Ruokatuliaisia Helsingistä

Deli Deli shop in Hakaniemi Market Hall
Lead text
Helsinki on pullollaan paikallisia herkkuja, joita kannattaa ostaa tuliaisiksi tai viedä mukana kotiin asti. Kokosimme listan suosikkituliaisista.

Kauppahallit ja torit palvelevat vuoden ympäri ja ne ovat parhaita paikkoja ruokatuliaisten ostoon. Kesäaikaan kaupungin suurimmat torit täyttyvät sesongin marja- ja vihannes- ja juuresmyyjistä ja myöhemmin syksyllä sienet, omenat, hillot ja säilykkeet ovat eturivissä. Syötävien tuliaisten lisäksi löydät lukuisista keittiö- ja sisustuskaupoista paikallisten ja kansainvälisten suunnittelijoiden uniikkeja astioita ja keittiötekstiilejä. 

Kuppi kahvia vai pannu teetä?

Helsinkiin pyyhkäissyt kahviaalto on synnyttänyt useita pienpaahtimoita, joista leijuu tuoreen kahvin aromit pitkin kortteleita ympäri keskustaa ja Lauttasaaressa. Kahvituliaisia voi nuuhkia Punavuoren Kaffa Roasteryssa, Helsingin Kahvipaahtimon Vallilan päiväkahvibaarissa, Johan & Nyströmin tiilimakasiinissa Katajanokalla sekä Kaffecentralenissa Kampissa ja Lauttasaaressa. Kahvit on pakattu omaleimaisiin pakkauksiin sesonkien ja loma-aikojen erikoispaahtoja unohtamatta, ja niitä voi ostaa myös keskustan ruokakaupoista. Irtoteet löytyy esimerkiksi TeeMaasta.

Leipää reppuun

Parhaat leipätuliaiset ovat käsinleivottuja ja taatusti tuoreita. Helsingissä on monta pientä, pitkään toiminutta leipomoa, joiden valikoimista löydät erikoisuuksia, kuten Eromangan lihapiirakat, juureen leivottua levainia kuten Patisserie Teemun Auran maalaisleipä tai Väyrysen Leipomon Teurastamolla leivottuja herkkuja kuten siemenleipää tai perunarieskaa. Valikoimissa on myös leivonnaisia, kuten Kanniston omenaleivoksia tai Cafe Esplanadin kuuluisan suuria korvapuusteja. Leipomomyymälöitä löytyy keskustan alueelta useita. Lisäksi kauppahalleista löydät runsaan valikoiman paikallista hyvää. 

Suklaaöverit

Goodion suklaalevyt tehdään käsityönä ja pakkauksetkin ovat syötävän värisiä. Valikoimaan kuuluu noin 10 eri makua, mm. ChocOat kaurasuklaa. Goodion raakasuklaan makuina käytettävät mustikka, tyrnimarja, minttu ja karpalot ovat kasvaneet Suomen luonnossa. Tuotteita on saatavilla useissa ruokakaupoissa ja kioskeissa sekä Ruohonjuuren myymälöissä. Helsingin toinen suklaataivas on käsintehtyjen Chjokon artesaanitryffelien, täytettyjen suklaakonvehtien, riisisuklaiden ja suklaalevyjen pieni kahvilamyymälä Kruununhaassa, missä voit varata ennakkoon myös kolmen kattauksen chocolate high tea -herkuttelusetin lauantaisin.

Janoon

Helsinkiin on noussut ihailtava määrä pienpanimoja ja ikioma tislaamokin sadan vuoden tauon jälkeen. Bryggeri Helsingillä ja Stadin Panimolla on Helsingissä omat nimikkobaarit ja maistelumenut. Ohranan listalta löytyy myös siideriä ja alkoholitonta olutta. The Helsinki Distilling Companyn palkittuun juomavalikoimaan kuuluvat tuotteet on maustettu pohjoisen villin luonnon antimilla kuten tyrnillä tai puolukoilla. Juomat valmistuvat Teurastamolla, missä voi käydä viikoittaisella tislaamokierroksella tai syömässä ja drinkillä yläkerran Tislaamo-Distillery-ravintolassa. Paikallisia juomatuliaisia voi ostaa esimerkiksi Suomen pienimmästä Alkosta Vanhassa Kauppahallissa tai Pien shop & barista Ateneuminkujalla.

Kirja laukkuun

Helsinkiläisiä ruokajuttuja ja reseptejä esittelevät monet kirjat, joissa maistetaan luonnon villiruokaa tai vieraillaan kaupungin ruokapaikoissa ja tavataan paikallisia ruokaihmisiä. Helsinki Food Book (2016) on hyvä kattaus ruokapaikkoja ja reseptejä sesonkien mukaan esiteltynä. Helsinki - People Make the City (2016) käy kylässä paikallisissa baareissa, ravintoloissa ja kahviloissa, haastattelee ruokatyyppejä sekä kertoo, missä voi syödä Helsingin parhaan kaurapuuron. Helsinki Streets of Food (2014) esittelee kaupungin parhaat katuruokapaikat ja -kokit ja Leon Magazine kurkkaa sinne, minne ruokakulttuuri on menossa, ja mitä sille helsinkiläisten tekijöiden mielestä kuuluu. Lisäksi hyllyillä notkuu vino pino paikallisten ruokakirjoittajien ja kokkien tekemiä ruokakirjoja, kuten Sami Tallbergin Wild Herb Cookbook (2012), Anni Kravin Porridge (2017) tai Richard McCormickin Sandro Cookbook (2015). Kirjoja löydät paikallisista kirjakaupoista, mm. Nide ja Akateeminen kirjakauppa

Keittiötarvikkeet

Design District Helsingin keittiö- ja sisustuskaupat pursuavat erilaisia lahjaideoita ruoanlaitosta kiinnostuneille. Annankadun Lokal on aarreaitta suomalaisen muotoilun ystäville; täällä on vaihtuvia näyttelyjä ja käsintehtyjä käyttöesineitä. Common Pursimiehenkadulla puolestaan tarjoilee kauniin kattaukseen muun muassa japanilaisia riisikulhoja, teekannuja ja Apartamento-sisustuslehtiä. Mokossa on tunnelma katossa - valikoimista löydät ruokakirjoja, astioita, keittiövälineitä, julisteita ja kynttilöitä. Marimekolta löydät värikkäät keittiö- ja sisustustekstiilit sekä astiat. Iittalan tuotevalikoima, erikoistuotteet ja taidelasia on esillä yli 200 neliön lippulaivamyymälässä Esplanadilla. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki on pullollaan paikallisia herkkuja, joita kannattaa ostaa tuliaisiksi tai viedä mukana kotiin asti. Syötävien tuliaisten lisäksi löydät lukuisista keittiö- ja sisustuskaupoista paikallisten ja kansainvälisten suunnittelijoiden uniikkeja astioita ja keittiötekstiilejä. Kokosimme listan suosikkituliaisista.