinne 2-4

Noodle Master

Helsinki on saanut tänä vuonna jopa kaksi erinomaista uutta nuudeliravintolaa, jotka tekevät nuudelit käsin tuoreena asiakkaan silmien edessä ja yksi vuoden kuumimpia mielipiteenjakajia onkin ollut kumpi tulokkaista on parempi. Noodle Masterin bravuuriksi ovat nousseet chiliöljyssä uitetut sichuanilaiset dandan-nuudelit, mutta valikoimiin kuuluu klassikoista myös kevätsipulilla höystettyjä nuudeleita Shanghain tyyliin pekingiläisiä nuudeleita soijapaputahnalla ja lanzhou-nuudelikeittoa. Eikä kannata unohtaa myöskään rapeaksi paistettuja dumplingeja ja wontoneja, tai naudanvatsaa chilikastikeessa.
Arkadiankatu 19C

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Koronavuodesta huolimatta Helsinkiin aukesi vuonna 2020 paljon erinomaisia ja mielenkiintoisia uusia ravintoloita tyylikkäästä fine diningista mutkattomaan katuruokaan ja rennoista bistroista tunnelmallisiin viinibaareihin. Timo Santala valitsi kokoelman paikkoja, joissa kannattaa ehdottomasti käydä syömässä.