Kesäisen Helsingin maut

Mattolaituri Kaivopuiston rannassa
Lead text
Lämmin sää ei ole ainut, mitä helsinkiläiset kesältä odottavat: sesongin ruoka, lippakioskit ja erilaiset sesongin ajaksi avautuvat paikalliset palvelut ravitsevat niin mieltä kuin kehoa.

Suomalaisilla on erityisen lämmin suhde kausiruokaan ja tuoreisiin tuotteisiin - joten ei ole ihme, että kesän kulkua voi seurata myös raaka-aineiden mukaan. Ensin odotetaan raparperia, sitten tuoreita vihanneksia ja marjoja ja lopuksi lämpimien kuukausien viimeisiä iltoja juhlistetaan rapujen kera - ennen syksyyn ja sienikauteen sukeltamista.

Jos haluat kokea Helsingin kesän maut kaikessa upeudessaan, tästä jutusta saat monta hyvää vinkkiä. 

Ihan aluksi voisimme mainita luontoäidin lempilapsen, suomalaisen mansikan, jolle muut marjat eivät vain voi vetää vertoja. Näitä löydät tuoreina jokaisesta ruokakaupasta ja jokaiselta torilta. Jos haluat maistaa mansikkaa leivonnaisissa, kannattaa suunnata esimerkiksi Kanniston Leipomoon tai Hakaniemen kauppahalliin, joista löydät kaikenlaisia leivonnaisia, viinereitä, pullia ja muita herkkuja, joita mansikat sulostuttavat.

Kun kesässä on päästy pidemmälle, tuoreiden marjojen ja hedelmien määrä kaupoissa ja kahviloissa vain lisääntyy. Way Bakery taitaa sesongin raaka-aineiden hyödyntämisen, ja yhdistää niitä viikottain vaihtuvaan leivonnaislistaansa upeasti. Keskikesällä kannattaakin tarkistaa heidän valikoimansa, josta saattaa löytyä mustaviinimarjoilla, punaviinimarjoilla, karviaisilla, mustikoilla, vadelmilla ja kirsikoilla ryyditettyjä herkkuja.

Jos olet saanut makeasta jo kylliksesi, voi olla aika siirtyä suolaisten makujen pariin. Uudet perunat ovat asia, joita Suomessa joka vuosi odotetaan ja joita on helposti saatavilla läpi kesän. Myös ravintolat hyödyntävät uusien perunoiden makuja annoksissaan luovi tavoin. Story tuo aina silloin tällöin valikoimaansa erikoistäytteisiä hapanjuuripizzoja, ja kesäisin täytteenä saattavat olla juuri uudet perunat. Hiilareita hiilareiden päälle - siinä on asia, jota on syytä kannattaa!

Hemmotteluhetkiin sopivia ravintoloita ovat esimerkiksi  Grön, Ego, Bona Fide, Cheri ja Nokka. Niistä kaikista löydät tuoreista tuoremmmista raaka-aineista valmistettuja annoksia. Kaalit, herneet, porkkanat, kukkakaalit, salaatit, nokkoset, kantarellit ja herkkusienet ovat aineita joita itsekin löydät ruokakaupoista mutta näiden ravintoloiden valmistamat annokset aivan varmasti hellivät makuhermojasi ja saavat sinut haluamaan lisää.

Myöhäiskesällä sienet ja meren antimet nousevat keskiöön. Ahventa, kuhaa, kampelaa, haukea voi usein maistella läpi kesän mutta loppukesästä mukaan saapuvat myös ravut, ja usein pohjolan kesälle sanotaankin "Näkemiin" syksyisissä rapujuhlissa. Kalaruokiin ja rapujuhliin erikoistuneita ravintoloita ovat esimerkiksi Meripaviljonki, NJK ja Merimakasiini.

Kun yllä mainitut ravintolat ja kahvilat hyödyntävät kesän makuja vaihtuvissa menuissaan, on hyvä muistaa että Helsingistä löytyy lukuisia paikkoja jotka avaavat ovensa vain ja ainoastaan kesäkaudeksi - ja antavat odottaa itseään loppuvuoden. Näihin kesäkeittiöihin onkin oleellista suunnata herkuttelemaan juuri silloin kun ne ovat auki!

Ensinnäkin kaikkien pitäisi suunnata lettujen ääreen Kauppatorille. Cafe Crepes toimii ainoastaan kesäisin ja kerää aina pitkät jonot makeiden ja suolaisten, ranskalaisia crepejä muistuttavien lettujensa ääreen. Letut valmistetaan silmiesi edessä, voita ja herkullisuutta säästelemättä. 

Lettujen äärestä voit helposti suunnata Esplanadin puiston ihastuttaville pikkukioskeille, jotka toimivat kesäisin kahviloina. Löydät niistä kahvia, virvokkeita, naposteltavaa - ja tietenkin jäätelöä.

Jäätelöstä puheen ollen.. Makuja on paljon mutta jos tykkäät pehmiksestä niin suuntaa Kahvila Kompassiin, jonka löydät  Kaivopuiston läheisyydestä. Mielestäni heidän pehmiksensä on ylivertaista - en tiedä johtuuko se kermaisuudesta, vohvelista vai annoksen jättmäisestä koosta. Kannattaa myös kokeilla heidän lihapiirakoitaan tai mikä jottei myös makeita piiraita, jotka saa myös jäätelöllä höystettynä.

Seuraavaksi kannattaakin suunnata Mattolaiturille, joka pystyttää teranssinsa kesäksi ja tarjoaa mahtavien drinkkien lisäksi myös upeat merinäkymät.

Ja nyt kun olet alkuun päässyt niin miksi jättää matkaa kesken? Helsingin lukuisat lippakioskit tarjoavat mitä moninaisempia herkkuja. Liisanpuistikosta läheltä Tervasaarta löydät tänä kesänä BB Grillin pyörittämän kioskin upeinen antimineen - kannattaa toki testata minkä tahansa lippiksen anti. 

Sitten vielä kerta kiellon päälle: jos törmäät Ape Gelaton kirkkaan oransseihin mopoautoihin, kannattaa pysähtyä. Heidän jäätelönsä tulee lahtelaisen Mamma Marian jäätelötehtaasta, ja kokeilemisen arvoisia ovat mitkä tahansa vegaaniset tai maitoiset maut mutta erityisesti kannattaa pysähtyä affogaton ääreen. Espresson ja vaniljajäätelön yhdistelmä on taivaallinen.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kesä kantaa mukanaan muutosta: kun sesonkin lähestyy, helsinkiläiset innostuvat valtamaan lämpimän kesäkaupungin mitä moninaisimmin tavoin.