Jätteestä syntyy Helsingissä designinnovaatioita

View looking out from a Nolla cabin, a wood constructed cabin that is prism shaped, with 2 single beds and a wall-sized triangular window at its end. The window overlooks a beautiful view of the sea
Lead text
Miten uusia tuotteita voisi valmistaa lisäämättä jätteen määrää maailmassa? Zero Waste – jäähyväiset jätteille -kirjan kirjoittaja Otso Sillanaukee vinkkaa suomalaisista design-tuotteista, joiden valmistamisessa hyödynnetään ylijäämämateriaaleja tai nipistetään hiilijalanjälki minimiin.

Kestävien elämätapojen asiantuntija Otso Sillanaukee ei oikeastaan pidä sanasta jäte. Siitä syntyy mielikuva, että se on arvotonta ja käyttökelvotonta.

”Jäte pitäisi pikemminkin nähdä materiaalina, jota on mahdollista käyttää ja kierrättää uudelleen. Jätteen vähentäminen ja uudelleenhyödyntäminen on tärkeä osa kestävämpää elämäntapaa”, Sillanaukee sanoo.

Hän listasi viisi suosikkiaan helsinkiläisistä zero waste -innovaatioista.  

View looking down from a height at a Nolla Cabin, it's tall prism like shape sitting on the edge of a rocky shore, the sea to the left and trees to the right. It's sunny but with a very cloudy sky stretching to the horizon.
Show in landscape format
Off

Nolla Cabins – Yösija vailla hiilijalanjälkeä

Nolla Cabins sai alkunsa muotoilija Robin Falckin suunnitelmasta vuonna 2018. Hän kehitti kymmenen neliön suuruisen, kevytrakenteisen ja telttamaisen yöpymispaikan, jolla oli hyvin pieni hiilijalanjälki.

Harjakattoinen ja kevyt rakennus voidaan koota ja tarvittaessa purkaa käsin paikan päällä, ja sen voi sijoittaa maastoon ilman suuria perustustöitä, joten se ei tuhoa rakennuspaikan luontoa. Retkien yhteydessä syntyneet jätteet kierrätetään, ja majoituksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ylikompensoidaan.

Nolla Cabin osoittaa, että vapaa-ajan rakentamisen ja matkailun hiilijalanjälkeä voi pienentää merkittävästi, mikä parantaa yöpyjän omaatuntoa.
nollacabins.com

Lovia – Luksuslaukkuja hukkapaloista

Lovia valmistaa käsilaukkuja nahasta ja kankaasta, jotka ovat peräisin suomalaisen huonekaluteollisuuden hukkapaloista sekä ruokateollisuuden oheistuotteena syntyvästä kalannahasta.

Laukkuja suunnitellaan tarjolla olevan materiaalin ehdoilla, mutta lopputuloksesta ei tule ensimmäiseksi mieleen, että se on tehty kierrätys- ja ylijäämämateriaalista. Lovia muuttaa hukkapalat tyylikkäiksi ja pitkäikäisiksi tuotteiksi. Yritys toimii muutenkin läpinäkyvästi ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.  
loviacollection.com

A flower pot on top of a bench, behind that a blue sofa
Show in landscape format
Off

Plan B – Kekseliäästi hukkamateriaaleja yhdistellen

Plan B on kierrätystuotteiden mallisto, johon kuuluu niin vaatteita, sisustustuotteita kuin kunnostettuja ja uudelleen verhoiltuja huonekaluja. Kaikki tuotteet valmistetaan pääkaupunkiseudun kierrätyskeskusten hukkamateriaaliverstaalla sinne lahjoitetusta kierrätysmateriaalista.

Lopputuloksissa näkyy hauskasti, miten materiaaleja on yhdistelty ja käytetty nokkelasti uudessa käyttötarkoituksessa sen sijaan, että ne olisi heitetty menemään. Tuotteita voi ostaa Kierrätyskeskuksen myymälästä Espoon Nihtisillasta ja Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Lue lisää Plan B -uusiotuotteista täältä.

Durat - Kierrätysmuovia pintoihin

Durat on valmistanut 1990-luvulta lähtien kierrätetystä muovista materiaalia, jota voi käyttää esimerkiksi keittiön työtasoissa, vesialtaissa, ammeissa tai muiden kalusteiden pinnoissa.

Durat on onnistunut kehittämään kestävän, tyylikkään ja moneen tarkoitukseen soveltuvan materiaalin, joka vähentää muovijätteen määrää maailmassa. Kiertotalouden oppien mukaisesti yritys myös ostaa takaisin ja kierrättää vanhat tuotteensa.
durat.fi

A white table hosts a couple of apples, a cabbage and a biowaste box. The box is green and speckled like an egg shell, and someone's arm can be seen lowering a long piece of peel into the box.
Show in landscape format
Off

Niimaar – Tyylikkäät kierrätysapulaiset

Suomalainen Niimar valmistaa jätteiden lajittelua helpottavia säilytystuotteita. Kodin kaapeissa ei usein ole riittävästi tilaa jokaiselle kierrätyksen jakeelle, joten tarvitaan apuvälineitä, jotka tekevät lajittelun ja kierrättämisen mahdollisimman helpoksi.

Niimarin puusta ja kierrätysmateriaalista valmistetut tuotteet myös näyttävät niin hyvältä, ettei niitä tarvitse piilottaa katseilta. Jätteiden lajittelu herättää miettimään, miten omilla valinnoilla voisi vähentämään jätteen määrää.
niimaar.com

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Miten uusia tuotteita voisi valmistaa lisäämättä jätteen määrää maailmassa? Zero Waste – jäähyväiset jätteille -kirjan kirjoittaja Otso Sillanaukee vinkkaa suomalaisista design-tuotteista, joiden valmistamisessa hyödynnetään ylijäämämateriaaleja tai nipistetään hiilijalanjälki minimiin.