
Talven pimeyttä on vuosisatoja valaistu kynttilöin. Amerikasta omaksutut julkisivu- ja pihavalot alkoivat tuoda lisähohtoa suomalaiseen jouluun 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina Helsinkiin on syntynyt uudenlainen perinne, kun asukkaat ovat koristelleet kokonaisia kerrostaloja yhteneväisin jouluvaloin. Kannattaa pitää silmät auki jättimäisten joulukalentereiden varalta.
Loistavimmat jouluvalaistukset on perinteisesti asennettu Esplanadille, Aleksanterinkadulle sekä näiden väliin jääville pikkukaduille; muun muassa Mikonkatu, Kluuvikatu, Sofiankatu ja Katariinankatu on ollut tapana koristella runsaasti.

Joulukadun avajaiset
Joulunaika käynnistyy jo marraskuun lopussa Aleksanterinkadun jouluvalojen sytyttämisellä. Aleksi on saanut juhlavalaistuksensa vuodesta 1949 alkaen, kun perinteiset joulukadun avajaiset ilahduttavat kaupunkilaisia ja vierailijoita. Tilaisuus huipentuu Joulupukin tuodessa terveisensä Korvatunturilta ja pormestarin sytyttäessä jouluvalot. Valojen sytyttyä jouluparaati aloittaa matkansa ydinkeskustan halki ja katujen varsille kerääntynyt tuhatpäinen yleisö nauttii jouluriemusta. Paikalle kannattaakin saapua ajoissa, jos haluaa nähdä vilauksen Joulupukista ja tonttujen armeijasta.

Joulumarkkinat
Jouluostokset kannattaa hoitaa joulunajan markkinoilla ja myyjäisissä. Joulumarkkinat alkavat jo marraskuun puolella ja päättyvät aatonaattona. Pukinkonttiin tarttuu tietenkin klassikkotuotteita: käsintehtyjä villasukkia ja pipoja, talviseen makuun sopivia hilloja ja makeisia sekä tietenkin leluja lapsille.
Tuomaan Markkinat tarjoaa oivan paikan pysähtyä ja viihtyä. Ruokapihoilta löytyvät kaupungin ykkösravintoloitsijat, sesongin herkut ja kiinnostavaa ohjelmaa. Makuelämyksistä nautitaan urbaaneilla nuotiotulilla. Maksuton vanhanajan karuselli pyörii, hehkuviinimukillinen höyryää ja joulupukin korvaan voi supattaa hartaimmatkin toiveensa. Torikorttelien alue Senaatintorin ja Kauppatorin välillä tarjoaa ostos- ja herkuttelupaikkoja.

Joulusauna
Joulusauna on ikivanha aattoillan perinne, jonka tarkoituksena on ollut lopettaa arjen kiireet ja puhdistautua joulun viettoa varten. Saunomiseen liittyi monia uskomuksia kuten se, että saunatontuille piti jättää vadillinen vettä, vihta ja kaljalasi. Nykyään joulusaunassa käydään aattoillan lisäksi hyvissä ajoin ennakkoon ystävien kanssa.
Saunoja löytyy ympäri kaupunkia. Kotiharjun sauna Kalliossa vie kävijän retrotunnelmaan. Muista ottaa omat eväät mukaan ja nauttia itsetehdyt voileivät oluen kera pirttipöydän äärellä. Leppeisiin löylyihin pääsee Löylyssä, Kulttuurisaunassa ja talvikaudella Yrjönkadun uimahallissa, jossa saa altaaseen pulahtaa myös alasti. Uusi Sauna Jätkäsaaressa päivittää perinteisen korttelisaunan 2000-luvulle. Se on yhdistelmä yleistä saunaa ja ravintolaa, jossa voi nauttia tunnelmasta vaikkei saunoisikaan.

Itsenäisyyspäivä
Suomi juhlii itsenäisyyttään 6.12., jolloin järjestetään juhlatilaisuuksia ja konsertteja ympäri kaupunkia. Tunnetuimmat juhlallisuudet ovat ylioppilaiden soihtukulkue ja itsenäisyyspäivän juhla Presidentinlinnassa. Perinteisesti suomalaiset ihastelevat presidenttiparia ja paikalle saapuvien juhlijoiden pukuloistoa oloasuissaan teeveen äärellä. Suora lähetys linnasta on yksi vuoden katsotuimpia ohjelmia.
Luciajuhla ja -kulkue
Luciajuhla järjestetään vuosittain 13.12. Lucia-neito tuo kynttilöillään valoa pimeyteen. Uusi Lucia kruunataan Tuomiokirkossa. Parhaiten tunnelmaan pääsee seuraamalla kulkuetta, jossa Lucian lisäksi voi nähdä tonttuja, hevosia ja museoautoja.

Joulupolut ja -konsertit
Seurasaaren joulupolku on lapsiperheille tarkoitettu ilmainen joulutapahtuma, joka tarjoaa kävijöilleen kurkistuksia joulun perinteisiin ja ensimmäisen joulun sanomaan. Polulla vierailee vuosittain noin 15 000 lasta ja aikuista nauttimassa Seurasaaren kiireettömästä tunnelmasta. Jouluisia reittejä on perinteisesti järjestetty myös Suomenlinnassa ja Vuosaaressa.
Kirkot ja konserttisalit täyttyvät joulukonserteista sekä yhteislaulutilaisuuksista. Kauneimmat joululaulut -tapahtuma järjestetään useissa Helsingin kirkoissa. Tiernapoikien esityksiin saattaa törmätä esimerkiksi Suomenlinnassa.
Stockmannin Satuikkuna
Helsingin keskustan Stockmannin satu- ja jouluikkunat ihastuttavat lukuisine yksityiskohtineen. Taidokkaasti suunnitellut ja toteutetut ikkunat kiinnostavat niin nuoria kuin vanhempiakin asiakkaita. Satuikkunoissa on vuosittain eri teema, niissä on nähtävissä joulun odotus sekä lahjan antamisen ja saamisen riemu. Runsaimmin koristellut ikkunat sijaitsevat Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa.
Joulunajan herkut
Tyypillisiä suomalaisia herkkuja kinkusta laatikoihin ja silleistä rosolleihin voi maistella marraskuun lopulta alkaen monissa ravintoloissa. Runsaat joulumenut julkaistaan syksyn aikana. Perinteisten ruokalajien lisäksi syntyy moderneja klassikoita vallitsevien trendien vanavedessä.
Jouluaamut alkavat joulupuurolla. Huolella keitetty tai haudutettu riisipuuro on joulun klassinen aamupala. Riisipuuroa pääsee maistamaan ympäri vuoden Hakaniemen torilla Kahvisiskojen teltassa. Herkullisia puuroja on tarjolla monessa kahvilassa.

Hiljentymisen aikaa
Pääkaupungin häly hiljenee jouluna. Jouluaatto on rauhallinen, useimmiten perhepiirissä vietettävä juhla. Ohjelmaan kuuluu saunomisen ja ruokailun lisäksi pelejä, leikkejä ja joulumusiikkia. Illan kruunaa joulupukin vierailu ja joululahjojen jako sekä avaaminen. Aattona saatetaan myös vierailla hautausmailla tai joulukirkossa. Viime vuosikymmeninä kaupunkilaisjoulun hiljaisuus on alkanut avautua ja nykyään myös joulunpyhinä liikutaan kaupungilla. Jonkin verran palveluja on avoinna läpi joulun.
Joulutapahtuminen tarkat päivämäärät päivittyvät syksyisin >> Tapahtumakalenteri.