Klubimusiikin Helsinki

Dimly lit by purple lights and 3 disco balls above a small DJ booth at the back of a room, a club is packed full of dozens of people dancing.
Lead text
Helsingissä on kokoonsa nähden vilkas ja kiinnostava elektronisen musiikin skene. Valikoimaa löytyy Kaikun kaltaisista kansainvälisesti tunnustetuista klubeista pieniin underground-kuppiloihin. Esittelemme tässä kaupungin 12 mielenkiintoisinta paikkaa dj-vetoisen musiikin tanssimiseen ja fiilistelyyn.
Ääniwalli
Show in landscape format
Off

Ääniwalli 

Kaikista Helsingin klubitiloista Ääniwalli lienee lähimpänä autenttisen rosoista Berliini-tunnelmaa. Vallilaan piilotettua venueta kuvaillaan Resident Advisorin sivuilla lakonisesti ”Old factory building with 2 soundsystems” - joka kiteyttää olennaisen. Valtava hallimainen tila on hieno, mutta vaatii myös ohjelmistolta paljon. Yksittäisten tähtibuukkausten lisäksi Ääniwallista kannattaa mainita muutamia jo nyt legendaariseksi muodostuneita klubikonsepteja: kesäsunnuntain päiväbileet VUM Open Air on kiistatta ihanin tapa viettää väsähtänyt sunnuntaipäivä kesäisessä Helsingissä. Toinen tärppi on Lil’ Tonyn luotsaama, jatkuvasti korkeatasoinen Test Pressing -eventtien sarja. Vaikka Ääniwallin soundi on pääosin ”berghainmaisen” teknopainotteinen elektroninen musiikki, toimii se hyvin myös live-venuena.
Pälkäneentie 13 B, Vallila

Merikerho

Syksyllä 2017 avattu Merikerho on (legendaarisen Mbarin omistajan) Tapio Mäkelän viimeisin hanke. Sörnäisten rantapromenadin varteen siirretty, ravintolatilaksi remontoitu hollantilainen laiva on sisältä komean korkea ja katedraalimainen. Laivan akustiikka ja Danleyn PA luovat Merikerhoon vahvan klubitunnelman. Terassilla soi L´Acoustics:n äänentoisto hieman pehmeämmällä soundilla. Merikerhon ohjelmiston painotus on vahvasti elektronisessa musiikissa. Viikonloppuilloissa kuullaan erityisesti teknoa, techousea, progressiivista housea ja trancea. Buukkaukset hoitava Sharkki kertoo, että iltojen ohjelmat kasataan aina yhteistyössä artistien kanssa. ”Kaikki genret ja bpm:ät käyvät, kunhan konsepti on mielenkiintoinen ja musa laadukasta. Merikerhon  on tarkoitus palvella myös tulevaisuuden tekijöitä ja antaa mahdollisuuksia kokeilla juttuja mitä muualla ei ehkä voi.”
Sörnäisten Rantapromenadi

Gig at Siltanen
Show in landscape format
Off

Siltanen 

Kallion hengen tyylikkään urbaanisti paketoiva Siltanen avattiin vuonna 2009 Hämeentie 12:een. Vaikka Siltanen on profiloitunut istuskelupaikkana, on myös siellä DJ-koppi keskeisellä paikalla ja tila muuttuu viikonloppuiltoina peilipallon täplittämäksi diskomaiseksi klubiksi. Siltasen soundi on lempeämpi vaihtoehto Kaikun teknopohjaiselle kattaukselle. Illasta riippuen Siltasessa saattaa hyvän ruoan ja drinkin ohessa kuulla suomihelmiä (Paha vaanii), faija-klassikoita (AOR My Love), euforista discoa (MILK) tai vaikkapa uusia kykyjä suosituissa Open Mic -illoissa. Siltasen menusta vastaa tiloissa toimiva ravintola Onda.
Hämeentie 13 B, Kallio

Kuudes Linja

Kuudes linja avattiin joulukuussa 2005 Hämeentielle Kallioon. Sen perustajat, ravintoloitsijat Timi Uskali ja Toni Rantanen olivat hankkineet kannuksensa jo mm. Helsingin vuosituhannen alun menestysklubeilla Kerma ja Rose Garden. Kuudes linja oli ensimmäinen kello neljän jatkoluvan saanut ravintola Kallion ja Sörnäisten alueella. Iltojen genrekirjo on ollut melkoinen. Kutosella on kuultu kaikkea mahdollista alkuvuosien suositusta baltimore-soundista suomireggaeen ja tyylipuhtaisiin tekno-klubeihin kuten Lil’ Tonyn omaan supersuosittuun Darkroom-iltaan. Tila on ideaali live-seteille ja jatkuvasti kovassa käytössä myös keikkapaikkana.
Hämeentie 13 B, Kallio

DJ at Club Kaiku
Show in landscape format
Off

Kaiku 

Konemusiikkiin keskittynyt, vuonna 2013 avattu Kaiku on Timi Uskalin ja Toni Rantasen kolmas ravintola samassa Hämeentien korttelissa. Tyylitajulla toteutettu interiööri, huikea äänentoisto ja johdonmukaisen raikkaana säilynyt ohjelmisto ovat tehneet Kaikusta yhden Helsingin yöelämän kulmakivistä. The Guardian nosti venuen taannoin jopa ”Euroopan 25 parasta klubia” -listalleen. Kaikun resident-DJ-rotaatiossa on tällä hetkellä nippu Suomen lahjakkaimpia DJ:tä, kuten Kristiina MännikköAntti Salonen ja Hanna Ojanen (joiden guest mixejä voi kuunnella Kaikun sivulta). Lisäksi klubilla kuullaan viikoittain house- ja teknomusiikin kansainvälisiä DJ-tähtiä ja vielä pinnan alla poreilevia uusia kykyjä.
Kaikukatie 4, Kallio

Stidilä 

Kaikun, Kutosen ja Siltasen muodostamaa yöelämän Bermudan kolmiota täydentää vuonna 2016 avattu Stidilä. Mukavan boheemin nuhjuisen Stidilän primäärifunktiona on toimia Kompleksin aamubileiden jatkopaikkana. Asiakkaat Kaikusta ja Kutoselta voivat siis halutessaan jatkaa iltaa Stidilässä aina aamukahdeksaan.
Kaikukatie 4, Kallio

Ravintola Jackie
Show in landscape format
Off

Jackie 

Legendaarisen We Got Beefin tiloihin Isoroballe muutama vuosi sitten avattu Jackie ei päällisin puolin eroa juurikaan hämärän urbaanista edeltäjästään. Tämä ei välttämättä ole huono juttu ollenkaan. Mm. Wallpaperin sivuilla esitelty, tyylikäs italialaisvaikutteinen lounge-sisustus on Joanna Laajiston käden jälkeä. Sloganinsa mukaan paikka tarjoilee ”biittejä ja pitsaa”; eli päivisin Jackiesta saa lounasta, salaattia, pizzaa ja drinkkejä, ja iltaisin se kuutamokeikkailee mukavan rentona sukkadiscona. Ravintolasalissa on DJ-koppi sekä laadukas Meyer Soundin äänentoisto. Viikonloppuisin dj-tiskin takana häärii Helsingin klubiskenen takuuvarmoja bailu-viihdyttäjiä, kuten DJ Harvest, Sebastian Holm ja Newhouse.
Iso Roobertinkatu 21, Punavuori

Hercules 

Viimeiset pari vuotta ovat olleet melko synkkää aikaa Helsingin HLBTIQ+ -klubiskenelle. Lyhyen ajan sisällä molemmat kaupungin suurista gay-yökerhoista, DTM ja Hercules, joutuivat lopettamaan toimintansa tilaongelmien takia. Vuodesta 2000 toiminut Hercules tekee nyt vahvaa paluuta. Uusi sijainti ydinkeskustan ytimessä, niin sanotussa makkaratalossa ei ole muuttanut hyväksi havaittua peruskonseptia. Myös tämä Hercules tarjoilee konstailematonta ja menevää hittihuttua (eurodancesta iskelmään) sekä hana-heinekenia kaikille sateenkaareville ja heidän ystävilleen. 
Kaivokatu 8, Kluuvi

Tanner ravintola
Show in landscape format
Off

Tanner 

Tanner on kahvila-ravintola-musiikkibaari, jonka pitkälti vegaaninen menu painottuu välimerelliseen keittiöön ja kotimaisiin raaka-aineisiin. Live- ja dj-musisointia varten ravintola on varustettu huippulaadukkailla Tannoyn Prestige Westminster Royal GR -kaiuttimilla. DJ-vetoisten viikonloppujen lisäksi keskiviikoisin ja torstai-iltaisin kuullaan myös elävää musiikkia. Tämän kevään Natural Neighbours -konsepti (yhteistyössä IDA Radion kanssa) tarjoilee laadukkaan otannan Helsingin parhaita elektronisen musiikin dj-”selektoreita”, kuten Toimi Tytti ja Cool DJ Pinball. Tannerin sisustuksesta vastaa aiemmin mm. Erottaja Barin ja Ravintola Nollan interiöörit suunnitellut Jukka Keskitalo
Hämeentie 11, Kallio

Grotesk

Grotesk on vuonna 2007 perustettu ruoka- ja seurusteluravintola Helsingin Kaartinkaupungissa. Viimeisen parin vuoden aikana se on kunnostautunut myös monipuolisella DJ-ohjelmistolla, vaikka varsinaista tanssilattiaa ei ravintolasta löydykään. Tänä keväänä Groteskissa kuullaan esimerkiksi Katerinan, Kristiina Männikön ja Roberto Rodriguezin settejä. Elegantilla ravintolalla on myös ”erinomaisesta hinta-laatusuhteesta” kertova Michelinin Bib Gourmand -maininta.
Ludviginkatu 10, Kaartinkaupunk

In a short time-lapse image showing people blurred in motion, several individuals stand at a bar dimly lit in an almost orange light, waiting to be served.
Show in landscape format
Off

Post Bar

Kesällä 2022 neljä vuotta täyttävä Post Bar on vakiinnuttanut asemansa Helsingin johtavana elektronisen underground-musiikin venuena. Tyylitajulla kuratoitujen ulkomaisten vieraiden ja paikallisten sankareiden muodostaman ohjelmiston on koonnut klubia pyörittävä ”Post Bar Posse” eli DJ:t Denzel, Daniel KayrouzJ.Lindroos ja Justus Valtanen. Linjakas toteutus näkyy niin minimalistisessa sisustuksessa kuin nuorten kotimaisten taiteilijoiden (esim. Teemu KeisterinMaisa Immosen ja Toni Elgin) luomissa, vaihtuvissa postereissa. 
Kaikukatu 2, Kallio

Kaivohuone 

C.L. Engelin suunnittelema Kaivohuone on ollut Helsingin yöelämän tuikkiva kestotähti jo vuodesta 1838. Alun perin parempien piirien ravintolana tunnettu Kaivo alkoi houkutella nuorisoa asiakkaiksi 1990-luvun alussa. Kaivohuoneen suosio on jatkunut tällä vuosituhannella. Milleniumin taitteessa Kaivon yleisömagneetteja olivat muun muassa Hype-klubilla aloittanut Screen, sekä Renaissance- ja Ministry of Sound -klubien kaltaiset kansainväliset vierailijat. Viime vuosina tapahtumia ovat järjestäneet esim. Clinic, Point Break ja HeavyWeight DJs. Kaivohuone on ollut erityisen suosittu kesäisin: Suomen suvi, arkkitehtuuri ja sen sijainti meren läheisyydessä ovat tarjonneet upean kehyksen bailukokemukselle.
I
so Puistotie 1, Kaivopuosto

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä on kokoonsa nähden vilkas ja kiinnostava elektronisen musiikin skene. Esittelemme 12 mielenkiintoisinta paikkaa dj-vetoisen musiikin tanssimiseen ja fiilistelyyn.