Tanssin ja teatterin kansainväliset näyttämöt Helsingissä

Two dancers performing in the large space of Tanssin talo's main theatre, the red audience seats stretching up towards the heights of a space filled with exposed piping and concrete.
Lead text
Missä nähdä pääkaupunkiseudulla timanttisinta esittävää taidetta, joka ei pohjaa puheeseen? Mikä tila on niin hieno, että siellä kannattaa pyörähtää, silläkin riskillä, ettei ymmärrä sanaakaan?

Helsingin esittävän taiteen tarjonta on nykytanssin, esitystaiteen (live art), nykysirkuksen ja visuaalisen teatterin osalta korkealuokkaista, ajankohtaista ja helposti lähestyttävää. Draaman ystävillekin löytyy paikkoja, joissa nähdä joko kotimaisia esityksiä tai ulkomaisia vierailuja tekstitettynä englanniksi. Metrolipulla pääsee myös nopeasti Espoon apajille.

Jos ihmettelet alla olevan listauksen logiikkaa: paikat ovat englanninkielisten nimiensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Ahead is the corner of the Alexander Theatre, the front facade facing the right and the length of the theatre leading to the left. Surrounding the theatre are cobblestone  pavements and a scattering of trees.
Show in landscape format
Off

Aleksanterin teatteri

Aleksanterin teatteri on takuulla Suomen historiallisin näyttämö. Sen katon alla toimi ensin Helsingin Venäläi­nen teatteri ja sittemmin itsenäisen Suomen ensimmäinen Kansallisooppera. Sali ei ole suuren suuri mutta sitäkin kauniimpi. Nykyisin teatteri tunnetaan laadukkaan viihteen ja korkeatasoisten tanssiesitysten näyttämönä. Salissa voi nähdä niin maailmanluokan klassista balettia kuin katutanssin tuoreimmat tähdet Englannista, Italiasta tai Venäjältä. Myös kotimaiset avaintekijät kuten Compañía Kaari & Roni Martin, Minna Tervamäki ja Tanssiteatteri Tsuumi pitävät Bulevardilla sijaitsevaa taloa kotipesänään.
Bulevardi 27, Kamppi

Cirko

Cirko eli Uuden sirkuksen keskus on rakennettu Suvilahden urbaanille kulttuurialueelle, jonne on lyhyt matka Kalasataman metroasemalta. Alue itsessään on nähtävyys kaasukelloineen ja graffitiseinineen, mutta sen vetovoimaisin toimija on Cirko. Nykysirkuksesta on muotoutumassa suomalaisen taideviennin next big thing, joten Suvilahdessa on hyvä käydä nauttimassa tämän hetken ja tulevaisuuden huippunimistä. Talo tekee aktiivista yhteistyötä myös muiden esittävän taiteen toimijoiden kuten nykynukkesirkuksen ja –tanssin kanssa, joten ohjelmistosta löytyy tarjontaa moneen makuun.
Kaasutehtaankatu 1, Sörnäinen

External view of the tall Dance House Helsinki building, as seen from the corner. The left side of the building is covered in rusted panels whereas the right hand side is covered with small silver discs.
Show in landscape format
Off

Tanssin talo

Tätä on odotettu! Suomen ensimmäinen tanssille omistettu tapahtuma- ja esitystila Tanssin talo avautuu helmikuussa 2022 Kaapelitehtaan kulttuurikeskuksessa. Talo paikkaa tanssitaiteeseen suunniteltujen näyttämöjen tarvetta Helsingissä ja lupaa yhdistää yleisön ja tanssin esittelemällä tanssitaiteen ja –kulttuurin monimuotoisuutta. Tuoreen talon ohjelma on kotimaisten ja kansainvälisten tanssin tekijöiden yhteistyöstä syntyvä kokonaisuus.
Kaapeliaukio 3, Kaapelitehdas, Ruoholahti

Espoon teatteri

Espoon teatteri on Suomen aktiivisin vierailunäyttämö ulkomaisille teatteriteoksille. Teatterin ohjelmisto koostuu omista kantaesityksistä ja niin kotimaisten kuin ulkomaisten teosten huippuvierailuista. Espoon teatterissa kaikki esitykset tekstitetään englanniksi satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta, joten teatteri tarjoaa mahdollisuuden tutustua suomalaisiin puhenäytelmiinkin ainutlaatuisella tavalla. Tapiolassa sijaitsevaan Espoon kaupunginteatteriin pääsee Helsingin Rautatieasemalta metrolla 15 minuutissa - näyttömöitä on kahdessa eri osoitteessa, tarkistathan oikean teatterin verkkosivuilta.
Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, Tapiola

At dusk beneath a blue night-time sky, the National Opera building can be seen across Töölönlahti, with a small wooden fence and trees sitting on top of a hill in the foreground and to the right of the photo.
Show in landscape format
On

Kansallisooppera ja Kansallisbaletti

Töölönlahden reunustama Kansallisoopperan ja Kansallisbaletin talo on Suomen ainut ammattimainen oopperatalo. Sinne tiivistyy uniikkia osaamista laulajien ja muusikoiden muodossa mutta myös esimerkiksi puvustamossa, äänisuunnittelijoiden ja puuseppien joukossa on uskomatonta silmää ja kykyä. Taiteellisena johtajana talossa toimii oopperalaulaja Lilli Paasikivi ja taiteellisena partnerina sekä vierailevana kapellimestarina Esa-Pekka Salonen. Vuonna 2022 juhlitaan Suomen kansallisbaletin satavuotista historiaa.
Helsinginkatu 58, Taka-Töölö

Suomen Kansallisteatteri

Jos arkkitehtuuri kiinnostaa, kannattaa selata Suomen Kansallisteatterin ohjelmisto läpi. Vaikka sen pääpaino onkin suomenkielisessä puheteatterissa niin toisinaan tarjolla on myös tanssiesityksiä tai kansainvälisiä vierailuja. Kansallisteatterin suuri näyttämö on yksinkertaisesti upea.
Läntinen teatterikuja 1, Kluuvi

Helsingin kaupunginteatteri / Helsinki Dance Company

Helsingin kaupunginteatterin ohjelmisto on suomeksi ja ruotsiksi, mutta sen yhteydessä toimiva tanssiryhmä Helsinki Dance Company tarjoaa teoksia yli kielirajojen. Helsinki Dance Company on yksi Suomen korkeatasoisimmista ammattilaistanssiryhmistä. Kaupunginteatterilla on monta näyttämöä eri puolilla kaupunkia, tarkistathan oikean teatterin verkkosivuilta.
Eläintarhantie 5, Kallio

Hurjaruuth

Tanssiteatteri Hurjaruuthin spektaakkelimaiset, jokavuotiset Talvisirkus-esitykset ovat käsitteenä instituutio ja monen perheen vuosittainen traditio. Hurjaruuth emännöi vuosittain myös kahta festivaalia: huhtikuussa lapsille ja nuorille suunnattua, kansainvälistä Ruutia! -tanssifestivaalia sekä aina helmikuisin Naisklovnifestivaali Punaista Helmeä. Hurjaruuthilla on oma näyttämö Kaapelitehtaan kulttuurikeskuksessa, mutta sen ohjelmisto levittäytyy toisinaan myös muun muassa Suvilahden alueelle.
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 A / 117, Ruoholahti

Riding towards the camera, a pair of cyclists pass by Kiasma art gallery, which can be seen fully in the background.
Show in landscape format
Off

Kiasma-teatteri

Nykytaiteen museo Kiasmassa on oma teatteri! Perinteistä draamaa ei Kiasman teatterisalissa nähdä, vaan museon tavoin se keskittyy nyky- ja poikkitaiteellisiin esityksiin. Teatterin ohjelmisto on enemmän tai vähemmän dialogissa talon näyttelyohjelman kanssa ja teatterilipulla pääsee kiertämään myös museon esityspäivänä. Kotimaisten ja kansainvälisten esitysten lisäksi teatterin henkilökunta ohjelmoi ja tuottaa Kiasmaan elokuvanäytöksiä, performansseja ja installaatioita sekä vuosittaista urbaaniin taiteeseen ja kulttuuriin keskittynyttä URB–festivaalia. 
Mannerheiminaukio 2, Kluuvi

Stoa

Stoa on yksi Helsingin kaupungin ylläpitämiä kulttuuritaloja. Itäkeskuksessa sijaitsevan talon taiteellinen taso on korkea ja siellä näkee Suomen tanssi- ja esitystaiteen kärkiryhmien ensi-iltoja lähes kuukausittain. Susanna Leinonen Company, Liisa Pentti +co, Kinetic Orchestra ja lukuisat muut ryhmät ovat vakiovieraita Stoan Teatterisalissa. Stoassa on tanssi- ja teatteriesitysten lisäksi vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja, kirjasto ja erinomainen ravintola. Itäkeskukseen pääsee kätevästi metrolla.
Turunlinnantie 1, Itäkeskus

Svenska Teatern

Suomen toinen kansallinen näyttämö Suomen kansallisteatterin lisäksi on ruotsinkielinen Svenska teatern. Sen ohjelmisto koostuu niin suurmusikaaleista kuin intiimeistä nykydraamoista ja lastenteatterista, ja se palvelee ruotsinkielisiä teatterin ystäviä laadukkaasti. Svenska teaternissa on käytössä tekstityspalvelu; suurin osa esityksistä on tekstitetty suomeksi ja osa myös englanniksi.
Pohjoisesplanadi 2, Kaartinkaupunki

Teater Viirus

Teater Viirus on pitkänlinjan suomenruotsalainen ensembleteatteri. Jätkäsaaressa sijaitsevan teatterin ohjelmisto tarjoaa ennakkoluulottomia ja ajassa kiinni olevia nykyteatteriesityksiä talon omana tuotantona, lisäksi siellä on aktiivista vierailutoimintaa. Kaikki talon omat esitykset pystyy seuraamaan tekstitettynä suomeksi ja englanniksi.
Välimerenkatu 14, Jätkäsaari

Teatteri Union

Teatteria, sirkusta, magiikkaa ja elokuvia. Niin herkullinen kombo, että ei voi mennä pieleen. Kansainvälisesti tunnetun WHS-nykysirkusryhmän pyörittämä Teatteri Union Pitkänsillan kupeessa on ollut helsinkiläisten elokuvan- ja teatterinystävien kestokohde vuosikymmenten ajan. Tiloissa on aiemmin ollut niin K-18-leffateatteri kuin nykydraamaan keskittynyt näyttämökin. Nykyisellään se on vähän molempia ja paljon enemmän.
Siltavuorenranta 18, Kruununhaka

Zodiak

Zodiak on Kaapelitehtaan kulttuurikeskuksessa päänäyttämöään pitävä Uuden tanssin keskus. Seuraamalla sesongin ajan talon ohjelmistoa, pääsee kärryille, mitä kaikkea nykytanssi voikaan tarkoittaa ja kuinka vahva suomalaisten tekijöiden omaäänisyys on. Esitysten lisäksi Zodiakissa järjestetään kursseja ja keskustelutilaisuuksia – talon yleisötyö onkin laajasti arvostettu ja palkittu.  Repertuaarin lisäksi Zodiak järjestää aina alkuvuodesta kansainvälistä Sivuaskel-festivaalia. 
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 A / 117, Ruoholahti

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Missä nähdä pääkaupunkiseudun timanttisinta esittävää taidetta, joka ei pohjaa puheeseen? Mikä tila on niin hieno, että siellä kannattaa pyörähtää, silläkin riskillä, ettei ymmärrä sanaakaan?