Turvallisempaa juhlimista Helsingissä

A crowd of people watching performers making giant soap bubble
Lead text
Turvallisen tilan periaatteet sekä menovinkit niille, jotka haluavat testata niitä hyvien bileiden merkeissä.

Bileet, juhlat, illanistujaiset... Jokaisella on oikeus olla vapaasti oma itsensä. Tämä pätee myös silloin, kun haluaa juhlia. Turvallisempi tila voi olla missä tahansa tapahtumassa tai tilanteessa. Se ei ole välttämättä paikka, minne mennä vaan se on tila , joka luodaan yhdessä. 

Turvallisemman tilan periaatteet

Aluksi vähän historiaa: turvallinen tila, eli safe space -käsite rantautui käyttöön alunperin jo 1960-luvulla pohjoisamerikkalaisissa aktivistipiireissä, mutta yleisesti termi on ollut käytössä vasta 2010-luvusta lähtien. Toisin kuin luullaan, näissä tiloissa ei ole tarkoitus sulkea kokonaisia ihmisryhmiä pois, vaan taata marginalisoiduille(=queer/LGBTQ+, vammaiset, ruskeat) ihmisille mahdollisuus kokea julkiset bileet turvallisesti ilman häirintää tai ulossulkemista.

On hauskempaa, kun voi juhlia tietäen, että ihmiset ympärillä ovat sitoutuneet turvallisempaan juhlintaan!

Helsinkiläisen MYÖS-kollektiivin tulkinta turvallisemmista tiloista:

Turvallisempi tila on ympäristö, jossa kaikenlaiset uhkatekijät pyritään minimoimaan. Turvallisempi tila kannustaa avoimuuteen, kunnioitukseen, toisilta oppimiseen sekä jaettuun vastuuseen yhteisestä tilasta, ympäristöstä ja toisistamme. Se on tila, jossa voimme olla vapaasti omia itsejämme ilman ei-toivottua huomiota.

Turvallisempi tila edustaa haavekuvaamme tulevaisuudesta. Se on tila, jossa tarkastelemme kriittisesti valtarakenteita, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Se on tila, joka pyrkii kunnioittamaan ja ymmärtämään keskenään erilaisten ihmisten erityistarpeita.”

Näissä tiloissa on olennaisinta se, ettei niissä hyväksytä minkäänlaista syrjintää missään muodossa. Tähän pyritään sillä, että sekä järjestäjät ja kävijät pitävät huolen siitä, että kunnioittavat muita kanssajuhlijoita. Näin jokainen voi osallistua turvallisen tilan muodostamiseen sekä viettää iltaansa mahdollisimman sujuvasti.

Myös juhlien ja tapahtumien järjestäjien vastuulla on huolehtia, että kävijät saavat asianmukaista apua jos ongelmia ilmenee, ja että heitä myös kuunnellaan.

Miten käytännössä?

Turvallisempaa tilaa voi myös harjoittaa myös missä tahansa omissa juhlissa: kannustaen ihmisiä luomaan itselleen sopivan tilan, missä jokainen kanssajuhlija tai oleskelija tuntee olonsa turvalliseksi. Tapoja ihmisten turvallisuuden lisäämiseen voi harjoitella illanistujaisissa, kotibileissä, perheen illallisilla tai vaikka tupareissa!

Tässä on muutama Utopia Helsingin kokoamia periaatteita, joiden pohjalta voi halutessaa muodostaa myös omia:

  • Älä oleta. Et voi tietää toisen kokemusta, ajatuksia, elämäntilannetta etkä itsemääriteltyä identiteettiä hänen puolestaan. Koska teemme kuitenkin koko ajan oletuksia toisista, yritä tiedostaa omat oletuksesi. Ole avoin ja kuuntele.
  • Ole kunnioittava! Älä kyseenalaista toisen erilaisuutta.
  • Anna tilaa! Huolehdi että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osalliseksi.
  • Älä häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. Ein sanominen tarkoittaa eitä. Lopeta tai muuta käytöstäsi jos toinen sitä pyytää.
  • Jos kaipaat ongelmatilanteisiin apua tai tukea, pyydä sitä.

Samalla on hyvä muistaa, että aina yllä kuvatun kaltaiset periaatteet eivät toteudu. Varsinkin suuremmissa tapahtumissa kaikki eivät ole tietoisia periaatteista, eivätkä välttämättä kunnioita muita ihmisiä. Silti ei pidä lannistua: yksikin ihminen joka pitää huolta itsestään ja kanssajuhlijastaan on jo enemmän kuin yksi vähemmän!

Jos nyt tuntuu siltä, että turvallisemman tilan periaatteet ovat hallussa, niin mikäs sen parempaa kuin testata niitä käytännössä? Alta löytyy kiinnostavimmat menovinkit hyviin bileisiin.

Vogue Ball
Show in landscape format
Off

Menovinkit

Mellow Yellow Club 

Kuudes linja -klubilla organisoitu bileilta, jonka musiikkikattaus painottuu enimmäkseen hip hop/r’n’b/afrobeat/dancehall:in ystäville. Mellow Yellow -kollektiivin perustajat dj:t Renaz, Wekesa ja Yeboyah klubin lisäksi houstaavat YleX:llä omaa radioshowta ja ovat aktiivisia somessa sekä ihan vaan upeita tyyppejä! Kannattaa ottaa heidät somessa seurantaan, sillä seuraava Mellow Yellow Club järjestetään hyvin pian.
IG: @mellowyellowcollective

MYÖS -kollektiivi

MYÖS on helsinkiläinen “tee-se-itse”-kollektiivi, tapahtuma-alusta ja verkosto elektronisen musiikin kentällä aliedustetuille toimijoille - dj:ille, tuottajille, järjestäjille, yleisölle ja heidän liittolaisilleen, sekä kaikille jotka haluavat kehittää paikallista klubikulttuuria ja viihtyä tapahtumissa turvallisemman tilan periaatteita kunnioittaen.
IG: @myosclub

Haave

Haave Helsinki on Helsingin keskustaan sijoittuva uusi kulttuuriklubi, joka on rakennettu yhteisöllisyyden, musiikin ja taiteen arvojen ympärille. Haaveen tavoitteena on tuoda Helsingin yöelämään uutta pop-kulttuuria discon, housen, R&B:n ja muiden tulevaisuuden äänten saattelemina. Olet tervetullut olemaan osa uudenlaisen kulttuurin tekoa - turvallisesti!
Vilhonkatu 6 (ke-la 22-04, k22)
IG: @haave.helsinki

Liquid<3 -kollektiivi

Liquid<3 on Helsingissä toimiva kollektiivi ja valittu perhe, joka koostuu queer-taiteilijoista, dj:istä ja tapahtumatuottajista. Heillä on yhteinen halu luoda turvallisempia, radikaaleja, pehmeämpiä ja inklusiivisempia tapahtumia sekä alustoja. Seuraamalla kollektiivin somea pääset kuulolle tulevista tapahtumista.
IG: @liquidh3art

Elements Mini Ball by Mother Coco Ninja

Ballroom on turvallinen tila LGBTQ+-yhteisölle. Balleissa tanssitaan alunperin USA:n queer-afroamerikkalaisista yhteisöstä lähtöisin olevaa vogueing-tanssia. Tanssijat edustavat omia muodin jättinimistä inspiroituneita ballroom-taloja, ja esiintyvät luovissa kehitelmissä erilaisissa kategorioissa. Jos ballroom on ennestään tuntematon konsepti, kannattaa perehtyä siihen etukäteen ja kunnioittaa esiintyjiä ja antaa esiintymisrauhaa paikan päällä. Näistä kuukausittain järjestettävistä juhlista ei intohimo, hauskuus ja yllätyksellisyys puutu!
IG: @elementsball
IG: @finlandballroomscene

Darravapaa / Sober Furious 

Yle Areenan Darravapaana-podcastia houstaavat Katri Ylinen ja Laura Wathén laajensivat osaamistaan, ja ovat järjestäneet jo kahdet Sober Furious -bileet — siis juhlat, klubilla, ja ilman alkoholia! Näissä bileissä pääsee kuuntelemaan ja tanssimaan huippu-dj:den tahdissa ilman alkoholituotteiden läsnäoloa. Baari tarjoaa maukkaita mocktaileja ja hyvää fiilistä. Seuraavat Sober Furious juhlat järjestetään 21.9!
www.darravapaa.fi
IG: @darravapaa

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Turvallisen tilan periaatteet sekä menovinkit niille, jotka haluavat testata niitä hyvien bileiden merkeissä.