Helsingin parhaat kiinalaiset ravintolat

Delicious dish at Restaurant Mei Lin
Lead text
Kiinalaisissa ravintoloissa pitää todella tietää minne mennä saadakseen aitoa ja autenttista ruokaa, ja parhaat paikat ovatkin erikoistuneet alueellisiin ruokiin eri puolilta Kiinaa. Välillä parhaat annokset löytyvät kiinalaisille asiakkaille tarkoitetulta erilliseltä listalta ja erikoisannoksia varta vasten kysyvä harvoin pettyy. Kiinalaisen ruuan parhaimmistoa etsivien helpotukseksi ravintola-asiantuntijamme Timo Santala vinkkaa mistä saa esimerkiksi kaupungin parasta sichuanilaista ja hunanilaista tai dumplingseja ja lanzhou-nuudeleita.

Suuta kihelmöivästä ja turruttavasta pippuristaan ja erityisen tulisista ruuistaan tunnettua luoteis-kiinalaista sichuanilaista ruokaa saa Helsingissä parhaiten Mei Linistä, Brokadista, Chengdusta. Kulosaaren Chengdu tunnetaan Kiinan suurlähetystöä lähimpänä ravintolana, jossa kannattaa pyytää erillinen kiinalainen lista. Chengdun bravuureihin kuuluvat Kiinassa arvostettu taskurapu, jota saa sichuanilaiseen tyyliin tulisena chilien höystämänä annoksena, sekä tulinen munakoisokalapaistos ja teelehdillä nahkoineen savustetut ankanliha ja kana. Mei Linissä ja Brokadissa saa sammakkoa ja possunsuoltakin chilillä, mutta naudanliha ja munakoiso sichuanilaisittain ovat suositeltavia annoksia. Mei Linissä on tarjolla myös muutama Chongqingin alueen annos ja yksi Brokadin erikoisuuksista on pinnalta rapsakka hunaja-ankka. Kaikki kolme ravintolaa ovat myös hyviä paikkoja kiinalaisen hot potin nauttimiseen.

Take away -paikkana tunnettu Tiny Food (vain neljä asiakaspaikkaa) taas on erikoistunut Kiinan sisäosista kumpuavaan hunanilaiseen keittiöön eli savustamisen, pikkelöinnin, fermentoinnin ja chilien ystävät löytävät kiinankieliseltä ruokalistalta paljon maisteltavaa. Rohkeimmat tilaavat listalta sisäelinruokia, siankorvia, höyrytetyn kalanpään tai ankankaulaa, mutta myös tulinen levytofu tai karamellisoitunut possunkylki ovat varmoja valintoja.

Jos taas etsit juhlavaa ympäristöä kiinalaiselle illalliselle, on Neoviuksen suunnittelemassa näyttävässä jugend-rakennuksessa sijaitseva Zhèn erinomainen vaihtoehto. Ilmavan ravintolatilan sisustus marmoripylväineen ja pyöreine baaritiskeineen on mieltä ylentävä hienommassakin seurassa.

Perinteisempiä monipuolisesti Kiinan eri alueilta peräisin olevia ruokia tarjoavia ravintoloita ovat Suomen vanhin kiinalainen ravintola China, sekä Peking ja Dong Bei Hu. Kantonilaiseen keittiöön keskittyvässä Chinassa suosituksen ansaitsee paahdettu ankka, kun taas Dong Bei Hu on nimensä mukaisesti erikoistunut Koillis-Kiinan Dongbein alueen ruokiin.

Maininnan arvoisia ovat myös ravintola Zhen Haon hongkongilaiset dim sumit, Singaporen kehuttu chilikana, Itäkeskuksen työmaaruokalaa muistuttavan Ben’s Wayn wuhanilaisen kokin reilun kokoiset mapo tofu-annokset ja uiguuri-vähemmistön ruokakulttuuria edustava Taste of Uyghurin laghmen-nuudelit ja gösh nan -lihapiirakka.

Nuudelien rakastajia hemmotellaan erityisesti Big Bowl Noodlessa ja Noodle Masterissa, joiden tuoreet käsinvenytetyt nuudelit ovat kaupungin ehdotonta huippua. Big Bowl on erikoistunut Lanzhou-tyylisiin nuudeleihin, jotka saa itse valita haluamassaan paksuudessa ja muodossa. Kolmionmuotoiset nuudelit seesamikastikkeella ja jauhelihalla tai maapähkinöillä ja kanalla ovat suosikkini ja talon oma chilitahna on addiktoivaa. Noodle Master taas on tunnettu erityisesti sichuanilaisista dandan-nuudeleista, vaikka myös pekingiläisiä nuudeleita soijapaputahnalla, nuudeleita Shangai-tyyliin kevätsipulilla ja lanzhou-nuudelikeittoa on tarjolla.

Hieman erilaisella annoksen hinnoitteluun painon mukaan perustuvalla pikaruokakonseptilla ratsastava Mala Master antaa asiakkaan itse valita avotiskin runsaasta valikoimasta haluamansa määrän eri raaka-aineita ja toivomansa liemen, jonka pohjalta kokki valmistaa nuudelikeiton. 

Jos taas dumplingsit tai wontonit ovat makuusi, niin Mei Linin lisäksi kannattaa kokeilla Hill’s Dumplingsia tai Beijing8:a. Siinä missä Beijing8 on enemmän pikaruokahenkinen, Hill’s Dumplingsin värikkäät ja herkulliset fuusio-dumplingsit ja wontonit sekä moderni ilmapiiri yhdistettynä luovaan cocktail-listaan ja valikoimaan eurooppalaisia laatuviinejä kutsuvat pidempäänkin illanviettoon.

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kiinalaisissa ravintoloissa pitää todella tietää minne mennä saadakseen aitoa ja autenttista ruokaa, ja parhaat paikat ovatkin erikoistuneet alueellisiin ruokiin eri puolilta Kiinaa.