9 uutta ravintolaa Helsingissä

Restaurant Espa is designed by Hanni Koroma
Lead text
Helsinkiin on syksyn aikana auennut lukuisia uusia ravintoloita vegaanisesta villiruokaravintolasta ranskalaishenkiseen brasseriehin ja korealaisesta bbq-paikasta lounaisvietnamilaiseen. Paikallinen ravintola-asiantuntija Timo Santala esittelee uutuudet.

Espa 

Helsingin paraatipaikalle Kauppatorin laidalle auenneen ravintola Espan takana oleva dream team Helena Puolakka, Eero Vottonen, Jyrki Sukula ja Saku Tuominen listasivat ravintolaa suunnitellessaan kaikki suosikkiruokalajinsa, joita itse laittavat vierailleen ja se näkyy. Espan menu on monipuolinen kokonaisuus keskenään hyvin erilaisia, ympäri maailmaa vaikutteita keränneitä, mutta samalla konstailemattomalla ja paikallisia pientuottajia ja laaturaaka-aineita kunnioittavalla filosofialla valmistettuja ruokia tacoista sashimi-loheen ja skagen-buneista hirvipataan. Viini- ja olutlistat ovat yhtä monipuolisia, joten sieltäkin mieleisensä löytävät niin klassisten italialaisten punkkujen, kuin natural-viinien ja IPA-oluidenkin ystävät. Ja mikä parasta, viinejä saa myös neljänneslitran ja puolen litran karahveissa, jos ei halua juoda koko pullollista. Sisustusarkkitehti Hanni Koroman skandinaavisen pelkistetysti vaalealla puulla sisustama tila paanuseinineen on ilmava, valoisa ja klassisen viihtyisä.
Pohjoisesplanadi 17

Alexanderplats

Maxillin ja 90-luvun klassikkoravintola Safkan takaa tutut Alexander Gullichen ja Sampo Kantele ovat luoneet Eteläesplanadille klassisen ranskalaishenkisen brasserien, joka ei juokse ruokatrendien perässä. Ruokalista on täynnä eurooppalaisia ja pohjoismaisia klassikko-annoksia: Haukikvenellejä rapukastikkeella, grillattuja silakoita, peura-wallenbergiä, kaalikääryleitä karitsanlihalla, graavisiikaa ja kansamaksapateeta haudutetun päärynän kanssa. Viinilista keskittyy klassisiin keski- ja etelä-eurooppalaisiin viineihin ja laajan olutvalikoiman lisäksi ravintolakoulu Perhon panimosta tulee pieniä erikoiseriä. Sisustus art deco -julisteineen ja pohjoismaisine klassikkohuonekaluineen on yksinkertaisen tyylikäs, mutta tunnelma brasserielle ominaiseen tapaan rento.
Eteläesplanadi 22 

VILLD 

Vegaaniseen villiruokaan ja erilaisiin säilöntätekniikoihin hurahtanut itseoppinut kokki Ossi Paloneva on kaikkien nousevien ruokatrendien aallonharjalla. Helsinginkadulle avautunut Villd ammentaa suomalaisesta ruokaperinteestä ja raaka-aineista, mutta itse kerätyt marjat, sienet, villikasvit, -yrtit ja -kukat muuntuvat Palonevan käsittelyssä kuivattamalla, savustamalla etikkäsäilömällä ja fermentoimalla aivan uudenlaisiksi mauiksi. Lautaselle saattaa päätyä vaikka kuusta, jäkälää, kallioimarretta, lupiinia tai pakuria, ja lopputuloksena on herkullisia ja mielenkiintoisia annoksia, joita voi nauttia niin viiden ruokalajin maistelumenuna tai yksittäisinä annoksina.
Helsinginkatu 21

Old Boy BBQ

Ragun ja Shelterin ravintoloitsijat Antti Asujamaa ja Lennart Sukapää sekä keittiöpäällikkö Hanne Honkanen ovat inspiroituneet ja innostuneet korealaisesta ruuasta paikan päällä ja yhdessä Jan-Martin Rossin kanssa luoneet Helsinkiin varsin autenttisen korealaisen barbeque-ravintolan. Grillatut lihat, kalat tai kasvikset saapuvat pöytään pienessä keraamisessa hiiligrillissä, josta ne kääritään salaatinlehtien sisään. Mukaan tulee seitsemän pikkukippoa, joista löytyy niin kimchi-hollandaisea, kuin bbq-päärynää ja pikkelöityä karhunlaukkaa. Vain korealainen mamma leikkaamassa lihaa saksilla jää puuttumaan, mutta kimchit keittiössä tehdään itse. Myös muita korealaisia klassikoita merenelävien kanssa valmistetuista korealaisista pannukakuista aina päärynän kanssa tarjoiltuun tartariin löytyy listalta. Juomaksi saa niin korealaista tiukkaa sojua, kuin makgeolli-riisiviiniä. Ja tietysti myös sopivia viinejä, sakeja ja kotimaisia pienpanimo-oluita.
Ludviginkatu 3

Mekong 

Lapinrinteelle Kamppiin auennut hillityn kotoisasti sisustettu lounaisvietnamilaisiin delta-alueen ruokiin erikoistuva ravintola Mekong on usein täynnä pelkkiä vietnamilaisia asiakkaita ja maut ovat autenttisia. Hanoin seudulta tulevan phở-keiton sijaan paikallinen lohturuoka on Hủ tiếu, johon tulee riisinuudelien kanssa mm. possun sydäntä ja maksaa sekä katkarapua ja viiriäisenmuna. Vietnamilaiseen tyyliin tuoreita yrttejä käytetään paljon ja kaikki paikalliset erikoisuudet saa myös vegaaniversioina juuriselleristä ja lantusta keitetyllä liemellä. Jälkiruuaksi saa kookosjäätelöä mangon ja paahdettujen maapähkinöiden kanssa tai itse tehtyjä tapiokakookoskeksejä.
Lapinrinne 2E

East Market 

Triplaan avattu East Market yhdistelee kauko-idän eri ruokakulttuureita – samasta keittiöstä nousee kaikkea dum sum -nyyteistä ja ramenkeitoista, paistettuun kanaan, wokkeihin ja bowleihin. Ravintolan erikoisuus on korealainen barbeque, jossa asiakkaat pääsevät itse grillaamaan bulgogi-marinoitua naudanlihaa, possunkylkeä ja kasviksia. Viinien lisäksi löytyy japanilaisia oluita ja viskiä sekä cocktaileja, ja kauppakeskuksen hälinäkin jää takaosan ikkunapöydissä taakse.
Mall of Tripla, 3. kerros, Firdonkatu 2A

Tokumaru 

Virosta Helsinkiin rantautunut japanilaisiin ruokiin erikoistunut Tokumaru on Sapporosta kotoisin olevan ketjun omistajan Daigo Takagin viides ravintola. Triplasta kodin löytänyt ravintola tarjoilee gyoza-nyyttejä kana-kasvis- ja katkarapu-pinaattitäytteillä sekä ramenkeittoja, joista erityisesti vegaaniset shiro- ja tantan-versiot siitake- ja shimeji-sienillä ovat keränneet kiitosta. Muut ramenit ovat saatavilla joko soija-, miso- tai sinisimpukkapohjaisella liemellä.
Mall of Tripla, 1. kerros, Firdonkatu 2B

Lopez y Lopez 

Meksikolaisen katuruoan pioneeri Manu Torchio on avannut Teurastamolle autenttisen meksikolaisen taquerian, eli taco-paikan. Tarjolla on klassikoita tacos al pastorista ja carnitaksista baja fish tacoihin, kaikki tuoreiden maissitortillojen kanssa tarjoiltuna. Vegaaneille on kukkakaalikookostacoja ja talon salsoissa on potkua. Sisustus on hyvin yksinkertainen, jopa karu, mutta tacojen vuoksihan tänne tullaan.
Teurastamo, Työpajankatu 2

Capo33 

Viipurinkadulle Alppilaan auennut piskuinen takeaway-ravintola Capo33 on erikoistunut egyptiläiseen pikaruokaan. Paikan erikoisannos on fattah, joka sisältää shawarma-lammasta tai -kanaa, tahinikastiketta, baba ganoush, hummusta kardemummalla ja inkirväärillä maustetun sahramiriisin kanssa. Minikokoisessa pikaruokalassa on tilaa vain kuudelle asiakkaalle, joten annoksen ottaminen mukaan on suositeltavaa.
Viipurinkatu 7 c 5

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinkiin on syksyn aikana auennut lukuisia uusia ravintoloita vegaanisesta villiruokaravintolasta ranskalaishenkiseen brasseriehin ja korealaisesta bbq-paikasta lounaisvietnamilaiseen. Paikallinen ravintola-asiantuntija Timo Santala esittelee uutuudet.