Foodien ruokakierros: Kauppahallit, torit ja herkkupuodit

A view from above inside Hietalahti's Market Hall. Below customers sit on high stools, eating at the bar of a Ramen restaurant, whilst other customers sit in an open seating area directly above the restaurant itself.
Lead text
Onko parempaa tapaa aloittaa päivä vieraassa kaupungissa kuin kävellä torilta toiselle?

Kävelessä saat liikuntaa ja happea, pääset bongaamaan ihmisiä ja voit tutustua eri kaupunginosiin. Samalla voit ihailla juuri pestyjä vihannes- ja salaattirivejä, jääpedeillä makaavia, vastapyydettyjä kaloja sekä juureksia, kuten lanttua, porkkanaa, naurista ja palsternakkaa. Juureksia pidetään nyt maailmalla trendiruokana, mutta meillä ne ovat tavallista kotiruokaa. Suomalaislapset syövät usein välipalaksi pilkottuja ja viipaloituja raakoja juureksia, kuten lanttua ja naurista. 

Helsingin kauppahallit ja torit ovat rakastettu osa kaupunkilaisten arkea. Monet paikalliset heräävät kukonlaulun aikaan viikonloppunakin ja lähtevät kori kainalossaan torille. Torille mennään hakemaan tuoreita raaka-aineita, etenkin kalaa, mutta melkein yhtä tärkeää on tepastella kojulta toiselle. Välillä pysähdytään juomaan suodatinkahvia pahvimukista. Toreilla näkee paljon toisilleen tuttuja kahviporukoita, usein vanhempia miehiä. Tämä on meidän vastineemme italialaiselle espressobaarille! 

Ruokatoimittaja Hanna Jensen suunnitteli kulinaristille päiväohjelman, joka kiertää kaupungin tärkeimmät torit ja hallit. 

Inside the Old Market Hall, a spacious area with large windows covering the far wall holds a cafe where some people are sitting while others are browsing what's on offer. Behind the counter stands a tall block of shelves as wide as the counter, that holds a variety of products, including baked goods. Two blackboards hang in front of the shelves listing the menu.
Show in landscape format
Off

Aamun aloitus: Hakaniemen tori ja Hakaniemen halli

Aloita ruoan ystävän ulkoilmakierros mukulakiviseltä Hakaniemen torilta. Juo aamukahvi ja syö aamupuuro Kahvisiskojen kojulla, nauti torille paistavasta aamuauringosta ja katsele samalla ohikulkevia työmatkalaisia. Hakaniemen torilla ei ole tavatonta, että vastaan tulee minikokoinen lemmikkipossu, jota omistaja taluttaa valjailla.

Parasta Hakaniemen torilla ovat edulliset vihannekset, hyötykasvit ja yrtit. Vieressä on Hakaniemen kauppahalli, josta helsinkiläiset käyvät hakemassa tuoretta kalaa, laadukasta lihaa (Reinin liha on jo legendaarinen), kaupungin ehkä parasta fetaa (Maustekeitaasta löydät kaiken kurkumasta fetaan ja säilöttyihin sitruunoihin) ja herkullisia juustoja (Lentävä lehmä -juustokaupan edessä on lähes aina jono).

Hakaniemen halli on saneerauksessa ja vieressä palvelee Lasipalviljonki. Käyskentely hallissa on sukeltamista paikallisten arkiaamuun: paikalla ovat aikaisin aamulla ne, jotka haluavat vältellä ruuhkaa. He eivät välttämättä käyskentele kojulta toiseen vaan ostavat ruokaa. 

Onkin aina kiinnostavaa seurata, mitä vanhempi polvi hallista hakee. He ovat todellisia foodieita, jotka kelpuuttavat vain tuoretta ja parasta. He ostavat myös kauden ruokia.

Shot from above, a pair of hands gently hold a strawberry above pile of strawberries that fills the frame.
Show in landscape format
Off

Lounasaika: Kauppatori ja Vanha kauppahalli

Hakaniemessä voi vierähtää parikin tuntia. Sieltä kävelet rauhallisesti 15–20 minuutissa tai raitiovaunulla numero 7 kohti keskustaa, missä kohteesi on Kauppatori. Raitiovaunu lähtee kohti keskustaa aivan Hakaniemen torin kupeesta.

Nyt tunnelma vaihtuu vielä merellisemmäksi, ja kesäisin on varottava röyhkeitä lokkeja, jotka haluavat ruokasi. 

Kauppatorilla käyvät myöhäisellä aamiaisella ja lounaalla myös keskustan toimistojen työntekijät puvuissaan ja jakkupuvuissaan. Sulloudumme vierekkäin telttoihin ja niiden vierustoille ja valitsemme joko kulhollisen kermaista lohikeittoa tai paistettuja muikkuja. 

Finnish

Parasta Kauppatorilla ovat kuitenkin kesällä marjat ja vihannekset.  

Kauppatorilla löydät myös kojuja, joissa myydään suomalaisia matkamuistoja. Käy tuoksuttamassa koivusta ja visakoivusta valmistettuja aterimia. Myyjä saattaa kertoa sinulle, että kuksaa ei saa pestä pesuaineella, sillä pesuaine pesee pois hyvän onnen…

Lounas kannattaa syödä viereisessä, Vanhassa kauppahallissa. Siellä ei kannata vastustella kylmäsavustettua lohta ja kalaleipiä, jotka kauppiaat ovat asettaneet houkuttelevasti riviin. Kokeile esimerkiksi rosépippurilla maustettua, ohueksi leikattua lohta ruisleivällä.

Täältä haemme myös herkkueväät mukaan Suomenlinnaan, sillä lautta lähtee vierestä, Kauppatorin kupeesta. Kysy kauppiailta retkieväsehdotuksia. Usein mukaan lähtee patonki, hummusta, graavilohta, hedelmiä, palanen hyvää juustoa ja tummaa suklaata.

Vanhasta kauppahallista löydät amerikkalaisen ja espanjalaisen kaupan, Lähi-Idän herkkuja, suomalaista leipää ja leivonnaisia, tietysti kalaa ja lihaa mutta myös vegeherkkuja. Hallissa on jopa pikkuruinen Alko.

Standing behind a market stall full of fruit and vegetables stands two shop keepers, and older woman on the left and a younger woman on the right, smiling at the camera. Behind them are shelves filled with products in glass jars and bottles.
Show in landscape format
Off

Iltapäivä: Töölöntori

Foodien ulkoilmaretki jatkuu raitiovaunulla. Nappaa Kauppatorin viereiseltä pysäkiltä Kauppatori raitiovaunu numero 2 ja jatka sillä noin 15–20 minuutin matka pysäkille Töölöntori. Jos olet liikkeellä polkupyörällä tai kävellen, pääset kulkemaan muutaman kilometrin matkan kaupungin läpi. Reitti on kaunis.

Töölöntorilla olet saapunut pienelle kaupunginosatorille, jossa lähellä asuvat piipahtavat pikkuostoksillaan. Täältä löydät vihanneksia, kalaa ja kukkia, ja saat nautittua kolmannet, ellei neljännet kupit kahvia – juovathan suomalaisetkin kahvia 4–5 kuppia päivässä.

Töölöntorilla istuu aina vanhempia herroja turisemassa. Kokeile täällä suomalaista erikoisuutta, possumunkkia. Se on possun muotoon leivottu makea pulla, joka on lopuksi kieritetty sokerissa.

A view from above, one man is standing behind a counter full of different raw and cooked meats waiting for customers, while the other two are cleaning and preparing more products.
Show in landscape format
Off

Alkuilta: Hietalahden kauppahalli

Jatkamme vielä Hietalahden kauppahalliin, jossa käymme syömässä etenkin etnisiä herkkuja, kuten kimchiä, ramenia ja meksikolaisia pikkuruokia. 

Hietalahden kauppahallissa järjestetään lauantaisin klo 17–22 lapsiystävällisiä Hietsun lauantai -iltoja. Voit kävellä hallissa, kuunnella musiikkia, ostaa pikkuannoksia edullisesti ja istua syömään niitä mihin tahansa. Tunnelma on rauhallinen, ei riehakas, ja voit hyvin saapua paikalle vaikka yksin. Suomessa viinilasin kanssa ei voi kuljeskella, mutta ei ehkä ole tarvettakaan, jos parkkeeraat johonkin hallin kahvila-ravintoloista ja nautit lasillisen paikan päällä.

Finnish

Villiruokakurssit ja –patikointi on mahtava tapa tutustua Helsinkiä ympäröivään kauniiseen luontoon ja syödä luonnon helmassa. Alle tunnissa pääset kansallispuistoon Nuuksioon, missä pääset täydelliseen rauhaan ja näet luonnon uusin, villiruokailijan silmin.

Muista myös nämä herkkukaupat:

Jos haluat myös vierailla helsinkiläisissä ruuan ystävien ruokakaupoissa, käy ainakin näissä kolmessa.

1.    Ruohonjuuri
Luomuun ja lähiruokaan erikoistunut ekokauppa.
Salomonkatu 5 (Kamppi), Itis, Citycenter ja Sörnäisten rantatie 5 (Hakaniemi)
ruohonjuuri.fi

2.    Stockmann Herkku
Stockmann on Helsingin keskipiste, ja Herkku on ehkä kaupungin parhaiten varusteltu ruokakauppa.
Helsingin Keskusta, Aleksanterinkatu 52 ja Stockmann Itis, Itäkatu 5.
stockmann.com

3.    Anton & Anton
Laadukas pieni ruokakauppa. Anton&Antonista voi ostaa myös käteviä arkiruokakasseja, joissa on ainekset ja reseptit kolmen päivän kotiruokiin.
Museokatu 19 (Töölö; avautuu remontoituna syksyllä 2019)  ja Kapteeninkatu 26 (Ullanlinna)
antonanton.fi

Vinkki: Kokeile villiruokaa! 

Villiruokakurssit ja –patikointi on mahtava tapa tutustua Helsinkiä ympäröivään kauniiseen luontoon ja syödä luonnon helmassa. Alle tunnissa pääset kansallispuistoon Nuuksioon, missä pääset täydelliseen rauhaan ja näet luonnon uusin, villiruokailijan silmin. 

Jos haluat lähteä metsään villiruokaan erikoistuneen huippukokin seurassa, ota yhteyttä kokki Sami Tallbergiin.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin kauppahallit ja torit ovat rakastettu osa kaupunkilaisten arkea. Ruokatoimittaja Hanna Jensen suunnitteli kulinaristin ruokaretken.