Pääkaupunkiseudun klassisen musiikin konserttipaikat

View from a height in the stands of Musiikkitalo, filled with thousands of people, Helsinki City Orchestra in concert.
Lead text
Suomen klassisen musiikin kenttä on kansainvälisesti tunnettua niin ensiluokkaisten muusikoiden ja kapellimestarien kuin säveltäjien ja laadukkaan musiikkiopetuksenkin ansiosta. Tässä pääkaupunkiseudun tunnetuimpia klassisen musiikin esityspaikkoja.

Musiikkitalo

Helsingin Musiikkitalo on kaupungin klassisen musiikin keskus. Valmistuessaan vuonna 2011 se oli Helsingin ensimmäinen, ensisijaisesti klassisen musiikin esittämiseen suunniteltu suuri konserttisali. Talon noin 1700-paikkainen konserttisali on molempien pääkaupungin suuren sinfoniaorkesterin eli Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kotisali. Molemmat residenssiorkesterit konsertoivat salissa suurimman osan vuodesta viikoittain. Lisäksi Musiikkitalossa vierailee jatkuvasti muita kotimaisia ja ulkomaisia klassisen musiikin artisteja.

Musiikkitalossa on suuren konserttisalin lisäksi viisi pientä salia, jotka on suunniteltu mm. kamarimusiikkia ja musiikkiteatteria varten. Niitä käyttää eniten Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, joka on talon residenssiorkestereiden ohella kolmas Musiikkitalon pääkäyttäjistä.
Mannerheimintie 13 A

Sibelius-Akatemian konserttisali

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian niin sanotun R-talon konserttisali on ollut yksi Helsingin musiikkielämän keskeisimmistä paikoista jo yhdeksänkymmenen vuoden ajan. Vuonna 1930 valmistunut rakennus suunniteltiin varta vasten Suomen tärkeimmän musiikkioppilaitoksen käyttöön. Vuosien saatossa siellä ovat esiintyneet maineikkaan musiikkiakatemian oppilaiden ja opettajien lisäksi myös lukuisat kansainväliset vierailevat muusikot.

Sali on saanut kunnian toimia myös valtakunnan arvokkaimman instituution väliaikaisena kotina, kun Suomen eduskunta kokoontui siellä vuosina 2015-2017 eduskuntatalon peruskorjauksen ajan. Sen jälkeen konserttisali remontoitiin vastaamaan salin alkuperäistä ilmettä ja akustiikkaa. Keskikokoinen konserttisali sopii hyvin sooloresitaalien, kamarimusiikin ja pienten orkestereiden käyttöön.
Pohjoinen Rautatiekatu 9

A performance in a grand hall of Giuseppe Verdi's Aida by the Finnish National Opera.
Show in landscape format
Off

Suomen kansallisooppera ja -baletti

Kauniissa miljöössä Töölönlahden rannalla toimiva Suomen Kansallisooppera on maamme ainut ympärivuotisesti toimiva oopperatalo. Vuonna 1993 avattu moderni oopperatalo on akustiikaltaan ja esitystekniikaltaan ensiluokkainen.

Vuosittain päänäyttämöllä toteutetaan yli 150 esitystä ja lisäksi talossa esitetään satoja pienempiä esityksiä eri yleisöryhmille. Jatkuvasti vaihtuvassa ohjelmistossa on kausittain vajaa parikymmentä ooppera- ja balettiproduktiota. Useimmiten oopperat esitetään alkukielellä ja esityksissä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Helsinginkatu 58

Espoon kulttuurikeskus ja Sellosali

Espoon Tapiolan kaupunginosassa sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa voi kuulla usein korkeatasoista klassista musiikkia. Keskuksen Tapiolasalissa pitää majaa mainio Tapiola Sinfonietta, joka on yksi parhaista suomalaisista klassisen musiikin kokoonpanoista. Sinfonietta järjestää säännöllisesti konsertteja myös Leppävaaran Sellosalissa, jonka moderni ja kompakti konserttitila sopii hyvin myös klassiselle musiikille.

Sekä Espoon kulttuurikeskukseen että Leppävaaran Sellosaliin pääsee helposti ja nopeasti julkisilla liikennevälineillä myös Helsingin keskustasta.
Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, Espoo
Sellosali, Soittoniekanaukio 1 A, Espoo

Orchestra playing on the stage of the Rock Church.
Show in landscape format
Off

Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkko on paitsi yksi Helsingin tunnetuimmista nähtävyyksistä, myös yksi Helsingin keskeisimmistä klassisen musiikin konserttipaikoista. Ainutlaatuisen arkkitehtuurin lisäksi kirkossa on hyvä akustiikka ja rakennus on yleisölle esteetön.  Konserttia kuunnellessa voi ihastella kirkon kaunista kuparikattoa ja kallioseiniä rauhassa ilman suosituille turistinähtävyyksillä ajoittain tyypillistä häiritsevää hälinää. Suositussa kirkossa järjestetään konsertteja pääsymaksuttomista oppilaskonserteista kansainvälisen tason huippuvierailuihin.

Temppeliaukion kirkon ohella myös monet muut Helsingin kirkot toimivat usein klassisen musiikin konserttipaikkoina. Esimerkiksi Johanneksen kirkossa, Tuomiokirkossa ja Vanhassa kirkossa on usein konsertteja.
Lutherinkatu 3

Ritarihuone

Ritarihuone on yksi Helsingin kauneimmista rakennuksista.  Pieni uusgoottilainen rakennus valmistui vuonna 1862 Suomen aateliston kokouspaikaksi.  

Ritarihuoneen rakennuksen tunnetuin osa on täysistuntosali. Yksi mahdollisuus tutustua tilaan on käydä konsertissa, joita järjestetään salissa usein. Kaunis sali sopii akustiikaltaan hyvin mm. kamarimusiikkiin ja kamariorkestereiden konserttipaikaksi. Salin seinillä on Suomen aatelissukujen vaakunat. Konsertin tauolla onnekkaimmat voivat tunnelmoida oman sukunsa vaakunan äärellä, ja me muut voimme vaikkapa viihdyttää itseämme vertailemalla eri vaakunoiden heraldisia ratkaisuja.
Ritarikatu 1

Aleksanterin teatteri

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatteri valmistui vuonna 1879 alun perin venäläiseksi valtiolliseksi vierailuteatteriksi. Kaunista, mutta pientä ja intiimiä teatterisalia katsoessa tuntuu hämmentävältä, että Suomen Kansallisooppera ja -baletti toimivat rakennuksessa vuodesta 1919 lähtien aina nykyisen oopperatalon valmistumiseen asti vuonna 1993.

Kansallisoopperan poismuuton jälkeen Aleksanterin teatteri on toiminut vierailuteatterina ja se on edelleen tärkeä esiintymistila erityisesti niin sanotuille kulttuurin vapaan kentän toimijoille. Laaja-alaisen teatteri, musiikki ja tanssiohjelmiston joukossa on usein myös oopperaa ja balettia, joita esittävät sekä helsinkiläiset että ulkomaiset vierailevat esiintyjäryhmät.
Bulevardi 23-27

View looking up at Alvar Aalto's Finlandia Hall, strong sunshine creating stronge shadows on the building's angular shapes against a blue sky.
Show in landscape format
Off

Finlandia-talo

Suomen merkittävin arkkitehti Alvar Aalto teki 1960-luvun alkuvuosina suunnitelman koko Töölönlahden arkkitehtuurista, jossa kaupungin tärkeimmät kulttuurirakennukset olisivat olleet rivissä lahden rannalla. Rakennuksista lopulta ainoastaan Finlandia-talo toteutui sellaisenaan. Se on yksi Aallon merkittävimpiä töitä ja yksi Helsingin tärkeimmistä arkkitehtuurikohteista. 

Kongressi- ja konserttitalo toimi Helsingin tärkeimpänä klassisen musiikin konserttipaikkana neljä vuosikymmentä. Valmistumisvuodesta 1971 aina Helsingin musiikkitalon avaamiseen asti vuonna 2011 Finlandia-talon suuri konsertti- ja kongressisali oli paitsi Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kotisali, myös tärkein konserttipaikka kansainvälisille vierailuille. Vuosien varrella Finlandia-talossa onkin esiintynyt lähes kaikki maailman huippuorkesterit sekä suuri joukko aikansa merkittävimpiä solisteja.

Vaikka Finlandia-talon merkitys klassisen musiikin konserttipaikkana onkin nykyisin aikaisempaa vähäisempi, järjestetään talossa edelleen vierailevia konsertti- ja balettiesityksiä. Konserttivierailu on mainio tapa kokea talon ainutlaatuinen arkkitehtuuri myös rakennuksen sisältä päin ja kokea Aallon jokaiseen sisustuksen yksityiskohtaan asti menevä arkkitehtuurin ja muotoilun kokonaistaideteos.

Finlandia-talo läpikäy laajan remontin 2022-2024.
Mannerheimintie 13

Helsingin yliopiston juhlasali

Yksi tärkeimmistä arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnitteleman empiretyylisen Helsingin keskustan rakennuksista on Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorin laidalla.

Rakennuksella on merkittävä rooli myös Suomen musiikinhistoriassa. Juhlasali toimi ennen Finlandia-talon valmistumista Helsingin kaupunginorkesterin pääasiallisena konserttipaikkana, ja salissa on aikoinaan kantaesitetty mm. suurin osa Jean Sibeliuksen sinfonioista ja muista orkesteriteoksista. Salissa järjestetään edelleen ajoittain klassisen musiikin konsertteja. 
Unioninkatu 34

A grand piano stands on a stage overlooking a long room filled with tables and chairs, dimly lit.
Show in landscape format
Off

G Livelab Helsinki

Helsingin livemusiikin tarjonnan yksi kantavimmista peruspilareista on Punavuoressa sijaitseva G Livelab. Ilahduttava monipuolisessa konserttitarjonnassa on vaikka minkälaista musiikkia, ajoittain myös klassista. Säännöllisesti klassisia konsertteja järjestää mm. Punavuoren kamarimusiikkiyhdistys PUKAMA:n klasari-klubi.
Yrjönkatu 3

Hietsun paviljonki

Töölön kaupunginosan kylätalo eli Hietsun paviljonki on alueen asukasyhdistyksen ylläpitämä tapahtuma- ja juhlatila. Suositulla Hietarannan uimarannalla oleva entinen pukuhuonerakennus kunnostettiin kaupunkilaisten ja kansalaisjärjestöjen käyttöön. Viehättävässä paviljongissa järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia, kuten keskustelutilaisuuksia, luentoja, konsertteja ja taidenäyttelyitä. Tila sopii hyvin myös klassiselle musiikille ja siellä järjestetään mm. Klassinen Hietsu -konserttisajan sunnuntaimatineoita kerran kuukaudessa. 
Hiekkarannantie 9

Taidekoti Kirpilä

Töölössä sijaitseva Taidekoti Kirpilä on helsinkiläisen taiteenkeräilijä Juhani Kirpilän (1931-1988) entisessä kodissa oleva pieni museo. Kuvataiteen lisäksi museo on ansioitunut myös konserttipaikkana. Intiimeihin konsertteihin mahtuu yleensä noin 50 kuulijaa ja ohjelmistossa on klassisen musiikin lisäksi mm. kansanmusiikkia ja jazzia. 
Pohjoinen Hesperiankatu 7

Kulttuurikeskukset

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset eri puolilla kaupunkia ovat keskeinen osa alueen Helsingin alueen kulttuuripalveluita. Vaikka keskukset vaihtelevat profiileiltaan ja ohjelmistossa sekä toiminnassa on erilaisia painotuksia, järjestetään kaikissa niissä ajoittain myös klassisen musiikin konsertteja.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Suomen klassisen musiikin kenttä on maailmanlaajuisesti tunnettua niin ensiluokkaisten muusikoiden ja kapellimestarien kuin säveltäjien ja laadukkaan musiikkiopetuksenkin ansiosta. Tässä pääkaupunkiseudun tunnetuimpia ja arvostetuimpia klassisen musiikin esityspaikkoja.