Helsingin parhaat japanilaiset ravintolat

Fat Ramen -annos
Lead text
Ramen, udon, yakitori, tataki, tonkotsu, karaage, teriyaki, gyoza, wagyu ja tietenkin sushi ja sashimi. Helsingin japanilaisista ravintoloista löytyy monipuolista valikoimaa izakaya-tyylisistä rennoista baariannoksista aina pitkiin omakase-illallisiin juomien kanssa. Ravintola-asiantuntija Timo Santala kertoo MyHelsingille minne Helsingissä kannattaa mennä syömään japanilaista ruokaa.

Pitkän kaavan omakase-illallisia, joissa kokki valmistaa kaikki tarjoiltavat ruokalajit suoraan asiakkaiden silmien alla on tarjolla useissa Helsingin japanilaisissa ravintoloissa. Laajasti kehuttu Latitude 25:n 16 ruokalajin omakase sisältää laadukkaita ja harvinaisia raaka-aineita kuten unia eli merisiilin mätiä ja tonnikalan suussa sulavan rasvaisia toro-vatsapaloja. Erikseen varaamalla täyden omakase-illallisen saa myös Murasakista ja Fuji Biyorista sekä Kamomesta, jonka 15-ruokalajin illallinen tosin kulkee nimellä chef’s table.

Perinteisempää illallista löytyy Suomen vanhimpiin japanilaisiin kuuluvista Kotosta, artistien ja taiteilijoiden suosimasta Kabukista sekä Fuji Biyorista, joiden kaikkien sisustukset ovat skandi-japanilaiseen tyyliin minimalistisen hillittyjä puupanelointeineen ja pelkistettyine ruokailutiloineen, vaikka Kabukissa japanilaiset Studio Ghiblin leffajulisteet piristävätkin kokonaisuutta. Kaikkien ruokalistoilla on kattavasti japanilaisia klassikoita sushista ja sashimista tonkatsuun ja kara-ageen sekä tempurasta tatakiin. Kotosta saa myös sukiyaki ja shabu-shabu hot-potteja, kun taas Kabukin hengästyttävän ruokalistalta löytyy myös esimerkiksi udon ja soba -nuudeleita. Fuji Biyorin erikoisuus taas ovat asiakkaan edessä grillattavat luonnonelementtien mukaan nimetyt teppanyaki-setit.

Astetta modernimpaa tunnelmaa on tarjolla minimalistikauppa Mujin ravintola-kahvilassa, jossa on iltaisin saatavilla esimerkiksi Hassun-menu eli sesongin mukainen alkupalalajitelma. Myös tuoreeseen sushiin ja sashimiin erikoistunut Sushibar+Wine trendikkäine interiööreineen ja eurooppalaisia pientuottajia vilisevine viinilistoineen edustaa modernia eurooppalaisempaa illalliskokemusta.

Hyvä illallisvaihtoehto on myös pienellä tiskillä asiakkaiden edessä yhden miehen showna ruuat valmistava Saki Tatsunorin Murasaki, joka tunnetaan huolella valmistetuista izakaya-baariannoksista ja japanilaisista kotiruokaklassikoista. Myös Kamomessa tarjolla on izakaya-tunnelmaa erittäin monipuolisella ruokalistalla, josta on saatavilla erikseen suunnitellut 5 ja 10 ruokalajin menut. Kamomen erikoisuuksia ovat esimerkiksi poro-onigiri, matcha-parfait ja 8 eri umeshua sisältävä umeshu-tasting

Rennompaa izakaya-tyyliä hämyistä valoa levittävine paperilyhtyneen ja Tokion baarikaduilta ammentavine japanilaisine pop-kulttuurisisustuksineen edustavat Shinobi, Kokoro ja Sake Bar & Izakaya. Shinobi tarjoaa japanilaista katu- ja baariruokaa, laajan valikoiman japanilaisia sakeja, sojuja, oluita ja viskejä, sekä luovia cocktaileja omasta Ra-yu cocktail-baaristaan. Shinobin izakaya-klassikoihin kuuluvat niin misovoissa paistetut kampasimpukat ja tonnikala-tataki, kuin misokoiso ja hiiligrillillä valmistetut yakitori-vartaat. Kokoro taas on erikoistunut laadukkaaseen sushiin ja kauniiden ja tasapainoisten nigirien lisäksi kannattaa maistaa shake crudoa, jossa lohi-sashimi saa seurakseen sitruksisen tryffeli-ponzu-liemen, rapeaa vermicelliä ja kevätsipulia. 
Sake Bar & Izakaya taas on pieni ja nuorekas baari, jossa kaupungin parhaisiin kuuluva sake-valikoima yhdistyy erittäin rentoon tunnelmaan ja eri puolilta Japania ammentaviin luoviin annoksiin – Päivästä riippuen tarjolla saattaa olla kana-nanbania Miyazakin alueelta, kakuni-possua Kyushusta, grillattua hamachi-kalanpäätä tai sitten vaikka tiramisua miso-tahnalla tai udon-nuudeleita gorgonzolalla ja metsäsienillä.

Japanilaiseen koti- ja katuruokaan kannattaa tutustua myös esimerkiksi herkullisia teishoku-settejä tarjoavassa Saburo Shokudoussa, donburi-kulhoihin erikoistuneessa Mashirossa, monipuolisessa Fuji Biyorissa, deli-tyylisessä pienessä Owanissa tai Hietalahden kauppahallin Tokyo Streetissa. Päivällä myös Murasaki ja Muji tarjoavat lounasta, jossa pääruuan kylkeen saa kokoelman pikkuannoksia.

Helsingin parhaat ramen-nuudelikeitot on vuodesta 2015 lähtien loihtinut Fat Ramen, joka valmistaa itse käsityönä japanilaisia perinteitä kunnioittaen hakata- ja tsukemen-nuudelinsa. Fat Ramenin tonkotsu-ramen on täyteläinen umamipommi, mutta myös vegaaniset kukkakaali-ramen ja jalotofu-ramen ovat keränneet laajalti ylistystä.

Sushin ystävien kannattaa edellä mainittujen lisäksi muistaa myös take away -paikkana tunnettu piskuinen Sushi Wagocoro, jonka sushia kehutaan usein kaupungin parhaaksi.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Ramen, udon, yakitori, tataki, tonkotsu, karaage, teriyaki, gyoza, wagyu ja tietenkin sushi ja sashimi. Helsingin japanilaisista ravintoloista löytyy monipuolista valikoimaa izakaya-tyylisistä rennoista baariannoksista aina pitkiin omakase-illallisiin juomien kanssa.